התשובות לכל שאלות הקורונה המדאיגות: ד"ר בועז לב, יו"ר הצוות לטיפול במגפות במשרד הבריאות ולשעבר מנכ"ל המשרד, ענה בשיחה בדסק N12 על כל השאלות שהעלתם באשר לקורונה וההתמודדות איתה. השיחה המלאה עם ד"ר לב
משרד הבריאות פרסם הבוקר את המקומות שאותם שלושה חולים חדשים שהו בהם. 1,200 תלמידים מבית ספר בגבעת ברנר נכנסו לבידוד, דיברנו על בלומפילד היום ועוד הרבה אירועים. קיבלנו עשרות שאלות מהגולשים שמתעניינים לדעת מה יקרה בעתיד ומה קורה עכשיו. מה המטרה העיקרית של משרד הבריאות כרגע?
"המטרה היא לדחות ככל שאנחנו יכולים התפרצות בתוך הקהילה במדינת ישראל. לשמור על האזרחים, בעיקר על הקשישים והחלשים. אנחנו רוצים לדחות ואנחנו רוצים שיהיו מעט חולים וזה נעשה ע"י זה שנקטין את מעגלי ההדבקה. לפעמים בדרכים שהן לא כל כך נעימות לציבור, ע"י הגבלות, ע"י סגירה, ע"י בידוד, ע"י רחיצת ידיים. כל מני צעדים על מנת למנוע שזה יעבור מאחד לאחד".
בדיוק עכשיו אנחנו לקראת אירועי פורים, הרבה אירועים מבוטלים, הרבה עוגמת נפש. יש בנוסף כמובן את ההיבט הכלכלי. זה לא יצא קצת מפרופורציה?
"לא. אני חושב שאנחנו בדרך הנכונה, מהסיבה הפשוטה: תראי מה קורה באיטליה וביפן, סוגרים שם בתי ספר, סוגרים קווי תחבורה, סוגרים ערים - ויש פגיעה קשה בכלכלה. זה הדבר האחרון שאנחנו רוצים".
דיברנו על האירועים ההמוניים. אבל מה לגבי אותם אירועים של אלפים בודדים? מנהלי חברות מבטלים אירועים. ממליצים לבטל או לא?
"המהלך הוא מאוד דינמי והכל קורה מהר. ההחלטות הן לפעמים מהרגע להרגע, כי חלון הזמנים קצר. אנחנו רוצים למנוע את ההדבקה ואנחנו צריכים לתפוס את נקודת הזמן שבה זה עוד אפקטיבי. כי באמת להוסיף כל מיני קשיים זה לא טוב, אלא אם כן אנחנו יודעים שזה אפקטיבי וזה יימנע את ההדבקה. כל אחד צריך לעשות את חשבן הנפש בתוך הארגון שלו - אבל אנחנו כהמלצה אומרים - סוגרים אירועים של מעל 5,000 איש וגם לא להסתובב בכנסים בינלאומיים, כי אנחנו לא יודעים מי מסתובב שם ומאיפה הוא הגיע. אתה לא יודע מתי אתה נדבק כי זה וירוסון קטן ואתה לא יודע אם נתקלת בו או לא - ואתה רוצה למנוע כמה שאפשר את המפגש עם האנשים שהיו במגע עם הווירוס".
לכל התעשיינים שאומרים שמשרד הבריאות לא לוקח בחשבון את הפגיעה בכלכלה, מה אתם אומרים?
"הוא לוקח בחשבון, אבל בחשבון מול חיי אדם ותחלואה גבוהה, וזה שבתי החולים עשויים להיות מלאים עד אפס מקום, צריך לעשות את החשבון המלא. כל העולם נפגע אבל אנחנו במצב טוב כי אין לנו חולים קשים והסנקציות שלכאורה נפלו על הציבור הן מידתיות במידה רבה".
כשאנחנו מדברים על הנגיף עצמו, אומרים שזאת שפעת קלה עם תסמינים שמתפתחים. יש לנו ממה לפחד?
"חלק גדול מהצעדים שאנחנו נוקטים זה כדי להגן על הקשישים, על החולים, על חולי הסרטן, על אלה שמקבלים טיפול כימותרפי והם בסיכון גבוה. את שואלת האם שווה המחיר של להתנזר מחלק מהבילויים או הנסיעות כדי להציל חיי אדם? כל אחד יענה את התשובה, לי התשובה ברורה - שזה מה שצריך לעשות. ואם צריך לכפות את זה אנחנו נכפה את זה. הצד הכלכלי הוא כאוב אבל הצד הכלכלי פוגע בכל העולם. הבורסה לא נופלת כאן, היא נופלת במקומות אחרים. יחד עם זאת אנחנו צריכים לשקול את הפגיעה בבריאות ובחיי אדם בראש ובראשונה".
יצאו הנחיות חדשות למדינות נוספות. מה בדיוק הן אומרות?
