ימים רבים עברו מאז הציב ראש הממשלה יעד של ביצוע 30 אלף בדיקות קורונה ביממה, ונראה שישראל לא מתקרבת לכך. בסוף השבוע האחרון התפרסמו נתוני בדיקות מטרידים ביותר - פחות מ-6,000 בדיקות התבצעו ביום שישי, אמנם הבוקר (שלישי) פורסם כי בוצעו כמעט 10,000 בדיקות, אך יכול להיות שזה בבחינת "מעט מידי ומאוחר מידי". מבדיקה של N12 ושיחות עם מנהלי מעבדות עולה שהסיבה למיעוט הבדיקות לא נעוצה במחסור בציוד - אלא דווקא במחסור בדגימות, או בפשטות - ביצוע של פחות מידי בדיקות. "אנחנו יכולים כבר מספר ימים לבצע עוד מאות או אלפי בדיקות, אבל לא מגיעות דגימות", טענו שורה של מנהלי מעבדות בבתי החולים הממשלתיים ובקופות החולים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מנהל מעבדה בבית חולים ממשלתי, שמבצע מספר רב של בדיקות, הבהיר ל-N12: "ביעד של ה-10,000 אני בטוח שהיינו יכולים לעמוד כבר לפני מספר ימים. אם ירצו להעלות ל-15 אלף בדיקות - זה אפשרי. מהשיחות שלי עם המנהלים האחרים אני יודע שיש לנו את היכולת, אם יתנו לנו דגימות. אני יכול לבצע פה במעבדה מאות דגימות נוספות".
מקור במעבדות קופות החולים טען גם הוא: "אין כרגע מחסור בראגנטים. במהלך החג הייתה ירידה במספר האנשים שמגיעים להיבדק. אנחנו יכולים עוד לעלות את כמות הבדיקות אם יגיעו עוד דגימות". בבית חולים ממשלתי נוסף שגם בו מתבצעות בדיקות רבות מידי יום אמר מנהל המעבדה כי "אין כל מחסור בציוד וכי יש לו את היכולת להעלות את כמות הבדיקות בכל יום".
מנהלי המעבדות שבחרו לדבר עם N12 אחראיים לאלפים מהבדיקות שמבוצעות כל יום בישראל והם טוענים כי המחסור בראגנטים, בחלק משמעותי מהמעבדות, נפתר כבר לפני מספר ימים, בין היתר בזכות התאמת הרובוטים לשימוש בראגנטים חלופיים על ידי חברות הביוטק הישראליות "מעבדות חי" ו-"דניאל ביוטק".
עם זאת, חשוב לציין שגם עתה לא בכל המעבדות הציוד מספיק ולא כולו הותאם לחומרים חלופיים. מנהלת באחת המעבדות, שביצעה קודם כ-150 בדיקות ביום, חשפה כי הפסיקו לקבל דגימות ממד"א בשל המחסור בראגנטים. בחברות הישראליות ובמעבדות עדיין ממשיכים לחפש מקורות חלופיים לראגנטים.
נוכח היעדים שהציבו משרד הבריאות וראש הממשלה - לא ברור מדוע הבדיקות לא מבוצעות בשעה שבחלק גדול מהמעבדות יש את כל החומרים הנדרשים. גודל המחדל רק מתעצם בשל הצורך הדחוף לבדוק כמה שיותר דיירים בבתי האבות ובמעונות משרד הרווחה במהירות האפשרית. קשה גם לחשוב על אסטרטגיית יציאה יעילה, כשאין תמונה מלאה של התחלואה בישראל - מה שהיו אמורים להשיג באמצעות אותן 10,000 בדיקות ביום.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות פועל בשיתוף כלל הגורמים כדי לעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ביום. לאחרונה נמצא פיתרון באמצעות ייצור מקומי של ריאגנטים באופן שיאפשר עמידה ביעדי הבדיקות. לאחר חידוש מערכות, מספר הבדיקות קרוב ליעד אשר הוצב, ולראיה עולה מידי יום עד הגעה ליעד שהציב ראש הממשלה. משרד הבריאות עושה את מיטב המאמצים על מנת להגביר את כמות הבדיקות המתבצעות".