בפעם הראשונה מאז התפרצות מגפת הקורונה, ישראל החלה היום (ראשון) בניסיון הראשון להקל מעט בהגבלות על הציבור והמשק. אלא שהמהלך הזה מלווה בחשש גדול בקרב מקבלי ההחלטות והמומחים בנוגע להמשך. אז מה בעצם הסכנה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"זה כמעט ודאי שיהיו יותר הדבקות ברגע שיש יותר מגע בין אנשים", הסביר פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר. "השאלה היא אם מי שבאוכלוסיית הסיכון יקפיד להישאר בבידוד, והאוכלוסיות שכן מגיעות לעבודה ינסו להיצמד להנחיות ככל הניתן".

פרופסור לשם הדגיש את חשיבות ההקפדה על הנחיות משרד הבריאות. "כל זמן שיקפידו על עטיית מסכות, רחיצת ידיים ומרחק בין אדם לאדם, קרוב לוודאי שהעלייה לא תהיה גדולה ונוכל לשלוט בה", אמר. "אם אנשים לא ייצמדו להנחיות, לא יעטו מסכות ויצאו מהבית גם כשהם חולים - נראה גל שני של הדבקות".

אבל למה בעצם גל שני של הידבקות מפחיד כל כך את המומחים? "גל שני יכול להתבטא בזינוק במספר המקרים, בהתפרצויות באזורים שבהם לא מקפידים על הנהלים וכמובן בעלייה במספר החולים הקשים", הסביר פרופסור לשם. "צריך לזכור שחולה יכול לשאת את הנגיף ולהדביק גם בלי שהוא יודע שנדבק בעצמו. החשש הגדול הוא דווקא ממקרים כאלו".

על פי פרופסור לשם, התקווה לפיה המחלה תדעך בחודשי הקיץ אינה מבוססת. "צריך להבין שאף אחד לא מדבר על סוף, יש פה מצב חדש שנצטרך ללמוד לחיות איתו", אמר. "זו תהיה התמודדות תוך כדי תנועה. קצת ישחררו את הסגר ואם נהיה ברי מזל ולא תהיה עלייה גדולה של התחלואה - נעבור לשלב הבא של השחרור. אם תהיה עלייה - נצטרך לסגת".

"הסוף הוא בגדר משאלה", סיכם לשם, אך סיפק נקודת אור. "ממדינות אחרות אנחנו יודעים שאפשר לחזור לחיים כמעט רגילים, כשרק הילדים לא חזרו לבית הספר. הם מתנהלים עם מסכות ומודדים חום בכל מקום ותוך כדי יום עבודה. אם מישהו חולה, הוא נכנס מיד להסגר. זו שגרה אבל עם התמודדות. אפשר לקרוא לזה 'המצב החדש'".