"מי שנסע לאותן ארצות שמצויות בהנחיות האלה - צרפת, אוסטריה, גרמניה, ספרד ובטח שכחתי כמה, צריכים למנות 14 יום מרגע שהם היו באותה בארץ ולהיכנס להסגר. זה הרעיון. אם למשל חזרת לפני שבוע ונותרו לך עוד 7 ימים כדי למנות 14 יום, שזה זמן הדגירה היחסית ארוך, אז תהיה בבית בבידוד של שבוע. אם תעבור על הכללים - מסביבך יש אנשים שיכולים להפגע. צריך לומר, את צודקת, באמת המחלה לרוב הציבור תהיה מחלה קלה ואפילו לא מורגשת. אבל באותה סיטואציה אתה יכול גם להעביר את המחלה ולגרום לנזק אדיר למי שחלש - והגדרנו כבר את קבוצות החלשים. אז לכן ראוי לכבד את ההנחיות האלה כי בהנחיות האלה אתה מגן על הציבור. זה לא בשביל להגן עלייך. את צעירה ובריאה".
בוא נמנה שוב את קבוצות הסיכון, ומה צריכים לעשות כדי להימנע מהידבקות?
"קודם כל כמה דברים מאוד חשובים. אני קבוצות הסיכון יכולים להיכנס לסוג של בידוד. אם הם לא חולים הם לא צריכים להיות בבידוד, אבל ככל שהם יכולים - להימנע ממגע הדוק עם מישהו שהיה חולה בתקופה האחרונה. דרך אגב זה נכון לכל סוגי המחלות, אבל קל וחומר כעת שאף אחד מהם לא מחוסן, בניגוד לשפעת שכן מחוסנים נגדה - כאן אין חיסון, והם יכולים להילכד במחלה הזו בצורה יותר קשה.
"אנחנו רואים גם ששיעורי הפגיעה, המחלות הקשות והתמותה הולכים ועולים מגיל 60 ומעלה בצורה חדה ואחרי גיל 80 זה מספרים דו ספרתיים של תמותה. ככל שאתה מגיע למצב הזה אתה גם צורך שירותי בריאות, מיטות טיפול נמרץ, ואנחנו קצרים בהם. ויש עוד אנשים שזקוקים להם, לא רק בקורונה. לכן הדרך היא לשטוף ידיים, לשמור על היגיינה אישית. אתה לוחץ יד עם מישהו שלא שטף את ידיו קודם? זה מיותר. קיבלנו היום פסיקה של הרבנות שלא לנשק מזוזה, אפשר להיות צדיק גם בלי זה".
מה לגבי נשים בהריון?
"נשים בהיריון, באופן כללי מצב ההיריון הוא גם סוג של מצב שיש בו מעט פגיעה חיסונית לכאורה, כי הוא צריך לסבול את העובר שבבטן, אבל צריך להיזהר. אין הנחיות מיוחדות לנשים בהיריון. הן בהחלט לא נמצאות בקבוצות הסיכון".
המשפחות שואלות מה הן צריכות לעשות? איך משפחה של מישהו בבידוד אמורה לפעול?
"צריך להקפיד לשטוף ידיים באופן של אפילו כמעט כל כמה דקות. אני מגזים, אבל כן - לשטוף ידיים, לא לגעת בפנים, לא ללחוץ ידיים, לא להיות במגע הדוק. תראו הווירוס הזה לא עף באוויר, אין לו כנפיים - יש לו כתר אבל לא כנפיים. צריך לאוורר את החדרים, לא להיות במגע הדוק וקרוב עם האדם למשך 15 דקות, לשמור מרחק של יותר מ-2 מטר, כל אלה ערובות לזה שהסיכון יהיה יותר נמוך. אנחנו עוד לא יודעים הכל על הווירוס. אנחנו לא יודעים כמה הוא עובר באוויר וכמה הוא עובר דרך העברה טיפתית. אנחנו כן מניחים שההעברה טיפתית".
מה לגבי שטחים משותפים כמו שירותים ומקלחת?
"אותם כדאי לשטוף וכדאי אפילו עם טיפונת אקונומיקה שמכילה כלור וזה בהחלט מחטא היטב. אפשר עם אלכוהול. כל הדברים האלה מסייעים ומפחיתים. כנראה לא יביאו לאפס - אבל בהחלט ימנעו חלק גדול מהתעבורה של הווירוס הזה".
רז, אחד הגולשים, שואל מהם התסמינים להדבקה והאם כל מי שיש לו תסמינים הוא בהכרח נדבק?
"לא. יש מחלות רבות אחרות שמופיעות באותה צורה, זו דרך מאוד שכיחה להופעת מחלות - שיעול, נזלת, לעיתים כאב גרון, צרידות יכולה להיות, קוצר נשימה. כמובן שזה הולך ומחמיר, וגם חום. חום זה אחד התסמינים העיקריים. זה יכול להופיע גם עם שלשולים. אבל ככל שהיית במגע עם מישהו חשוד וככל שהמחלה הזאת תהיה יותר נפוצה - אז הסבירות שזאת תהיה קורונה תהיה יותר גבוהה".
