הקבינט לניהול משבר הקורונה החליט היום (שני) להגדיל את מספר המשתתפים המותר באולמות האירועים ל-250. לצד זאת, יתר ההקלות, ובהן חידוש פעולת הרכבות, יוקפאו למשך שבוע ואז ייבחנו מחדש. ראש הממשלה בנימין נתניהו הסביר את ההחלטה: "מרימים בלם לאור העלייה בתחלואה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד נושא שעלה לדיון בישיבת השרים הוא החוק המעניק לשב"כ סמכות להשתמש באיכון טלפונים, כדי לבדוק מי בא במגע עם חולים מאומתים. בשל חילוקי דעות בסוגייה זו הוחלט כי לפי שעה החוק יוקפא. שר הביטחון בני גנץ טען בישיבה כי בשלב זה אין הצדקה להחזיר הגבלות שהוסרו: "עד שלא מאתרים גל שני - אסור לאפשר נסיגה אחורה".
"סיימנו עכשיו קבינט קורונה", אמר ראש הממשלה נתניהו עם תום הישיבה, "המומחים מראים לנו שיש עלייה חדה מאוד בתחלואה. יכול להיות שאנחנו כבר בתוך המדד הזה של הכפלה תוך עשרה ימים של קצב הנדבקים. אני מקווה מאוד שלא".
"הדבר שהחלטנו לעשות זה קודם כל להרים הנדברקס", הוסיף. "אנחנו עצרנו את כל ההקלות שהיינו אמורים להחיל בימים הקרובים, נבדוק את זה בשבוע הקרוב. יוצא מן הכלל אחד זה אולמות אירועים - נאפשר את הפעלתם בהתאם להנחיות משרד הבריאות ונדווח לכם בהמשך".
"הדבר העיקרי שכל המומחים וכל יודעי הדבר הדגישו זה שמוכרחים לשמור על שלושת הכללים: חבישת מסכות, שמירת מרחק של שני מטרים והיגיינה - שטיפת ידיים. אני מבקש מכם, למען הכלכלה שלנו, למען הבריאות שלנו, למען החיים של כולנו - אנא הקפידו על הכללים".
מאות חתמו על עצומה: "להחזיר מיד את הרכבת לפעילות"
במחאה על הדחייה הנוספת, חתמו מאות אזרחים על עצומה אינטרנטית הקוראת לקבינט הקורונה להחזיר מיד את הרכבות לפעילות. בעצומה נכתב: "פעם אחר פעם מקבלים נוסעי הרכבת הודעה מתסכלת על דחיית החזרה של הרכבת. דחייה שלה יש משמעויות קשות לגבי היכולת שלהם לשוב לעבודה, ללימודים או להגיע לקבלת טיפול רפואי".
"נוסעים רבים, ובמיוחד מהפריפריה, נשענים על הרכבת כאופציה מרכזית, ולעיתים יחידה, לשוב לשגרה", הוסבר בעצומה. "המעבר של חלק מהנוסעים לאוטובוסים החריף את העומס עליהם ומגדיל את סיכוי ההדבקה של הנוסעים. המעבר של חלק מנוסעי הרכבת לרכב הפרטי, החמיר את העומסים על הכבישים והמצב אך צפוי להחמיר".
גם יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל, גילה אדרעי, מתחה ביקורת חריפה על המשך ההשבתה: "ההחלטה פוגעת אנושות בציבור הנוסעים, בחזרה לשגרה של המשק ובציבור עובדי הרכבת. אין בזה שום הגיון, ובמיוחד כאשר כל מערך התחבורה הציבורית כבר פועל באופן מלא והמשק כולו חזר לפעילות. יש לנו את היכולת לשמור על בריאות הציבור ובריאות העובדים. אנחנו מבקשים מראש הממשלה ומשר הבריאות: תנו לנו לחזור להפעיל את הרכבות!".
גם במטה המאבק של אנשי התרבות והאירועים מחו על החלטת השרים. "הנה עוד הוכחה שתעשיית התרבות ואירועי התרבות של המפיקים הפרטיים והעצמאיים לא חוזרת באמת לעבוד", אמר המפיק רמי בז'ה. "אין לנו כסף, אין לנו הכנסות - אין לנו פרנסה. משרד האוצר, אנא תנו לנו את מה שמגיע לנו, עוד פעימה אחת כי אנחנו לא חזרנו לעבוד, עוד פעימה אחת לענף שלם של 200 אלף מתפרנסים".
במקביל, המשנה ליועמ"ש, ארץ קמיניץ, קרא היום לבעלי אולמות האירועים להגיע להבנה עם לקוחות שאירועיהם בוטלו ולהימנע מהפקדת המחאות באופן חד-צדדי. במכתב ששלחה עו"ד רני נויבואר בשם קמיניץ נכתב כי הפקדה שכזו עשויה להיחשב כהתנהגות בחוסר תום לב ואינה עולה בקנה אחד עם דיני השטרות. עוד ציינה עו"ד נויבואר כי אם הצדדים לא יגיעו להסכמה על קיום האירוע במועד אחר ובתנאים אחרים, ראוי שלכל הפחות יסכימו על התנאים לסיום החוזה, בהתאם לזכויותיהם לפי הדין.
סקר: 80% מהציבור בעד הגברת האכיפה
במהלך דיון "קבינט הקורונה" הציג שר הבריאות יולי אדלשטיין סקר שלפיו רוב הציבור בעד הגברת האכיפה של ההנחיות למניעת התפשטות נגיף הקורונה. "בשבוע אחד חלו בקורונה 800 איש. אסור להישאר אדישים למספר הזה", אמר שר הבריאות. "המשטרה חייבת לחזור לאכיפה חריפה כדי להחזיר את הציבור למשמעת ולאפשר לנו את המשך פתיחת המשק".
לפי הסקר שהציג, שנערך עלך ידי מכון גיאו-קרטוגרפיה עבור משרד הבריאות, 79% מהציבור בעד הגברת האכיפה על עטיית מסיכות, שמירת מרחק והיגיינה - הן על ידי גורמי שיטור ופיקוח והן על ידי מנהלי העסקים עצמם. "האכיפה צריכה להיות בקניונים, באוטובוסים, ברכבות, במסעדות, בגני אירועים ובכל מקום. איש לא רוצה להינזק בגלל מפרי חוק", אמר אדלשטיין.
סוגיה נוספת שאליה התייחס שר הבריאות בקבינט היא מספר הבדיקות. לדברי אדלשטיין, בימים האחרונים מספרן הגיע ל-16 אלף ביום, אולם עדיין קיים מחסור של כ-200 עובדים במעבדות של קופות החולים ושל בתי החולים.