בזמן שהתחלואה נמשכת ובמדינות רבות גובר החשש מגל שני, חברו הטוב ביותר של האדם מתגייס למאבק. באנגליה החלו לאמן כלבים שהוכשרו בעבר לאתר סמים וכלי נשק לזיהוי נגיף הקורונה בעזרת חוש הריח המפותח שלהם, זאת כדי להקל על מלאכת הזיהוי עוד לפני שמופיעים תסמינים חריפים יותר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
זוהי לא הפעם הראשונה שנעשה שימוש בכלבים ובחוש הריח המפותח שלהם לצרכים רפואיים. בעבר אומנו כלבים לזיהוי מחלות כמו פרקינסון, סרטן ומלריה. את הכלבים מקפידים לאמן בשיטה של חיזוק חיובי ולא בשיטה המבוססת עונשים. התמורה שהם מקבלים על זיהוי נכון תהיה לרוב חטיף או צעצוע.
כבר מזמן קיימות עדויות לכך שלמחלות רבות, אולי כולן, יש ריח מובהק. שחפת, למשל, מריחה בהתחלה כמו בירה מעופשת, אך בהמשך משנה את ריחה לקרטון מעופש. כעת, חוקרים מאנגליה מנסים לבדוק האם ניתן לאמן כלבים לזהות את נגיף הקורונה, כך שתהיה שיטת אבחון לא פולשנית, יעילה ומהירה יותר, שתסייע לבלום את התפשטות המחלה.
אשר היה כלב בעייתי, היפראקטיבי ובלתי ממושמע עד שהוסב לכלב גילוי רפואי. כאשר הוטל על כלבי גילוי רפואי לברר אם למלריה יש ריח ייחודי, אשר גיוס לפרויקט. בחודש שעבר הוטלה עליו משימה חדשה: האם ניתן להריח קורונה?
"אם אשר ימצא משהו שהוא אוהב את הריח שלו, הוא ירחרח ממש חזק ומהר", מסבירה קלייר גאסט, מייסדת עמותת Medical Detection Dogs, בריאיון ל"גרדיאן". "אדם יכול להריח כפית סוכר בכוס תה, אבל כלב יכול להריח כפית סוכר במתחם שגודלו שתי בריכות שחייה אולימפיות".
החוקרים מאוניברסיטת דורהם, שעובדים בשיתוף פעולה עם מומחים מבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית באוניברסיטת לונדון ועם עמותת Medical Detection Dogs, קיבלו מהמדינה מענק של חצי מיליון לירות שטרלינג לטובת המחקר.
אם המהלך יצליח, ייתכן שבהמשך נוכל להתחיל בזיהוי נשאים באמצעות כלבים. לדברי מומחה באוניברסיטת דרהאם בבריטניה, מערך יעיל של כלבים שיזהו את הנגיף יאפשר לממלכה להתמודד באופן אפקטיבי עם גל שני, בין היתר על ידי הצבתם בשדות תעופה כדי לזהות אנשים לפני שהם מפיצים את המגפה לאזורים אחרים.