אחרי כמעט חודשיים של השבתה, השבוע רוב המשק חזר לפעילות כמעט מלאה והערב אנו מפרסמים לראשונה ציטוטים מ"ישיבות הקורונה" הגורליות. ישראלים רבים נותרו מצולקים בשל קריסתה של הכלכלה הישראלית, קריסה שנבעה בין היתר מההחלטות הגורליות והקשות שלקחו הבכירים שהיו אמונים על הטיפול במשבר, ביניהם ראש הממשלה ומנכ"ל משרד הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

עוד בתחילתה של המגפה בישראל, ב-17 במרץ, מספר החולים עמד על 337. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן-טוב אמר בשלב זה: "התרחישים של איטליה וספרד יכולים לקרות גם בישראל". יום לאחר מכן ב-18 במרץ, בר סימן-טוב כבר חזה ש"האירוע הזה ילווה אותנו לתוך מרץ-אפריל בשנה הבאה".

"האירוע הזה ילווה אותנו לתוך מרץ-אפריל בשנה הבאה"

שבוע חלף, ה-23 במרץ, וראש הממשלה מתריע בפני השרים במהלך ישיבת ממשלה לילית: "בשבוע הבא נגיע למקפצה של עשרת אלפים נדבקים, חייבים לעצור את זה בזמן".

משה בר סימן טוב 2 (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
משה בר סימן טוב | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

ב-24.3, יום למחרת הישיבה הלילית, נתניהו משמיע את אזהרה שמדהימה את השרים: "אם קצב ההדבקה הזה יימשך – בתוך שבועיים נצטרך להכריע מי יקבל מכונת הנשמה ומי לא". באותו היום, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הפרופסור איתמר גרוטו מציע כבר "לסגור את חנויות המזון לחלוטין ולחלק לציבור מנות קרב".

"לסגור את חנויות המזון לחלוטין ולחלק לציבור מנות קרב"

עוד יום חולף, ה-25.3, שוב ישיבת ממשלה לילית ודרמטית בה קובעים את מגבלת מאה המטרים ובר סימן-טוב מתריע: "התסריט שעומד בפנינו הוא מיליון חולים עד סוף אפריל ועשרת אלפים מתים". באותה ישיבה מחדד מנכ"ל משרד הבריאות ואומר: "מספר החולים במצב קשה עלול להעמיס על בתי החולים עד כדי חוסר יכולת לתת מענה רפואי".

שבוע לאחר מכן, ב-6.4, רגע לפני עוצר ליל הסדר, אומר המנכ"ל: "מודאגים מכך שנאבד שליטה על התחלואה", זאת למרות שהנתונים בשלב זה כבר התחילו להתייצב.

פרופסור איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות (צילום: n12)
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו | צילום: n12

חברי כנסת טוענים כי ראש הממשלה אמר להם בעיצומו של המשבר: "יש דיווחים מהעולם שקיימת הדבקה חוזרת, ואם זה נכון – המשמעות עלולה להיות קץ האנושות". מקורבים אחרים אמנם לא זוכרים שימוש של נתניהו במונחים האלו אבל הם כן זוכרים שנתניהו תיאר תרחישים של אנרכיה עולמית כתוצאה מהתפשטות הנגיף.

"הרטוריקה הזו שירתה את הצעדים של משרד הבריאות. אבל גרמה לטראומה"

בחלוף הזמן, נתניהו ובר סימן-טוב מבהירים כי אלמלא הצעדים שנקטו המודלים האלו היו מתממשים: "ככה מתנהגת מגפה אם לא עוצרים אותה". מנגד, שרים בממשלה מתעקשים ואומרים גם עכשיו: "הרטוריקה הזו שירתה את הצעדים של משרד הבריאות. אבל גרמה לטראומה". השרים אומרים כי השימוש במושגים כמו 'לעצור', 'לבלום', 'לסגור' האטו את החזרה לשגרה משום שהם הותירו צלקת.