המחדל נמשך: היום (שבת) מת דייר נוסף מבית האבות "עטרת אבות" מבני ברק. בכך עלה מספר המתים מבתי אבות ל-61. מדובר בנתון עצום: כמעט 40% מכלל המתים בישראל (159 עד כה) הם מטופלים ודיירים בבתי אבות ומוסדות דיור מוגן. למרות שההתפרצות בישראל אינה חדשה, המספרים ממשיכים לזנק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ביממה האחרונה התגלה כי עשרות דיירים, מטופלים ועובדים במוסדות אובחנו בטעות כחולים - דבר שהגביר את המתח בקרב דיירים ומשפחותיהם ועורר חשש להידבקות כתוצאה מאבחון שגוי.
על פי נתוני משרד הבריאות, 6 מונשמים כרוניים (מתוך 118 המונשמים) הם מבתי אבות. מגיל 70 ומעלה חלו בישראל 1,234 איש, מתוכם 184 מעל גיל 90. לפי עדכון משרד הבריאות מהבוקר, 13,107 ישראלים חלו עד כה בנגיף ומתוכם 3,247 החלימו.
עוד עולה מהנתונים כי שיעור התמותה העולמי מזנק לאחר גיל הפרישה: בעוד בקרב בני 59-50 שיעור התמותה הוא 1.3%, בגילאים 69-60 הנתון עומד על 3.6% תמותה, מגיל 80 ועד 89 שיעור התמותה הוא 8% ומגיל 90 ומעלה – 14.8%.
נגה אוסקר, שאימה מתה מקורונה לאחר שנדבקה בבית האבות "יוקרה" ביבנאל מתחה ביקורת קשה על התנהלות משרד הבריאות בעניין. "אמא נדבקה בקורונה לאחר שרשרת מחדלים. המוות שלה היה לא מוצדק זה היה יכול להימנע. בפירוש היה יכול להימנע", אמרה. "לאורך כל הדרך פנינו למשרד הבריאות והם לא עשו שום דבר על מנת למנוע את התפרצות המגפה.
"ברגע שנכנס הקורונה לבית האבות והיה מקרה אחד בבית האבות בתוך מחלקה שהיא לא המחלקה של אימא. ביקשנו ממשרד הבריאות שיעשה בדיקות לכל הדיירים בבית האבות כדי לבודד את החולים מהבריאים", הוסיפה. "משרד הבריאות לא היה מוכן לעשות את זה. כל יום הוא משמעותי כשיש מגפה שנמצאת בתוך בית האבות ויודעים שהיא מתפרצת ושזה ידביק את כולם. לא היה בידוד, לא היה פיקוח - לא היה שום דבר. לצערי כל בית האבות נדבק, יש שם מלא חולים, 15 מתים כולל אימא שלי. ההקרבה היא כל כך קשה. רשלנות לכל אורך הדרך".
באיחור של חודש, הוחלט אתמול על הקמת מוקד מוקד שייתן מענה למשפחות הקשישים במוסדות הגריאטריים. מדובר בצעד חשוב של פרופ' רוני גמזו, שמונה לאחרונה כפרויקטור לנושא בתי האבות, אך קרובי דיירי בתי האבות והדיור המוגן אינם מסתפקים בכך.
למרות הדיונים על אסטרטגיית יציאה מהמשבר, לאף גורם בממשלה אין תשובה אמיתית לנושא הבדידות של האוכלוסייה המבוגרת ובהם דיירי בתי האבות. הובטח כי יגובשו תוכניות ומתנדבים שיתקשרו להפיג את הבדידות, אבל בפועל במשך חודש וחצי אנשים מבוגרים יושבים בבית – או בדיור מוגן, לעיתים בבידוד - ומשלמים מחיר נפשי ופיזי כבד.
משרד הבריאות הודיע אתמול כי הוא פותח בבדיקת תוצאות הקורונה שהתקבלו לעובדים ולדיירים במוסד הגריאטרי "בית הדר" באשדוד ובדיור המוגן "זהבית" באשקלון. חלק מאותם מטופלים אף אושפזו, והבדיקות החוזרות קבעו כי אינם חולים בנגיף.