מה לגבי אנשים שלא נמצאים בבידוד, לא צריכים להיות בבידוד ולא באו במגע עם אנשים - אבל הם כן מפתחים את התסמינים. הם צריכים לעדכן את משרד הבריאות או ללכת לרופא משפחה?
"אנשים שלא היו במגע עם חשודים, ושלא באו ממקום שהוא חשוד, יכולים ללכת לרופא ללא חשש. אנחנו כבר היינו בסרט הזה של שפעת ומחלות ויראליות שונות. דרך אגב מה שמאפיין את המחלה הזאת זה תסמינים ריאתיים, כלומר זה נמצא בצילומים לפעמים כדי לאשש את המחלה, עוד בטרם אפילו יש ממצא מעבדתי. לפעמים צילום חזה יכול לסייע בבירור הנושא".
ובן אדם שמתגלים אצלו תסמינים?
"בשלב הזה הוא צריך להתקשר למד"א שיבואו וייקחו ממנו את הדגימה. הדגימה הזאת הולכת למעבדה והמעבדה בודקת. וכמובן שמאותו רגע ועוד לפני זה הוא צריך להיכנס לבידוד כפי שהגדרנו כדי שהוא לא ידביק את סביבתו ויפיץ את המחלה".
יש צפי לדעיכת הנגיף? אולי לקראת הקיץ שהחום עולה?
"אנחנו בדקנו איך מתנהגות מגפות מהסוג הזה ואנחנו יודעים שבדרך כלל - שוב, אנחנו לא יודעים מספיק על הקורונה הזאת - אבל בדרך כלל יש התנהגות עונתית, ואנחנו נמצאים עכשיו לקראת סוף החורף. ההנחה היא שבחודשים הקרובים, אחרי אפריל, מאי, יוני, יולי, תהיה ירידה. אבל לקראת סתיו-חורף 2021 אנחנו צפויים לראות עלייה ואנחנו צריכים להיערך לזה. זה בעצם המתאר שאפיין את המחלות הוויראליות שבאו בצורה מגפתית דומה".
אז בעצם לא יכולנו ללמוד מהמגפות הקודמות כמו הסארס, ואין לנו חיסון לקורונה. זה דומה - אבל זה עדיין לא שם בשביל תחומים כמו חיסון
"החיסון לקורונה יהיה. מאחר שיש לנו את הווירוס ויש לנו את המתודולוגיה, את הדרך שבה אנחנו עושים חיסונים. עשו חיסונים נגד סארס וחיסון נגד מרס, את כל הדברים האלה למדנו באופן עקרוני. המחלות האלה נכחדו בעצם והלוואי שגם לקורונה זה יקרה. אבל אם לא, החיסון בדרך. כמה זמן? זאת סוגיה נפרדת. לפתח אותו ייקח פחות זמן. לנסות אותו, לראות שהוא גם בטוח וגם אפקטיבי זה עשוי לקחת זמן. כך שאני לא צופה שתוך שלושה חודשים יהיה כאן חיסון. אבל יכול להיות שבמהלך השנה הקרובה אנחנו נראה חיסון".
אז למי שיש אירועים פרטיים לקראת אפריל ומאי, צריכים לבטל?
"את מבקשת ממני להיות נביא ואני לא. נחיה ונראה. אני מקווה שלא, אני מקווה שאנחנו לא נצטרך לנקוט בצעדים יותר חמורים. יכול להיות שבאמת בשלב מסוים יוחלט להקל על הצעדים האלה כאשר אנחנו נראה שהמחלה הזאת כל כך נפוצה. אבל אנחנו רחוקים משם ואנחנו עדיין נמצאים במאמצי ההכלה והמזעור של האירוע הזה. בינתיים, אני חושב, בהצלחה גדולה".
ההנחיות למי שנמצא בבית עם בן אדם שנמצא בבידוד חלות גם על אנשים שנמצאים במגע עם אנשים שחזרו מחו"ל - כמו דיילים בנתב"ג או נהגי מוניות?
"הם לא צריכים לשנות את ההתנהלות שלהם. יש לנו הנחיות מאוד ברורות. בעיקר מטפלים צריכים להתמגן, כל השאר אנחנו לא חושבים שצריכים. נוסעים במונית - אז לפתוח את החלון, לשבת לצד החלון ולנשוף החוצה. אין תועלת רבה בחבישת אמצעי מגן כמו מסיכות - זאת תועלת שולית אם בכלל, לפעמים היא דווקא מזיקה כי הטיפות יכולות להיות כלואות במסיכה. לכן יש הנחיות מאוד ברורות ואין צורך להיכנס כאן לתבהלה בעניין הזה. היגיינה תמיד חשובה וגם לעשות דבר שנקרא social distancing - זאת אומרת במקום להתחבק ולהתנשק - לסמן חיוך. לא ללחוץ ידיים אבל לחייך איש לרעהו".
נגמר זמן הבידוד, לא גילו תסמינים לאדם שנשאר בבית - הוא צריך לעשות בדיקה נוספת?
"התשובה היא לא. אם לא הופיעו שום תסמינים אז שייצא לחופשי, יגדל כנפיים ויעוף בשמיים".