בצל מקרי ההדבקה האחרונים בבתי האבות ושיעורי התחלואה בחלק מריכוזי המגזר החרדי, ישנה גם עלייה במספר המאושפזים בירושלים המגיעים בבתי אבות - כך פורסם אמש (שלישי) במהדורה המרכזית. בבית החולים שערי צדק מספר המאושפזים שמגיעים מבתי אבות בימים קפץ באופן חריג. מנהל בית החולים שערי צדק: "יש גם מגמה של עלייה בקושי מצבם של המטופלים - יותר חולים קשים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסיבות לנתונים הללו הן ככל הנראה גם כי מספר הבדיקות שנעשות בבתי האבות לאחרונה גדלו, אבל גם בגלל שהנגיף עדיין מתפשט במהירות בבתי האבות ובדיור המוגן. בבית החולים שערי צדק למשל, מספר המאושפזים שמגיעים מבתי האבות הוכפל בימים האחרונים.
בתוך כך, ראש עיריית גבעתיים, רן קוניקף מתח ביקורת קשה על החלטת משרד הבריאות לגבי בתי האבות בהם יתקיימו בדיקות קורונה. "600 קשישים בבתי האבות בגבעתיים ממתינים שישחק להם מזלם ואחד מחבריהם יחלה בכדי שיהיו זכאים להיבדק", כתב בציניות. "הם שומעים בחדשות שיש בתי אבות בערים בהן לא נמצאו חולים, ובכל זאת נעשו להם בדיקות. טוב, הם בסך הכל פועלים שבנו את המדינה - פאוטקציות במשרד הבריאות אין להם, רק מחלות רקע".
600 קשישים בבתי האבות בגבעתיים ממתינים שישחק להם מזלם ואחד מחבריהם יחלה בכדי שיהיו זכאים להיבדק. הגיוני סה״כ.
— רן קוניק (@kunikran) April 14, 2020
הם שומעים בחדשות שיש בתי אבות בערים בהם לא נמצאו חולים ובכל זאת נעשו בם בדיקות, טוב הם בסך הכל פועלים שבנו את המדינה, פרוטקציות במשרד הבריאות אין להם, רק מחלות רקע.
מנהל בית החולים שערי צדק עופר מרין הסביר: "אנחנו רואים שתי מגמות - עלייה של גיל המטופלים, יותר מטופלים שבאים מבתי אבות; וגם מגמה של עלייה בקושי של המטופלים - יותר חולים קשים, שגם עם הנשמה וגם עם סיוע הטיפול בהם עדיין מאוד קשה".
מוקדם יותר היום יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן רוני עוזרי תקף בחריפות את משרד הבריאות ואמר שהמשרד מעולם לא סיפק ציוד מגן לצוותי בתי האבות - ולכן בתי האבות נאלצו לקנות אותו מספסרים. במהדורה המוקדמת אמר עוזרי כי מתחילת משבר הקורונה בתי האבות קיבלו מסרים סותרים, וכשהתריע על המחסור קיבל תשובות מזלזלות. לדברי עוזרי, רק אחרי שהגישו בעניין עתירה לבג"ץ, מנכ"ל משרד הבריאות הודיע שייערכו בדיקות קורונה בכל בתי האבות שבהם הייתה הדבקה.
"מאז תחילת משבר הקורונה קיבלנו נהלים ביום א', וביום ב' נהלים סותרים", אמר עוזרי. "שאלנו שאלות, וקיבלנו תשובות לא ברורות, לפעמים אפילו מזלזלות. בהודעת וואטסאפ שלחו לי: 'תפסיק להיות דמגוג', כשאני בא ומתריע וצורח וצועק על הסכנה כשעוד לא ספרנו את הגוויות". הוא הוסיף: "בימים הראשונים בכלל לא היה לנו ציוד מיגון עד שהשגנו מספסרים. עד היום לא קיבלנו ממשרד הבריאות ציוד מיגון: לא מסכה אחת ולא בקבוק חיטוי אחד. אני מרגיש שהזקנים נמצאים בשורה האחרונה מבחינת החשיבות".
אתמול פורסם במהדורה המרכזית כי נציגי בתי האבות פנו בתחילת המשבר לדוקטור אירית לקסר, מנהלת אגף הגריאטריה במשרד הבריאות - מי שאמונה על בתי האבות ומוסדות האשפוז - וביקשו ממנה להחמיר את ההנחיות בנוגע להתנהלות בתי האבות כדי למנוע הדבקה. היא סירבה.
"הלחץ שלנו הוא מה יקרה כשיהיה חולה ראשון", אמרו נציגי בתי האבות. "אתם הוצאתם נוהל שקרבה ראשונה אפשר להיכנס. אנחנו מבקשים שתוציאו הנחיה שמוסד שרוצה להחמיר.. אגב, אנחנו מחמירים - לא מכניסים אף אחד למוסד". השיבה: "אני לא בטוחה שזה נכון. אני אפילו בודקת משפטית לאסור עליכם להחמיר".