כך "תחולק" הבירה? שרי הממשלה יחליטו מחר (מוצאי שבת) אם להטיל סגר שימנע מעבר בין שכונות בירושלים. הצעד המסתמן עורר קשיים משפטיים ובשל כך - וגם בשל כניסת השבת - הדיון נדחה. בלשכת נתניהו עדכנו כי ההחלטה צפויה להתקבל מחר, לאחר צאת השבת. בעיריית ירושלים תקפו במילים חריפות את ההצעה ואת הנתונים של משרד הבריאות. בתוך כך אישרה הממשלה את הקדמת חידוש תנועת התחבורה הציבורית ביום ראשון - וגם דחייה בתשלום קנסות בשל המצב הבריאותי והכלכלי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההחלטה שנמצאת כרגע בניסוחים משפטיים היא לסגור את ירושלים לפי שכונות, ולסמן את השכונות בסימון "אדום" או "ירוק". שכונות ירוקות יוכלו לצאת משכונה לשכונה. שכונות אדומות לא יכולות לעבור לשכונה ירוקה. כל השכונות יכולות לצאת לעבודה.
בגלל שההסכמה הושגה רק בשעות אחר הצוהריים, לא הספיקו להעביר את ההחלטה לפני שבת לכל השרים ובמוצאי שבת התהליך יימשך. סיבה נוספת לדחייה: לא ניתן לפרסם החלטה שכזו לגבי שכונות בעלות אופי דתי או חרדי מבלי זמן התארגנות.
אחרי הביקורת, משרד הבריאות הגיש לראש העיר את רשימת האזורים המתוקנת. המפה נלמדת ובמוצאי השבת תתקיים שיחה טלפונית בין הצדדים בנושא
קודם לכן בכירים בעיריית ירושלים מתחו ביקורת על התנהלות משרד הבריאות: "גילו בורות וחוסר שליטה בפרטים ובנתונים, לא נאפשר להם לשים תוויות על שכונות רק כי זה נוח להם ומאפשר להם 'ראש שקט'". לפי הבכירים, במשרד הבריאות לא הציגו הסברים משכנעים לבקשה להטיל סגר על שכונות מסוימות.
עוד ציינו הבכירים בעירייה כי קצב ההדבקה בירושלים לא רחוק מקצב ההדבקה הארצי, ולדבריהם "גם השכונות ה'בעייתיות' סובלות פחות מחולים ויותר מסטיגמה שכבר שם עליהן המשרד". קצב ההדבקה של ירושלים בין 6 באפריל ועד היום עומד על הכפלה בכל 13 ימים, בעוד בישראל כולה הנתון עומד על הכפלה בכל 18 ימים.
ההקלות החדשות שאושרו
הממשלה אומנם לא קיבלה החלטה להטיל סגר על ירושלים, אך אישרה שתי הצעות. אחת מהן קבעה כי התחבורה הציבורית תתחדש ביום ראשון הקרוב כבר בשעה 5:30, כדי להקל על עובדים חיוניים. בתחילה נקבע כי התחבורה הציבורית תתחדש בשעה 8:00, אך הממשלה נענתה לקריאה להקדים את חידוש הקווים.
ההצעה השנייה שאושרה, שאותה הגיש השר אוחנה, קובעת כי תשלום קנסות למדינה יידחה עד 30 באפריל ותוספות הפיגורים יבוטלו "מטרת התקנות היא להקל על חלק גדול ממשקי הבית והעסקים בארץ המתקשים בפירעון חובותיהם, כתוצאה מהצעדים הנדרשים שננקטו כחלק מהמאבק בהתפשטותו של הנגיף", נמסר. "תקנות החירום יחולו על כל קנס שמועד תשלומו חל בתקופה שבין 10 במרץ ועד ל-30 באפריל".
עוד הוחלט על ביטול תוספת פיגור במקרה שבו המועד לתשלום הקנס חל בתקופה שבין ה-10 במרץ למועד תחילתן של התקנות. במשרד המשפטים ציינו כי "מי ששילם תוספת פיגור בגין קנס בתקופה שמיום 10 במרץ עד ליום פרסומן של התקנות, יהיה רשאי לפנות בבקשה להחזר תוספות הפיגור; תוספות הפיגור תוחזר לו בתוך תקופה שתיקבע בחוק".
בהתאם לדחיית מועד תשלום הקנסות, יידחו גם המועדים להגשת בקשה להישפט בעבירות ברירת משפט ובעבירות מנהליות והמועד להגשת בקשה לביטול קנס. גם מועד ביצוע של צווי מאסר במקום קנס יידחה, כדי לאפשר לחייבים פרק זמן נוסף לתשלום חובותיהם.
עם, זאת, ציינו, "כל הקנסות שהוטלו בגין הפרות הנוגעות למצב החירום המיוחד בשל נגיף הקורונה הוחרגו מתקנות אלו – כך שמועד תשלומן לא יידחה – וזאת כדי להבטיח את יישום ההוראות שהוטלו לצורך שמירה על בריאות הציבור".
שר המשפטים אמיר אוחנה מסר: "אנו פועלים בכל דרך על מנת לסייע לאזרחי ישראל אשר נקלעו לחוסר ודאות כלכלית בתקופת המשבר. החובות למדינה יחכו - כעת זה הזמן של המדינה לסייע לאזרחיה. כל מהלך שיכול לתת מענה נשקל במלוא הרצינות מתוך הבנה כי אין 'מהלך קטן מדי' וכל פעולה יכולה לתת עוד מרווח לתמרון. אני מודה למחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט כלכלי) במשרד המשפטים שגיבשה את ההסדר המשפטי, לגורמי המקצוע ברשות האכיפה והגביה ובמשרד האוצר שליוו את התהליך".
השתתפו בהכנת הידיעה: קרן מרציאנו, גיא פלג, גל חן, שושי חתוקה, כרמל ליבמן.