לאחר פרסום המחקרים על היעילות בטיפול בחולים קלים ובינוניים, היום (שני) התפרסמו תוצאות המחקר השלישי בנוגע ליעילות התרופה "רמדיסיבר" בטיפול בחולי קורונה שמאושפזים במצב קשה. מנתוני המחקר עולה כי התרופה הגדילה את הסיכוי לשיפור במדדים הקליניים של החולים ב-65 אחוזים, בהשוואה לאלו שקיבלו את הטיפול המקובל עד היום בעולם.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המחקר בדק את יעילות הטיפול ב"רמדיסיבר" על חולי קורונה קשים במשך חמישה ועשרה ימים. מנגד, עבדה קבוצת ביקורת שבה טופלו החולים בטיפול המקובל כיום. החוקרים בדקו את הממדים הקליניים של החולים, ביום ה-11 מתחילת הטיפול, ובחנו האם יש הבדלים במדדי השחרור מבית החולים. החוקרים בדקו, לדוגמה, את העלייה ברמת החמצן בדם, הצורך בהנשמה וכן את נתוני התמותה.
המחקר מצא כי בקרב אלו שקיבלו את התרופה במשך חמישה ימים, גבר הסיכוי להשגת שיפור במדדים ב-65 אחוזים.
התרופה כבר אושרה לשימוש ביפן כטיפול לחולים המאומתים עם נגיף הקורונה. מhנהל התרופות והמזון האמריקני (ה-FDA) אישר את התרופה כטיפול חירום, מה שמאפשר לכל הרופאים בארצות הברית לרשום את הטיפול, למרות שעדיין לא הושלם תהליך אישורה הרשמי.
בישראל קיים מלאי של התרופה 'רמדיסיבר' וככל הידוע, ישנה אפשרות לקבל את הטיפול בהתאם לצורך הרפואי.
פרופ' גליה רהב, מנהלת המכון למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, אמרה ל-N12: "התוצאות במחקרים מצביעות על כך שהתרופה בהחלט הביאה לשיפור אצל חולים שקיבלו את התרופה בהשוואה לאלו שקיבלו את הסטנדרט הטיפולי. מהתוצאות עולה כי נראתה יעילות גבוהה יותר אצל אלו שקיבלו את התרופה רק חמישה ימים, בהשוואה לאלו שלקחו אותה עשרה ימים. המחקרים מעודדים ואני מניחה שהתרופה הזו כן תיכנס לשימוש. יש לציין אמנם שהמחקרים לא מצביעים על ירידה משמעותית בסטטיסטיקת התמותה, אבל התרופה בהחלט מראה שיפור קליני ברור".
מרדד פרסי, המנהל הרפואי של חברת 'גיליאד' העולמית, הצהיר: "כעת יש לנו שלושה מחקרים קליניים מבוקרים המוכיחים כי 'רמדיסיבר' שיפר את התוצאות הקליניות בכמה דרכים שונות. בעת הטיפול בחולים באורח בינוני, התרופה הביאה לשיפור קליני גדול יותר מהסטנדרט הטיפולי וכעת התווספו עדויות לתועלת התרופה".
תוצאות המחקר על התרופה האנטי-וויראלית "רמדיסיבר" נגד קורונה פורסמו ביום שבת בכתב העת הרפואי "New England Journal of Medicine". על פי הפרסום התרופה אכן מפחיתה את זמן ההחלמה ב-3 ימים ומורידה את משך המחלה בנגיף מ-14 ל-11 יום בממוצע.
המחקר מצא כי התרופה שניתנת בזריקה כל יום במשך עשרה ימים, מאיצה את ההחלמה אצל חולי קורונה המאושפזים בהשוואה לחולים שקיבלו תרופת דמה, פלסיבו. במחקר, המקיף ביותר שנעשה עד כה, השתתפו כ-1000 חולים מעשר מדינות. לממצאים הנוספים של המחקר המקיף - לחצו כאן.
מה היא רמדיסיבר?
"גיליאד", החברה שמאחורי התרופה, פיתחה במקור את התכשיר כדי לטפל באבולה, אך זה לא הגיעה לבסוף לשוק. אף שהתרופה הזאת לא השיגה בעבר תוצאות שאפשרו להמשיך בפיתוחה, ניכר שיש לה פעילות אנטי-ויראלית ולכן היא מתאימה להיבדק כאופציה לטיפול גם למחלת הקורונה.
התרופה הראתה פעילות נגד הווירוסים SARS ו-MERS בניסויי מעבדה, שהם קרובי משפחה של Covid-19. וירוסים אלה מצוידים, כמו הקורונה, במנגנון הגנה אוטומטי על הגנום של הווירוס, שעוקף תרופות אנטי-ויראליות אחרות.