מדינת ישראל מתחילה לחזור לשגרה אחרי כמעט חודשיים של מגבלות חמורות: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מסכם בריאיון מיוחד ליונית לוי ששודר אמש (חמישי) במהדורה המרכזית את גל התחלואה הראשון שכבר מאחורינו וגם מתייחס לטעות אחת בדרך.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המגפה פרצה בישראל בעקבות קבוצת צליינים מדרום קוריאה ש"ייבאו" את הנגיף. את העדכון קיבל בר סימן טוב מפרופסור סיגל סדצקי כשהיה בכלל בחופשה באילת: "בבוקר סיגל כותבת לי: אני צריכה לדבר איתך, יש לנו בעיה. היא הראתה לי את הלו"ז שלהם, הם תפרו את כל ישראל מכל הכיוונים".
מתחילת ההתפרצות הדרך לשורת הצעדים הדרסטיים הייתה קצרה מאוד. עוד לפני שהגיע הנגיף לישראל, נזכר בר סימן טוב במודל הראשון שראה מול עיניו, כשבסין כבר הייתה התפרצות משמעותית עם מקדם הדבקה בין 2 ל-3, כלומר שכל חולה אחד מדביק בין שניים לשלושה אחרים: "בשיא היינו יכולים לעבור את ה-4,000 (מתים), זה אם היינו רק במקדם הדבקה של 2.1". על פי המודל הזה היו צריכים להיות 14 אלף מונשמים בו זמנית בישראל.
"כמעט בכל צומת בחרנו בהחלטות הנכונות"
הביקורת שהופנתה כלפי מנכ"ל משרד הבריאות, בשל הצגת המודלים האלו, הייתה חריפה וגררה גם קריאות כמו "פאניקיסט" ו"חרדתי". אבל בר סימן טוב שמר על עמדתו, וגם לא מתחרט: "שוב, אני עוד לא ראיתי מודל שמצליח לשלול את האופציה של עשרת אלפים מתים בישראל. בשום שלב לא הייתי לא בפאניקה ולא בהיסטריה. כמעט בכל צומת בחרנו בהחלטות הנכונות. עשינו את הדבר הנכון ובשורה התחתונה הצלנו את החיים של אלפי אנשים".
"החשש שלנו היה שישראל, עם כל זה שהיא מדינה ים תיכונית, והיא מדינה צעירה, היא מדינה קטנה, צפופה, עם משפחות גדולות, בתים קטנים, ואין פה איזה תרבות של ציות ממש להוראות", הוסיף המנכ"ל. "אני לא חושב שמישהו היום יודע להגיד למה איטליה כן ולמה יפן ככה ולמה אוסטרליה ככה ולמה ניו יורק. בעיר ניו יורק, עם פחות תושבים מאתנו, 9 מיליון תושבים, היו שם מקרי תמותה כתוצאה מהקורונה בהיקף של 32 אלף איש. עכשיו תחשבו על חצי מזה. לנו אמרו: 'אמרתם עשרת אלפים, הגזמתם". נגיד היו פה, חלילה, 5,000 איש מתים, תשקלליו את הכול - זה תוצאה שבעיניי היא הייתה מזעזעת".
בר סימן טוב נגד מנכ"ל הדסה: אני זוכר שהוא אמר שזה אפילו לא שפעת
לפני כחודש, פרופסור איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מתח ביקורת חריפה על מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופסור זאב רוטשטיין, בעקבות החלטתו של האחרון לבדוק את הצוות הרפואי שלו, וגם לפתוח בבדיקות עצמאיות בתעשיות הביטחונית, מבלי שקיבל על כך היתר ממשרד הבריאות. פרופסור גרוטו הגדיל לעשות ואף אמר על כך כי "זו פעילות הגובלת בבגידה". בר סימן טוב הגיב גם הוא לדברים, ואמר: "אני חושב שבאירוע כזה חשוב שיהיה לנו ניהול מרכזי. בסוף, הבדיקות הן משאב במחסור וכשהוא (רוטשטיין) עשה בדיקה למישהו בתעשייה האווירית - אנחנו לא עשינו (בדיקה) לקשיש בבית אבות".
מנכ"ל משרד הבריאות התייחס גם לכך שפרופסור רוטשטיין אמר עליו שהוא לא מבין בכלום והוא מבוהל: "אני נזכר ברוטשטיין שנכנס לחדר ואומר: 'זה שום דבר, זה אפילו לא שפעת, תיתנו לכולם לחלות במחלה והכול יעבור, אל תסגרו את השמיים'. אני רומז שהוא טעה ואני רומז גם שהאחריות היא לא עליו, בסוף האחריות היא עליי".
אחרי חודשיים, המשק הישראלי אמנם נפתח ברובו השבוע, ובר סימן טוב הסביר שבמשבר הזה מקבלי ההחלטות בחרו ללכת על בטוח, עד כמה שניתן: "יש משפט אחד שנחרט לי בתחילת הדרך, שאומר: בניהול פנדמיה, הזמן לבצע את הצעדים זה כשאתה מרגיש שזה מוקדם מדי, וזה פחות או יותר מה שליווה אותנו".
בריאיון בר סימן טוב הסביר שהוא מכיר שנעשו גם טעויות, אחת מהן הייתה ההחלטה על פתיחתם של סניפי איקאה, בעוד במקביל הוציאו בקשה גורפת מהמשפחות השכולות שלא להגיע השנה לבתי העלמין במהלך יום הזיכרון. "אני אומר לך על איקאה, אני הבנתי שזו טעות ברגע שזה קרה, פשוט כשישבנו פה בחדר ישיבות ליד עם משרד האוצר והם אמרו לנו: 'אנחנו רוצים חנויות ריהוט וכלי בית ותחזוקת בית', לא הם ולא אנחנו חשבנו על איקאה".
ברקע ניהול המשבר הבריאותי החמור ביותר שידעה המדינה, בר סימן טוב מתעקש שהוא פעל כפי שפעל מתוך זהירות ואחריות, ולדבריו גם הביקורת כלפיו וכלפי משרדו הייתה כבר ידועה. כשנשאל על האפשרות שיהפוך מה"מאמי הלאומי" לשעיר לעזאזל של המשבר, הוא הסביר: "זה עבר לי בראש פחות או יותר מההתחלה. אנחנו מכירים את המציאות הישראלית שבה אנחנו מעלים מישהו ואז אנחנו מורידים אותו, ואני די בהתחלה אמרתי לצוות שלי: אנחנו עושים תרגולת היכון להתהפכות אבל אני עשיתי גם בדיקת נוגדנים, אני חסין".