האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות פנה הבוקר (ראשון) למנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי באזהרה: "עלולים להגיע לאובדן שליטה ולנקודת אל חזור, חייבים לפעול עכשיו". כמו כן, לפי דוח אגף המודיעין שפורסם הבוקר, קצב הכפלת החולים בקורונה עומד על 8 ימים וקצב הגידול הממוצע היומי עומד על 9% - קרוב מאוד לרף שהוצב (10%).
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש הממשלה נתניהו התייחס הבוקר בישיבת הממשלה למשבר הקורונה: "מדינות רבות שהסירו את המגבלות נאלצות כעת להחזיר אותך כדי לבלום את ההתפשטות. זה לא עניין של בריאות או כלכלה - פגיעה בבריאות פוגעת גם בכלכלה. גם אנחנו נאלצים לנקוט פעולות - זה לא זגזוג, זו המדיניות". נתניהו אמר שהגבלות על התקהלות לצד צעדים להגברת האכיפה וצעדים לקטיעת שרשרת ההדבקה יובאו היום לאישור קבינט הקורונה.
פרופ' מרים וינברגר, שעומדת בראש האיגוד ומנהלת את היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים אסף הרופא, מתריעה כי בשלב זה עדיין לא הגענו למצב של אי ספיקה של מערכת הבריאות וכמות המונשמים והחולים הקשים קטנה יחסית, אולם תמונה זו נזילה. "מחלקות הקורונה חזרו ונפתחו בבתי חולים רבים והן כבר מלאות, הפעם כאשר בית החולים בפעילות מלאה והפנימיות בתפוסה גבוהה, כולל חולי המסדרון", כתבה בפנייתה.
פרופ' וינברגר פירטה בפנייתה למשרד הבריאות שורת צעדים לפיה יש לנקוט בדחיפות, משום שהחלון לפעילות אפקטיבית להקטנת שיעורי ההדבקה הולך ונסגר, וכל עליה בקצב ההידבקות ועלולה להסתיים בנקודת אל חזור.
הפעולה הראשונה שעליה המליץ האיגוד היא שיפור מערך בדיקות האבחון וקיצור זמן איתור המגעים. לדבריהם, צריך לשים דגש על אבחון מהיר בקהילה, כולל בסופי שבוע.
בתוך כך, פרסם משרד הבריאות הוראות לקופות החולים בעקבות העלייה התחלואה. במשרד הבריאות ציינו שמומלץ להעדיף טיפול מרחוק במידת האפשר ולהקפיד על הפנייה וביצוע מהיר לבדיקת קורונה. כמו כן, הזכירו שעל כל מי שהופנה לבדיקה לשהות בבידוד מרגע ההחלטה על ביצוע הבדיקה.
מנתוני משרד הבריאות עולה שאתמול נשבר שיא תקופתי בשיעור הבדיקות החיוביות: 4%. נוצר דפוס בימי שבת של ירידה משמעותית במספר הבדיקות, ובמקביל זינוק בשיעור החיוביים. זה קורה כל שבת, כבר 3 שבועות. הבוקר נוספו עוד 76 חולים מהעדכון האחרון.
באיגוד למחלות זיהומיות הדגישו כי מערך החקירה אפידמיולוגית חייב לגדול ולעבור מחשוב ואוטומציה, דבר שהוא קריטי להקטנת שיעור ההדבקות. לצורך כך הם מציעים להכשיר חלק מהמובטלים החדשים שנפלטו ממעגלי העבודה.
צעד נוסף אותו דרשו בארגון הוא תגבור הצוותים הרפואיים המטפלים בחולי קורונה ושיפור אמצעי המיגון שלהם. באיגוד הודו שאין אפשרות מהירה לתקן מחדלים ארוכי שנים במערכת הבריאות, אך טענו שניתן להשיק בזמן קצר תכנית המכשירה רופאים לטיפול בחולי קורונה בהובלת מומחים למחלות זיהומיות וטיפול נמרץ.
באשר למיגון הצוותים, אמרו בארגון שציוד המגן הניתן כיום באיכות נמוכה בחלקו ומסכן את הצוותים. הם קראו לבדיקת איכות והקצאת תקציבים לנושא.
בנוסף לפעולות הדחופות והמיידיות, רואים בארגון צורך להיערך לגלים הבאים של מחלת הקורונה ולמגיפות הבאות, וקוראים לגיבוש תכנית רב-שנתית להתמודדות.
בהכנת הכתבה השתתפו ענבר טויזר וגל חן