אופטימיות זהירה: מומחים בבריטניה הודיעו היום (שלישי) כי התרופה דקסמתזון התגלתה כיכולה להציל חיים של חולי קורונה במצב קשה. לטענתם, הטיפול בסטרואידים במימון נמוך מהווה פריצת דרך משמעותית במאבק בנגיף – ומוריד את הסיכון למוות בשליש בקרב החולים המונשמים, ובחמישית בקרב המטופלים בחמצן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התרופה היא חלק מהניסוי הגדול ביותר בעולם הבודק טיפולים ותרופות קיימות ואת יעילותם בטיפול בחולי קורונה. מחקרים מעריכים כי אם התרופה הייתה זמינה בבריטניה מאז תחילת המגפה, ניתן היה להציל את חייהם של עד 5,000 בני אדם. מכיוון שהתרופה נחשבת זולה, השימוש בה יכול להועיל גם במדינות עניות בהן קיים מספר גבוה של חולי קורונה.
ככלל, מצבם של כ-19 מתוך כל 20 חולי קורונה משתפר ללא הגעה לבית החולים. מבין החולים שמגיעים לאשפוז, רובם מחלימים - אולם חלקם נזקקים לחמצן או למכונת הנשמה. עבור אלו, ביכולתה של התרופה לעזור.
התרופה משמשת כיום להפחתת דלקות, ונראה שהיא עוזרת לעצור חלק מהנזק שיכול להתרחש כאשר מערכת החיסון של הגוף מנסה להילחם בווירוס הקורונה. על פי נתוני המחקר, התקופה הצילה את חייהם של אחד מתוך 8 חולים מונשמים, ו-1 מתוך כל 25 מטופלים בחמצן.
בניסוי שנערך בבריטניה בראשות צוות מאוניברסיטת אוקספורד, כ-2,000 חולים מאושפזים קיבלו דקסמתזון והושוו לכמעט 4,000 מאושפזים שלא קיבלו את התרופה. עבור חולים מונשמים התרופה הפחיתה את הסיכון למוות מ-40% ל-28%. עבור חולים הזקוקים לחמצן, הפחיתה את אחוזי התמותה מ-25% ל-20%.
"זו התרופה היחידה עד כה שהוכחה כמפחיתה את התמותה, והיא עושה זאת באופן משמעותי", אמר החוקר הראשי פרופסור פיטר הורבי. " זאת פריצת דרך משמעותית".
"יש לכך תועלת ברורה", אמר החוקר המוביל פרופסור מרטין לנדריי. "הטיפול בתרופה של עד 10 ימים בדקסמתזון עולה בערך 5 ליש"ט למטופל. כך, עולה 35 ליש"ט כדי להציל חיים. זו תרופה זמינה ברחבי העולם". פרופסור לנדריי הוסיף ואמר ש"על בתי החולים להתחיל לטפל בחולים עם התרופה ללא דיחוי, אך אנשים לא צריכים לצאת לקנות אותה על מנת ליטול אותה בביתם". זאת, לאור העובדה שעל פי המחקר התרופה אינה מועילה לאנשים הסובלים מתסמינים קלים יותר – אלא רק לאלו הזקוקים עזרה בנשימה.