דריכות במשק ובבתים, דיונים קדחתניים בהנהגת המדינה: גם הערב (שבת) נמשכים הדיונים ופגישות העבודה על היערכות מדינת ישראל לבלימת התפרצות נגיף הקורונה. הדיונים בהנהגת ראש הממשלה נתניהו במהלך סוף השבוע עסקו בעיקר בשאלת השבתת המשק: נתניהו יצטרף להכריע בדילמה הקשה וצפוי לכנס עוד הערב מסיבת עיתונאים: הוא צפוי להודיע הערב על הגבלות תנועה משמעותיות ודילול מקומות עבודה. משרד הבריאות עדכן כי 178 ישראלים נדבקו בנגיף: נתניהו ימסור הצהרה ב-20:30.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כפי שפרסמנו ב"אולפן שישי", בשלב זה לא צפויה החלטה סופית על הפעלת "משק לשעות חירום". עם זאת, נתניהו צפוי להכריז על סגירת קניונים, בתי קפה ומסעדות.
הערב פרסמה לראשונה הפרשנית המדינית דנה ויס כי גורמים ביטחוניים, כולל המוסד, שותפים למאמצים של ממשלת ישראל להשגת ערכות לבדיקת נגיף הקורונה. כרגע חסרות אלפי ערכות: הצנזורה אישרה לפרסם את הפרטים.
שר הביטחון נפתלי בנט הנחה את מערכת הביטחון להיערך למצב של "משק לשעת חירום". ההמלצות יוצגו לשר בדיון הבא. בנט הבהיר: "מלאי החירום של ישראל מלאים ומצוידים למגוון התרחישים".
שתי שאלות שעדיין נותרו פתוחות: האם תידחה חובת התשלום של העסקים הקטנים למוסדות מחר (15 לחודש) וכיצד תפעל התחבורה הציבורית. מסתמן שעסקים שנפגעו מהקורונה יהיו זכאים לדחייה של חודש בתשלומים למוסדות.
עסקים של מתחת ל-10 עובדים ימשיכו לפעול?
שר הכלכלה אלי כהן אמר באולפן חדשות 12: "נסייע לעסקים קטנים לעבור את התקופה הזו. עצמאים פרילנסרים יכולים ללכת כבר מחר לביטוח לאומי ולקבל את מה שמגיע להם". כהן הבהיר כי עצמאיים שנפגעו מהקורונה יקבלו דמי אבטלה.
"המטרה היא שנעבור את המשבר עם פגיעה מינימלית"" הוסיף כהן. "מסתמן שמקומות העבודה עד 10 עובדים ימשיכו לעבוד". עוד קרא כהן לציבור לא להסתער על החנויות ורשתות המזון: "יש לנו מלאי לחודשים, גם רשתות המזון וגם רשתות הפארם יישארו פתוחות".
ההגבלות יהיו תקפות למשך חמישה שבועות, לאחר הפסח – עם הסתייגות: אם קצב ההדבקות ישתפר, חלק מהמגבלות יוסרו. כפי שהבהיר גורם בכיר, לא צפוי סגר - אלא בעיקר הגבלות שנועדו למנוע התקהלויות. תהיה המלצה לשלוח כמה שיותר עובדים לעבודה מן הבית. רשתות המזון יישארו פתוחות כל העת.
בתוך כך התברר היום כי עובד רשות שדות התעופה הוא אחד מנשאי הנגיף החדשים. מצבו של העובד, ששוהה בביתו כבר 10 ימים (מאז 4/3), מוגדר קל. הודעה נמסרה לעשרות העובדים שבאו איתו במגע.
"אין טעם להסתער על הסופרים"
המשטרה תאכוף את ההחלטה על סגירת המקומות הציבוריים ותפעל גם ב"מוקדי חיכוך" כגון רשתות המזון – ובכך למשל למנוע שהות של יותר מ-100 אנשים במקביל. המשטרה תקבל גם אחריות על הסברה לציבור
למרות צעדי ההגבלות החדשים הצפויים, לא צפוי מחסור במזון בישראל. משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, הבהיר היום: "אזרחי ישראל - הסופרים ישארו פתוחים נקודה. אין טעם להסתער עליהם. המערכת נערכת אבל בכל תסריט אפשרי הסופרים יישארו פתוחים. אני מבקש מהציבור לנהוג באחריות ולהקשיב להנחיות הגורמים המוסמכים לכך".
גם בדוברות ראש הממשלה הדגישו: "מפעלי המזון בישראל ממשיכים וימשיכו לעבוד כסדרם. יש מלאים גדולים לרשתות המזון. ייבוא המזון לישראל נמשך. כל אלה יוצרים מלאי גדול ולכן אין צורך או הצדקה באגירת מזון. כמו כן, הנגישות לרשתות המזון והפארם תמשך".
