רגע לפני פסח, נראה שנמצא פתרון למשבר שהתעורר בשוק הביצים בעקבות הביקוש ההולך וגובר של הציבור ומשבר הקורונה – ייבוא מסיבי. מיליוני ביצים יגיעו לישראל ברכבת אווירית וימית של אוניות ומטוסים. הביצים מגיעות מחו"ל, לעתים ממדינות הנחשבות למוקד התפרצות קורונה. האם צריך לחשוש מצריכת ביצים כאלו? ומה לגבי שאר מוצרי ייבוא שמגיעים מחו"ל? ד"ר אלה סקלן, מומחית לנגיפים מאוניברסיטת תל אביב, מסבירה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נגיף הקורונה ידוע כעובר ומתפשט דרך משטחים. החשש של רבים הוא שהנגיף יעבור מעובד מפעל מזון בחו"ל, דרך המוצר, ישירות אל הצרכן הישראלי. כך למשל, אתמול נפרקה ספינה בנמל אשדוד עם מיליוני ביצים מספרד. מתברר, עם זאת, שתרחיש מעבר הנגיף מחו"ל לישראל ממש לא סביר. "היום אנחנו יודעים לומר שהנגיף יציב על משטחים במשך שעות עד ימים (כ-72 שעות)", הסבירה ד"ר סקלן. "מהרגע שאריזת הביצים יוצאת מהמפעל בחו"ל ועד שתגיע לרשת השיווק כאן בארץ - אני מניחה שחולף זמן ארוך יותר".
היום אנחנו יודעים לומר שהנגיף שורד על משטחים כ-72 שעות", מסבירה ד"ר סקלן. "מהרגע שאריזת הביצים יוצאת מהמפעל בחו"ל ועד שתגיע לרשת השיווק כאן בארץ – חולף זמן ארוך יותר".
ד"ר סקלן הוסיפה: "חשוב לזכור שגם במפעלים בחו"ל משרד הבריאות המקומי מפקח על הייצור והעובדים ממוגנים. במחקרים שנעשו עד היום גם נמצאו כמויות קטנות בלבד של הנגיף על משטחים. הסיכוי להידבק ממזון שעבר את כל הדרך ממפעל ממוגן בחו"ל הוא נמוך".
אז הבנו, הסיכוי נמוך, אבל איך בכל זאת אנחנו יכולים לשמור על עצמנו?
"מומלץ, עם החזרה מהסופר, לנגב ולחטא את אריזות המוצרים שקנינו, זה ימנע סיכוי להדבקה מלקוחות אחרים שנגעו באותו מוצר", הסבירה ד"ר סקלן. "פעולת הבישול כשלעצמה הורגת נגיפים, כשלמעשה חום גבוה של מים רותחים מביא לפירוק החלבונים שלהם. הקפאה לעומת זאת משמרת נגיפים. ככה אנחנו שומרים אותם במעבדה".
בקרוב יגיעו הביצים מחו"ל לרשתות השיווק. אל-על צפויה להטיס לישראל 250 טון ביצים בשל המחסור הגדול שיש בארץ. היום צפויות להגיע לישראל 3 טיסות מקייב ומליסבון. ביום חמישי צפויות להגיע טיסות נוספות מליסבון. גם בנמל אשדוד נמשכת פריקה של אוניות שמגיעות עם מיליוני ביצים מחו"ל. כעת אולי תוכלו לאכול אותו עם קצת פחות חשש.