בעוד המרוץ להשגת תרופה שתרפא את החולים בקורונה נמשך, בסוף בשבוע הוא עלה מדרגה נוספת – עם פרסום תוצאות המחקר על התרופה האנטי-וויראלית "רמדסיביר". על פי הממצאים, התרופה מפחיתה את משך ההחלמה מהנגיף. בעוד העולם כולו נושא עיניים לחברות התרופות ולמדענים רבים על מנת שימצאו פתרון מוחלט לנגיף, בדקנו עד כמה התרופה החדשה עושה את העבודה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מקצרת את משך ההחלמה, מקטינה מעט את שיעורי התמותה
תוצאות המחקר על אודות התרופה "רמדסיביר" נגד קורונה פורסמו אתמול (שבת) בכתב העת הרפואי היוקרתי "New England Journal of Medicine". במחקר השתתפו כ-1,000 חולי קורונה מ-10 מדינות שונות, שחלקם קיבלו את התרופה, ואחרים שימשו כקבוצת ביקורת וקיבלו תרופת דמה (פלסיבו). הממצאים הראו שהתרופה מפחיתה את תקופת ההחלמה של החולים ב-3 ימים: מ-14 ל-11 ימים.
כשנבדקה השפעת "רמדסיביר" על שיעורי התמותה של חולי הקורונה – התגלתה אכזבה מסוימת. בקבוצת החולים שקיבלו את התרופה, נפטרו 7% מביניהם בתוך שבועיים - זאת, לעומת 12% שהלכו לעולמם מבין המשתתפים בקבוצת הביקורת באותו פרק זמן. היות והשיפור שנרשם בהיבט זה הוא באחוזים בודדים בלבד, מסתמן כי השפעת התרופה על מוות מהמחלה אינה מובהקת מבחינה סטטיסטית.
"יעילה עבור מקרי קורונה קלים"
"לא מדובר בתרופת פלאים, אלא בפתרון שעובד ביעילות מסוימת בלבד", אמרה פרופ' מיכל ליניאל מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית. "התרופה שנבדקה במחקר ופותחה במקור כתרופה לאבולה, היא הראשונה והיחידה, נכון להיום, שעובדת על נגיף קורונה", סיפרה.
עוד הסבירה פרופ' ליניאל כי ניתן לחלק את שלבי המחלה ל-4, כאשר השלב הרביעי הוא זה בו החולים מונשמים – ומשם הדרך חזרה מורכבת יותר: "השלבים הקריטיים הם שלבי הביניים, בהם החולים זקוקים לתמיכה נשימתית: נעזרים בחמצן, אך לא מוגדרים 'מונשמים'. במחקר ראינו שהחולים בשלבים אלה שקיבלו את התרופה – החלימו מהר יותר".
גם במאמר אקדמי שפורסם באתר "STAT" באשר למחקר נכתב: "התרופה אכן הוכחה כיעילה במיוחד עבור מקרים קורונה קלים– אבל יעילותה מוגבלת עבור חולים המחוברים למכונות הנשמה". באותו מאמר נכתב גם כי 301 מבין המשתתפים שטרם סיימו את התהליך עד פרסום נתוני המחקר – הוצאו משקלול התוצאות. "ייתכן שאם היו ממתינים עם פרסום התוצאות לסיומו המלא של המחקר, תוצאותיו היו ברורות ומדויקות יותר", נכתב באתר " "STAT.
קיצור ימי האשפוז - מצמצם הסתבכויות וחוסך עלויות למדינה
אולם נדמה כי ההשפעה המרכזית של התרופה – על הפחתת הזמן עד להחלמה מהנגיף – עשויה להיות משמעותית. "החוכמה בהתמודדות עם המחלה הוא למשוך זמן", אמרה פרופ' ליניאל. "השאיפה היא שהמערכת החיסונית של הגוף תוכל לייצר נוגדנים שיתמודדו באופן טבעי עם הנגיף ותמנע הסתבכות והגעה למצבים קריטיים", הוסיפה. פרופ' ליניאל טענה שקיצור ימי האשפוז של חולי הקורונה הוא בעל השפעה רבה – בהימנעות מהסתבכויות בריאותיות נוספות ובחיסכון בעלויות למדינה.