התחלואה בעלייה - וההגבלות חוזרות: בצל העלייה הדרמטית במספר החולים, החליטו הערב (שלישי) שרי הממשלה על הגדרת העיר אלעד וחמש שכונות בטבריה כ"אזורים מוגבלים". ההגבלות בטבריה יוטלו על שכונות רמת טבריה ב', רמת טבריה ג', שכונת 200, שכונת טבריה עילית ושכונת בן גוריון. בשלב זה לא יוטלו הגבלות על שכונות בבת ים מאחר שהתחלואה בעיר מפוזרת. ביממה החולפת אובחנו 459 חולי קורונה חדשים וקצב ההכפלה עומד על תשעה ימים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בעקבות עליית התחלואה, קיבלנו הערב בוועדת השרים את המלצת משרד הבריאות להטיל מגבלות על כמה שכונות בעיר טבריה וביישוב אלעד", מסר ראש הממשלה בנימין נתניהו בתום הדיון. "מחר בבוקר נבדוק גם יישובים אחרים. הדרך הבטוחה ביותר לעצור את המגפה היא שכל אזרחי ישראל יעטו מסכות וישמרו על מרחק. בכל מקרה, אנחנו נידרש מחר ליישובים אחרים ונעדכן בהתאם בהחלטות שלנו".

באזור המוגבל תיאסר הכניסה אל האזור והיציאה ממנו, למעט במקרים החריגים המפורטים בתקנות, ובנוסף תותר יציאה של עובד מהאזור וכניסה אליו לצורך הגעה לעבודה או חזרה ממנה וכן הגעת תלמיד לבחינת בגרות או חזרה ממנה. לא יחולו הגבלות על יציאת אדם המתגורר דרך קבע באזור המוגבל למרחב הציבורי ועל פעילות עסקים וחנויות בתוך האזור.

 

נכון להיום, בטבריה ישנם 66 חולים פעילים, רובם המכריע מתגוררים בשיכון ד' בעיר. חולים בודדים התגלו גם בשכונות קריית שמואל, רמת טבריה, שיכון ותיקים, נוף כנרת ומורדות. גם קצב הגידול שם משמעותי, כמעט ארבעה אחוזים בשלושת הימים האחרונים.

בבת ים ישנם 179 חולים, מספר גבוה מאוד, וגם גידול משמעותי - 13 אחוזים בשלושה ימים. באלעד, שם נרשמה התפרצות בתחילת ההתפשטות של הנגיף, מספר החולים גדול מאוד ביחס לאוכלוסייה - 84 נדבקים - וגם הגידול בתחלואה עקבי ועומד על ארבעה אחוזים. עיר נוספת שמסתמנת כאדומה היא קריית גת, שם אובחנו 61 חולים ונרשם גידול עקבי ומשמעותי של ארבעה אחוזים.

בנימין נתניהו יולי אדלשטיין (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90 )
נתניהו התייעץ - והודיע על הצעדים החדשים | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90

עיריית בני ברק מחריפה את הצעדים

 

בתום ישיבת חירום של עיריית בני ברק, קיבל ראש העירייה אברהם רובינשטיין החלטה על אפס סובלנות לכל הפרה של תקנות הקורונה. בדומה לשיטת הנקודות בתעבורה, כל מוסד ציבור, כמו אולמות שמחה ובתי כנסת, שיירשמו לו חמישה דוחות - ייסגר למשך 48 שעות.

ההפרות מתייחסות לאי עטיית מסכה ולאי שמירת מרחק, ובנוסף לצו הסגירה - יוטל קנס כספי גבוה על המפרים את התקנות, בהתאם לחוק. בנוסף, תתוגבר האכיפה באופן משמעותי בכל רחבי העיר ובכל ריכוזי ההתקהלויות, גם בתוך אולמות השמחה ובתי הכנסת.‎ ברקע החלטת עיריית בני ברק, רבנים במגזר החרדי מבהירים: "מי שהולך בלי מסכה עובר על 'לא תרצח'".

לקראת החזרת איכוני השב"כ?

בדיון שהתקיים מוקדם יותר בנוכחות שר הבריאות יולי אדלשטיין, השר לביטחון פנים אמיר אוחנה וראש המל"ל מאיר בן שבת נקבע "לפעול להכרזה על אזורים מוגבלים בהם קיימת תחלואה גבוהה עוד היום". עוד התייחס נתניהו גם לרצונו להחזיר את איכוני השב"כ - נושא שצפוי לעלות לדיון בממשלה ביום ראשון. "סוכם כי אם קצב התחלואה יימשך, תוקדם הבאת האמצעים הדיגיטליים לשולחן הממשלה לפני יום ראשון", ציינו בלשכת נתניהו.

