כך עובד הפיתוח החדשני נגד הקורונה: לאחר שחברת Moderna האמריקנית הודיעה כי צלחה את השלבים הראשונים בדרך לפיתוח חיסון לקורונה, בדקנו איך בדיוק עובד החיסון הזה, שמתבסס על טכנולוגיה חדשנית - כזו המתבססת על "שליח גנטי".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
וכך זה בדיוק עובד: אחרי שהנגיף בודד מהחולים הראשונים בסין, בוצע בתוך שבועיים ריצוף גנטי - מיפוי של הקוד הגנטי של נגיף הקורונה החדש כולו. מתוך הרצף הזה, חולץ הקוד לייצור ה"צ'ופציק" שנמצא על מעטפת הנגיף - חלבון בצורת יתד, SPIKE PROTEIN, שהוא "מפתח הגנבים" - המפצח שמאפשר לנגיף לחדור לתאים ולהשתלט עליהם.
במעבדות של Moderna מכניסים את הקוד הספציפי הזה למולקולה גנטית שנקראת mRNA – "שליח". זה מה שמוזרק לגוף כתרכיב - והשליח הגנטי הזה נקלט על ידי תאים במערכת החיסון. התאים האלה, שכאילו הותקפו בקורונה אבל "על יבש", מתחילים לייצר כמות גדולה של ה"צ'ופציק" של הקורונה - ואלה משתחררים למחזור הדם מבלי שיש להם יכולת לגרום נזק.
במחזור הדם הם פוגשים תאים אחרים שמייצרים נוגדנים שיודעים לנטרל את ה"צ'ופצ'יק", כמו שקורה אצל חולה שנלחם ומחלים. ההנחה היא שבמקרה של הדבקת אמת, הנוגדנים הרבים האלה יתקפו את ה"צ'ופצי'ק" שעל הנגיף האמיתי, ינטרלו אותו - ולא יאפשרו לו להיכנס לתאים ולפגוע בנו.
בחלק הראשון של הניסוי, הוזרקו מינונים שונים ל-105 נסיינים בקבוצות גיל שונות.חשוב לציין שתוצאות הבינים הגיעו רק מקבוצת הגיל של 18-55. כשהמינון הנמוך והבינוני ייצרו בהם נוגדנים מעל ומעבר.
ויש גם הסתייגויות: הטכנולוגיה הייחודית הזו עדיין לא הבשילה לחיסון מאושר באף אחד משמונת החיסונים האחרים שהחברה מפתחת לנגיפים אחרים. בנוסף, מחקרים מראים שהנוגדנים הספציפיים האלה שמסתובבים בדם עלולים ליצר תגובת יתר, ובמצבים מסויימים דווקא להחמיר את המחלה.
השלב הבא בפיתוח החיסון יתחיל ממש בקרוב, עם מאות משתתפים. השלב השלישי - עם אלפי נסיינים או אפילו עשרות אלפים יתחיל בשאיפה כבר ביולי. רשויות הבריאות בארצות הברית משתפות פעולה עם Moderna, כך שנותר לקוות שההתקדמות תהיה מהירה.