בתגובה לחששות, בבנק ישראל הבהירו כי לא צפוי מחסור בשטרות. "המערכת הבנקאית ערוכה להמשיך לתחזק את הכספומטים ולא צפוי שום מחסור במזומן", נמסר. "בנק ישראל מוודא שתחת כל הנחייה הכספומטים הבנקאיים יעבדו כסדרם".
הדיון הסוער: אלו התרחישים שנשקלים
גורמים המעורים בדיונים טוענים כי המדינה נערכת להרחבת העבודה מהבית בכל תרחיש - לצד הבטחת המשך אספקת המזון. בשלב זה נידונים שלושה תרחישים מרכזיים: השבתה מוחלטת או כמעט מוחלטת של המשק, גם במחיר של קריסה כלכלית; צמצום דרמטי של פעילות המשק; והטלת הגבלות תנועה,, תוך הבהרה לציבור שנשקלים צעדים נוספים.
גורמים במשרד הבריאות המליצו על הפעלת "משק לשעת חירום" כמו בתקופת מלחמה - השבתה של מערכת החינוך, התחבורה הציבורית ורוב העסקים. מנגד, בכירים אחרים מזהירים מקריסת המשק. עוד אמרו במשרד הבריאות שהם לא רוצים שיותר משני אנשים ישבו יחד בחדר. עם זאת, שר האוצר הזהיר מנזקי השבתת המשק באופן גורף.
במשרדי הממשלה מקיימים במהלך כל סוף השבוע דיונים מרתוניים בניסיון להכריע אם להודיע רק על הפחתה דרמטית של הפעילות במשק, או להודיע עוד הערב על השבתה מוחלטת שלו. במשרד הבריאות רוצים השבתה מלאה של כל התחבורה הציבורית ומערכת החינוך, וכעת מנסים לפתור בעיות רבות שעולות מתרחיש כזה, בין היתר הגעת חיילים לבסיסים והפסקת לימודים של תלמידים בפנימיות.
בנוסף, במשרד הבריאות מעוניינים להשבית את המשק כולו למשך חמישה שבועות. מנכ"לי משרדי הממשלה, מצדם, מזהירים כי הדבר יוביל לפגיעה אנושה במשק. במשרד הבריאות סיימו היום שיחת ועידה עם נציגי האוצר ופיקוד העורף על מנת להכין את המדינה והמשקים שצריכים להמשיך לעבוד בשעת חירום.
פגישות העבודה יימשכו במהלך היום, כשהמטרה היא להכין את המשק החיוני ימשיך לתפקד (תרופות, דלקים, חשמל, תשתיות, תחבורה ציבורית חיונית וכדומה.
כחלון: להשבית את המשק - אפשר, להחיות - בלתי אפשרי
גורמים במערכת הבריאות מציינים כי תהיה ועדת חריגים בצוות בינמשרדי שתתן היתרים לסקטורים מסויימים להמשיך לפעול. במשרד מגבשים מסמך הנחיות לסקטורים השונים במשק שהם חיוניים ולגבי אורחות חיים בזמן משק בשעת חירום. בהתייעצויות שהתקייימו היום אמר השר כחלון: "להשבית את המשק אפשר - להחיות אותו יהיה בלתי אפשרי".
גורם שנכח בשיחה אמר: "אנחנו נערכים לוגיסיטית בימים הקרובים על מנת להעביר את המדינה למשק בשעת חירום. הדבר יקח זמן היערכות מסויים, ואנחנו מבינים שהשעון מתקתק לאחור. כשתתקבל ההחלטה, הציבור יעודכן בצורה מסודרת ושקופה - הדבר לא יקרה הערב מכיוון שיש היערכות מקדימה של המשק לכל ההיבטים של תפעול בזמן חירום. בכל מקרה ועניין זו החלטה ברמת ראש הממשלה".
על פי גורם המשתתף בדיונים, ישנה היערכות לאפשרות של השבתת התחבורה הציבורית. כרגע מכינים פתרונות ייעודיים באמצעות הסעות או רכבות יעודיים לעובדים חיוניים בלבד: עובדי בתי חולים, מפעלים חיוניים, כוחות הביטחון וכד'. בנוסף, נבנית אפשרות של מפת שירות חלקית, תוך מתן מענה ייחודי למפעלים חיוניים וכוחות הביטחון.
בתום התייעצויות במשרדי הממשלה ושיחות אישיות שקיים עם צמרת האוצר במהלך כל סוף השבוע, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, הודיע כי יכנס הערב בשעה 20:00 את ראשי ההסתדרויות והאיגודים המקצועיים במשק. מטרת הפגישה: לתדרך לגבי ההיערכות הנדרשת ולגבש את הצעדים המעשיים שיתמכו במשק בתקופת החירום הצפויה.
משה נוסבאום ואור רביד השתתפו בהכנת הידיעה.