אילו מחלות עלולות לגרום לסיבוכים ותמותה מקורונה? ארגוני הבריאות בעולם חוזרים ומדגישים כי אנשים הסובלים ממחלות רקע נמצאים בסיכון מוגבר להיפגעות משמעותית מהנגיף. ואכן, גם כאן בישראל נתוני התחלואה הקשה והתמותה משקפים זאת: רובם המוחלט של המתים מהנגיף סבלו ממחלות רקע שונות. בדקנו ומצאנו - אלו מחלות הרקע העיקריות שעלולות לגרום להידרדרות במצב החולים וכך ניתן להקטין את הסיכון להידבקות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב עלולות לגרום לחולים שנדבקו בקורונה לסיבוכים ואף לתמותה. אליהן מתווספות גם מחלות הנשימה, בהן אסתמה קשה, וזאת משום שהנגיף עלול לגרום לדלקת ריאות קשה. מאותה הסיבה גם מעשנים כרוניים נמצאים בקבוצת סיכון.
גברים בסיכון גבוה יותר
בדוח שפורסם בימים האחרונים על ידי המרכז הלאומי לטיפול נמרץ בבריטניה (ICNARC) עולה כי גברים נמצאים בסיכון גבוה מנשים - שבעה מכל עשרה חולים שאושפזו בטיפול נמרץ לאחר שחלו בקורונה היו גברים. 30% מהגברים שאושפזו במצב קשה היו מתחת לגיל 60, לעומת 15% בלבד מהנשים. עוד עולה מהדוח שעודף משקל מהווה גורם סיכון משמעותי, כשלמעלה מ-70% מהמטופלים היו בעלי עודף משקל או סבלו מהשמנה.
גם בהולנד נרשמו ממצאים דומים: 80%-66% מחולי הקורונה שמאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ במדינה סובלים מעודף משקל. ד"ר רז הגואל, רופא מומחה והמנהל של המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, הסביר: "השמנת יתר נחשבת כיום למגפה עולמית וכרבע מהאוכלוסייה בישראל מתמודדת עם הבעיה. אנשים שסובלים מהשמנת יתר מתמודדים לרוב גם עם מחלות נלוות, כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, בעיות נשימה וכדומה".
גם חולי סוכרת שנדבקים בקורונה חשופים יותר לסיבוכים קשים של הנגיף. מחקרי עבר שנעשו הוכיחו שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גדול יותר לסיבוכים שונים כתוצאה מהידבקות במחלות זיהומית, כולל שפעת. נגיף הקורונה נכלל גם הוא בקבוצת המחלות הזיהומיות. קבוצת החולים הזו אמנם אינה נדבקת בשיעור גבוה יותר משאר האוכלוסייה, אך כשחולה סוכרת נדבק במחלה זיהומית הוא נמצא בסיכון גבוה יותר לסבול מסיבוכים של המחלה. אין הבדל בין חולים בסוכרת מסוג 1 לחולים מסוכרת מסוג 2.
במחקר נוסף שפורסם בכתב העת The Lancet נבדקו 191 חולי קורונה משני בתי חולים בסין. 137 מהם אושפזו במצב קל ושוחררו מבית החולים ו-54 מהם אושפזו במצב קשה ונפטרו. על פי הממצאים, מבין כלל מקרי התחלואה הקשים - 19% סבלו מסוכרת.
המפתח: בידוד והיגיינה אישית
ארגון הקרדיולוגיה האמריקאי פרסם בימים האחרונים נתונים שלפיהם רבים מהחולים שאושפזו לאחר שחלו בקורונה הם אנשים שסובלים ממחלות לב וכלי דם. אי ספיקת הלב היא בין המחלות המשמעותיות שהופכות את החולים המבוגרים לפגיעים יותר לנגיף זו והיא נקשרת גם למחלת הסוכרת. מחקר שנערך באחד מבתי החולים בסין הראה שכ-30% מחולי הקורונה הקשים סבלו מלחץ דם גבוה ו-14.5% סבלו ממחלות לב. עוד עולה מהנתונים שכ-10% מכלל החולים שנפטרו מהנגיף סבלו מבעיות לב ו-6% מיתר לחץ דם.
"מטופלים עם מחלות לב כמו אי ספיקת לב או כאלו שעברו התקף לב ונדבקים במחלה ויראלית עלולים לסבול מהתלקחות והחמרה במצבם", מסביר ד"ר זאזא יעקבישוילי, מנהל המערך הקרדיולוגי במחוז תל-אביב של קופת חולים כללית. "החום הגבוה והחומרים שמשתחררים כתוצאה מהזיהום בגוף גורמים לאי יציבות של כל המערכות - ובעיקר של מערכת הלב וכלי הדם. לכן חשוב בעיקר עבור אותם חולים לשמור על בידוד ועל היגיינה אישית, ובעיקר להמשיך לקחת טיפול תרופתי".
לדברי ד"ר יעקבישוילי, חולים עם מחלות לב וכלי דם שאינם מרגישים טוב חייבים להגיע לטיפול בחדרי המיון או אצל רופאי המשפחה. עיכוב באבחון הקורונה עלול להוביל להידרדרות קשה ומהירה במצבם.
ד"ר הגואל מסכם: "מחקרים עדכניים מוכיחים שבמצב אקוטי של הדבקה בנגיף נדרש צוות מומחים רב-תחומי לטיפול במחלות הרקע הנלוות. המלצה זו דומה ברוחה למסקנות ממחקרים קודמים, התומכים בכך שהאוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה, ובכלל זה הסובלים מהשמנת יתר, זקוקים לליווי צמוד וארוך טווח, שמספק להם מערכת תמיכה מותאמת אישית".