חודשים חלפו מאז פרצה המגפה שהביאה ליותר מ-500 אלף מקרי מוות ברחבי העולם, והמדענים עדיין מנסים למצוא תשובות לכמה מהשאלות ההכרחיות להתמודדות עם נגיף הקורונה. אולי השאלה הכי חשובה ומעניינת: איך מתמודדים עם החולים האסימפטומטיים? אנשים שנדבקו בנגיף הקורונה, אבל לא חלו ולא פיתחו תסמינים הם אחד הגורמים המבלבלים ביותר - ומהמסוכנים לבריאות הציבור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בישראל יש 7,096 חולים פעילים, בארצות הברית יש יותר מ-2.5 מיליון מקרים מאושרים, אבל כמעט כל המומחים מסכימים, ודי סביר להניח, שאנשים אסימפטומטיים רבים נעדרים מהספירות הרשמיות.
"ללא הבנה טובה יותר של כמה אנשים נדבקו אבל הם אסימפטומטיים, קשה לדעת במדויק כיצד הם תורמים להתפשטות הנגיף והאם הם פיתחו נוגדנים או הגנות אחרות שיעניקו להם חסינות כלשהי מפני זיהום מחדש", אמר ד"ר חורחה מרקדו, רופא ריאות בבית החולים לנגון-ברוקלין של אוניברסיטת ניו יורק, לרשת NBC.
"מדענים עדיין לא בטוחים מדוע אנשים מסוימים שנחשפו לנגיף חולים מאוד, בעוד שאחרים אינם מפתחים תסמינים. אנחנו באמת לא יודעים הרבה על המחלה הזו. אנחנו יודעים קצת יותר ממה שידענו לפני שלושה חודשים - אבל עדיין יש המון דברים שאין לנו תשובות עליהם".
גורמי בריאות הציבור נאבקים כדי להשיג מספר אמיתי של נדבקים. המרכז לבקרה ומניעת מחלות בארה"ב דיווח בסוף השבוע האחרון כי מספר המקרים של חולי הקורונה בארצות הברית - כולל אלה שאינם סימפטומטיים - עשוי להיות גבוה פי 10 ממה שדווח.
המשמעות: שמספר המקרים האמיתי יכול להיות קרוב יותר ל-23 מיליון. ד"ר רוברט רדפילד, מנהל ה- CDC, אמר כי "ההערכה הטובה ביותר שלנו כרגע היא שלכל מקרה מדווח, ישנם למעשה 10 זיהומים נוספים".
רשויות הבריאות בעולם מגבילות את יכולות הבדיקה רק לחולים בסכנה שיוזמים את הבדיקות או שמגלים סימפטומים חשודים. "אנשים אסימפטומטיים רבים כנראה בכלל לא יידעו וידעו שהם היו חיוביים אי פעם", הסבירה ד"ר מריבת סקסטון, פרופסור לרפואה באוניברסיטת אמורי באטלנטה.
"אנו נוטים לבדוק אנשים אסימפטומטיים או סימפטומטיים קלים רק כשאנו עוקבים אחר קשר, רק כשאנחנו מוצאים מישהו שהוא חיובי, ואנחנו מתחילים לבדוק את האנשים שיצרו איתו קשר", אמרה. "אני חושבת שיעבור זמן רב עד שנדע בוודאות מה האחוז האמיתי".
ד"ר סקסטון הוסיפה כי תקופת הדגירה הארוכה של הנגיף מובילה לבלבול מסוים באשר לעצם ההגדרה "אסימפטומטי". על פי ה- CDC, מישהו עלול להראות תסמינים עד 14 יום לאחר החשיפה.
בתחילת חודש יוני ארגון הבריאות העולמי הבהיר שגם אנשים ללא תסמינים יכולים להפיץ את נגיף הקורונה. המדענים בטוחים שאנשים אסימפטומטיים יכולים להיות מה שמכונה "מפיצים אפלים" או "אילמים" – אלו, מפיצים את נגיף ה-COVID-19 למרות שאין להם סימפטומים, אבל כאמור - לא ידוע באיזו מידה הם תורמים להתפרצויות.