מחקר שהוצג בכנס הסרטן האמריקני בתחילת השבוע מעיד כי התרופה "אלצנזה" מגדילה את הסיכוי של חולי סרטן ריאה צעירים להישאר בחיים - יותר מחמש שנים לאחר הטיפול. המחקר, בהשתתפות כ-300 חולים מיותר מ-30 מדינות, העלה כי התרופה יעילה בשיעור גבוה עבור חולים צעירים שאינם מעשנים. מדובר ביעילות הגבוהה ביותר שנמדדה עד כה בתרופה לסרטן ריאה, והתרופה המדוברת כבר נמצאת בסל התרופות הישראלי.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המחקר הבינלאומי הוצג במושב המרכזי של כנס האיגוד האמריקני לאונקולוגיה (ASCO) והראה הישרדות כוללת של מעל 5 שנים עבור חולי סרטן ריאה גרורתי מסוג ALK. במחקר נבדקה יעילותו של הטיפול "אלצנזה" בהשוואה לטיפולים אחרים בחולי סרטן ריאה גרורתיים עם מוטציה מסוג ALK.
המחקר התנהל בשתי זרועות: אלו שקיבלו את הטיפול החדש, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי הקיים כיום. במהלך המחקר עקבו החוקרים אחר המטופלים במשך חמש שנים, וגילו כי 60% מאלו שקיבלו את הטיפול "אלצנזה" נותרו בחיים. זהו שיעור ההישרדות הגבוה ביותר שהושג עד כה במטופלים הסובלים מהמחלה הספציפית הזו. עוד עלה כי הטיפולים הייעודים למוטציה הקטינו את הסיכוי לתמותה ב-33%.
בכנס האונקולוגיה האירופי שהתקיים בשנה שעברה הוצגו תוצאות מחקר אחר, שקדם לזה הנוכחי. התוצאות הראו כי התרופה מאיטה את התקדמות המחלה בשנתיים ועשרה חודשים, בהשוואה לעשרה חודשים בלבד אצל חולים שקיבלו טיפול אחר. חולי סרטן ריאה מסוג ALK הם בדרך כלל חולים צעירים שאינם מעשנים.
ד"ר עבד אגבריה, מנהל היחידה האונקולוגית בבית החולים "בני ציון", הסביר בשיחה עם N12: "מדובר במחקר עולמי ראשון שמתמקד בחולים עם מוטציה מסוג ALK. המחקר גילה כי אצל אלו שקיבלו את התרופה החדשה, הזמן שבו המחלה לא מתקדמת התארך פי שלושה. כעת הושלם המעקב אחריהם במשך חמש שנים: שיעור החולים שנותרו בחיים לאחר 5 שנים עמד על 62 אחוז, לעומת 40 אחוז אצל אלו שקיבלו טיפול תרופתי אחר".
לדבריו, מכיוון שמדובר בחולים צעירים השואפים לחזור לחיי משפחה ועבודה, ישנה חשיבות גבוהה לרמת הבטיחות של התרופה ולמניעת נזקים לטווח הארוך: "החולים שהשתתפו במחקר לא דיווחו על תופעות לוואי קשות במרחק השנים. נוסף על כך התרופה הצליחה לחדור אל המוח ולהפחית במקרים מסוימים את הגרורות המוחיות".
התרופה כבר נמצאת כיום בסל התרופות בישראל עבור החולים עם מוטציית ALK. ד"ר אגבריה סיכם: "התוצאות מחזקות את מה שידענו קודם לכן: יעילותה של התרופה נשארת גם לאורך זמן - והיא תמשיך להיות הסטנדרט הטיפולי לעת עתה".