נזק נוסף של מגפת הקורונה: מחקר חדש שמתפרסם היום (ראשון) לראשונה ב-N12 מגלה כי מאז התפרצות הנגיף חל זינוק במספר המעשנים בישראל. לפי המחקר, שנעשה על ידי "המיזם למיגור העישון", משבר הקורונה גרם לכך שקרוב ל-12% מהישראלים חזרו לעשן או הגדילו את היקף העישון שלהם. גם בקרב בני הנוער תמונת המצב אינה מעודדת: עלייה של 33% במספר המעשנים בתקופת המגיפה, בקרב הצעירים.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המחקר, שנעשה לרגל היום הבינלאומי למאבק בעישון, מתבסס על סקר שבו השתתפו 2,837 ישראלים בגילאים שונים, מתוכם 1,834 מעשנים או עישנו בעבר. ההשוואה בנתונים נעשתה לאלו של השנה החולפת ועד לתחילת משבר הקורונה ב-2020.
על פי נתונים אלו, שיעור האוכלוסייה הבוגרת בגילאי 22 ומעלה שהפסיקה או הפחיתה את צריכת מוצרי העישון שלה עמד על 17.4%. בתקופה זו נרשמה ירידה גם בשיעור המעשנים היומיים בישראל מ-24.7% בשנת 2019 ל-21.4% בשנה האחרונה. ירידה זו ניתנת להסבר בין היתר בשל השוואת המס על הטבק לגלגול למס על הסיגריות וכניסתו לתוקף של "חוק העישון" האוסר על פרסום מוצרי עישון.
אלא שמגמה זו השתנתה לרעה בעקבות התפרצות מגפת הקורונה בחודש מרץ. מהשוואת הנתונים שקדמו לפרוץ המשבר לאלו של התקופה האחרונה עולה כי 5% מהמשיבים בגילאי 22 ומעלה שינו לרעה את הרגלי העישון שלהם בחודש הראשון של הסגר והצהירו כי חזרו לעשן לאחר שהפסיקו.
זינוק של 33% במספר בני הנוער המעשנים
הסקר חושף תמונת מצב מדאיגה בנוגע להרגלי העישון של בני הנוער והצעירים, שהפכו לחמורים ביותר בהשוואה לשלוש השנים האחרונות. לפי הממצאים, בשנת 2020 חל זינוק של שליש בשיעור בני הנוער המעשנים בגילאי 15-17 וכעת הוא עומד 20.7% - כלומר אחד מכל חמישה. זאת לעומת השנתיים האחרונות בהן נע הנתון על 15-12% בלבד.
גידול במספר המעשנים נרשם גם בקרב בני 24-18. בקרב בני 19-18 עמד הגידול על 38.9% ואילו בקרב בני 24-22 24 הוא הגיע ל-51%, ביחס לשיעורי העישון בקרב בני אותם גילאים בשנתיים הקודמות. מתוך בני הנוער שהשיבו על הסקר, 4% הצהירו כי חזרו לעשן או הרחיבו את מעגל העישון.
אחד מכל חמישה בני נוער עישן סיגריות אלקטרוניות
בדיקת מוצרי העישון בהם מתנסים בני הנוער בישראל מגלה כי למרות שסיגריות אלקטרוניות הוגדרו על ידי חברות הטבק כחלופה למעשנים בגירים בלבד, נכון למאי 2020, נמשכת העלייה בשיעורי ההתנסות של בני נוער במוצרים אלה. לפי הנתונים בתקופה זו, כל נער חמישי בגילאי 17-15 מהאוכלוסייה היהודית התנסה בעישון סיגריה אלקטרונית וכך נכנס למעגל המעשנים.
תחום נוסף שבדק המחקר נוגע להיקף החשיפה של בני נוער לפרסומות לעישון, וזאת בהקשר לכניסתו לתוקף במרץ 2019 של החוק האוסר לפרסם סיגריות ומוצרי עישון. מהנתונים עולה שיעילות החוק ללא השקעה באמצעי אכיפה מוטלת בספק, שכן כמעט שלא חל שינוי בהיקף החשיפה של בני-נוער לפרסומות למוצרי עישון, בהשוואה לנתוני החשיפה מאוגוסט 2018, לפני כניסת החוק לתוקף.
שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון, אמרה: "המחקר מוכיח, כי ישראל נכשלת באכיפה - והתוצאה היא המשך העלייה הקטלנית בעישון בקרב בני הנוער. אחרי שמספר בני הנוער המעשנים כבר היה בשליטה, הגיעו הסיגריות האלקטרוניות והחזירו אותנו שנים לאחור".
לדבריה, "שוב בני נוער נשאבים להתמכרות ולעישון, הפעם אחרי שהתנסו בסיגריות אלקטרוניות, ושוב עישון נתפס בעיניהם כלגיטימי וכ'מגניב'. ולכן, על משרד הבריאות לפעול לייצר בדחיפות מנגנוני אכיפה לחוק האוסר על פרסום ושיווק של מוצרי עישון ולא לנוח על זרי הדפנה של עצם העברת החוק בכנסת. רק כך נגן על הדור הבא של הישראלים מהמניפולציות של חברות העישון ומשיטות השיווק המתוחכמות שלהן".
עלייה של כ-3 סיגריות ביום
מחקר נוסף שנערך באוניברסיטה העברית מחזק את הממצאים הללו. המחקר שבוצע באמצעות שאלון שהופץ במדיה החברתית, כלל 660 משתתפים, מתוכם 437 (66.2%) מעשנים כיום, 46 משתתפים שהפסיקו לעשן בזמן הסגר ומגבלות התנועה, ו-177 מעשנים לשעבר שהפסיקו לפני תקופת הסגר.
הממצאים היו מדאיגים במיוחד בנוגע לנבדקים המעשנים שלא נגמלו במהלך תקופת הסגר. 44% ציינו בסקר כי הם מעשנים יותר במהלך תקופת הסגר ומגבלות התנועה, כאשר בממוצע נרשמה עלייה של כשלוש סיגריות ליום - מממוצע 15 סיגריות ליום לפני תקופת הסגר לממוצע של 18 סיגריות ליום במהלך הסגר. נוסף על כך, 8.8% מתוך המעשנים דיווחו על שינוי בכללים לגבי עישון בתוך הבית במהלך תקופה זו כשהמשמעות היא עלייה במספר ה"מעשנים הפאסיביים", בהם ילדים שאינם מעשנים אך נחשפים לעשן כפוי ומזיק.
ד"ר יעל בר-זאב, רופאה מומחית בבריאות הציבור ומרצה בכירה בביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית, אמרה: "סקר זה ממחיש את החשיבות של מתן תמיכה לגמילה מעישון ולהפחתת הנזק מחשיפה לעישון כפוי גם בעתות חירום. למרות קיום קו טלפון לאומי לתמיכה בגמילה מעישון (*6800) שנפתח רק בינואר האחרון, משרד הבריאות והקופות לא השכילו לפרסם את קיום השירות על מנת לעזור ליותר מעשנים להיגמל מעישון".