שר הבריאות אדלשטיין השתתף בצהריים בסיור במחלקת הקורונה החדשה והתת-קרקעית בבית החולים שיבא תל-השומר והתייחס לעלייה בתחלואה. לדבריו, המשימה העיקרית כרגע היא לשטח את עקומת החולים שעולה מדי יום. "הגדלנו את מספר הבדיקות", אמר. "היום אנחנו בממוצע של 15 אלף בדיקות ביום והיד עוד נטוייה. אנחנו מתקרבים ל-400 חולים ביום. כולי תקווה שכבר בשבוע הבא נראה האטה בקצב הנדבקים".

אכיפת הנהלים החדשים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
שוטרים אוכפים את הגבלות הקורונה | צילום: פיטוסי , פלאש/90

קודם להגעתו לבית החולים שיבא, סייר שר הבריאות במחסן הציוד של משרד הבריאות במתחם אקספו בתל אביב שמספק מסכות וציוד הגנה לבתי החולים. אדלשטיין הבהיר כי "לא חסר ציוד לצוותי רפואה או מכונות הנשמה".

יותר מ-5,000 חולים פעילים

בבני ברק ובתל אביב נרשם מספר גדול של חולים פעילים, 474 ו-581 בהתאמה. הגידול אמנם קטן או זהה לערים האחרות, אך ביחס למספר התושבים תל אביב ובני ברק מובילות את הרשימה. בני ברק במקום החמישי בארץ במספר החולים לנפש.

אכיפה בתקופת הקורונה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
אכיפה בתקופת הקורונה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

נכון להיום ישנם ברחבי הארץ למעלה מ-5,000 חולים פעילים וקצב הכפלת החולים עומד על תשעה ימים. המשמעות: אם קצב הגידול הנוכחי יישמר - בעוד קצת יותר משבוע יהיו בישראל יותר מעשרת אלפים חולים פעילים - כך חוששים באמ"ן.

מהנתונים עולה כי פיזור התחלואה ברחבי הארץ גדול הרבה יותר מהגל הראשון - לרוב מקרים בודדים בכל עיר. בסך הכל אובחנו חולים ב-75 ערים, פיזור שספק אם סגרים יוכלו לפתור.

טיפול קורונה בביה"ח מעייני הישועה בבני ברק (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
טיפול בחולה קורונה בביה"ח מעייני הישועה בבני ברק | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

ראש השב"כ ביקש להימנע ממעקב אחר אזרחים

בהקלטות שנחשפו שלשום במהדורה המרכזית מתוך קבינט הקורונה נשמע ארגמן אומר: "מה שאני מבקש, ששב"כ לא ייכנס כרגע לחקיקה ראשית". עוד טען ראש השב"כ: "תת-אלוף מנהל את העניין הזה וזה בדיוק הפתרון - ולא שהשב"כ יעשה את זה. זה אומר שצריכים להיות מספיק שיודעים לבוא בדברים עם אותם חולים ולסגור מעגל מקצה לקצה בתוך פרק זמן קצר".

בסיכום דבריו הבהיר ארגמן כי השימוש באמצעי המעקב יהיה נכון רק במצב של התפרצות רחבה: "כשמדובר באלפים, ואי אפשר לעשות את זה כנראה בשיטה הנוכחית, צריך ללכת לטכנולוגיה. במצב שיש תחלואה רחבה מאוד ולא יהיה פתרון אחר יהיה נכון להעביר אל השירות (שב"כ). אני מבקש מאוד מאוד מאוד לא להיכנס לחקיקה ראשית של שב"כ בשלב זה".

בחלקים אחרים של ישיבות הקבינט, שלא פורסמו מטעמי צנזורה, הסביר ארגמן מה משמעותו של כלי המעקב, ומדוע אין להשתמש בו אלא במצבי קיצון. לנוכח התנגדותו של ראש השב"כ, העלו משתתפים בדיון הצעות אחרות, ובהן הצעתו של שר הפנים אריה דרעי להשתמש בפקחים של השלטון המקומי. חברים אחרים בקבינט הקורונה הציעו לא לפתוח את הכלכלה, אך נתניהו התעקש.

"הספינות באות אלינו אחת אחרי השנייה, אך אנחנו מסרבים להאמין ואומרים 'לא יקרה כלום'", אמר נתניהו ודפק על השולחן. "האחריות שלנו היא לעצור את המגפה הזאת. המגפה הזאת חוזרת! חוזרת! עכשיו השאלה היא כמה אנחנו מוכנים לעשות בגלל הדבר הזה, שמהר מאוד יגיע אלינו".

 השתתפו בהכנת הידיעה: עמית סגל, דפנה ליאל וגיא ורון.