לפי משרד הבריאות, שבץ מוחי הוא הסיבה השלישית בשכיחותה למוות בישראל. אין ספק שמדובר במידע מדאיג, אבל החדשות הטובות הן שאתם יכולים להשפיע ולהפחית את הסיכון לכך, באמצעות אורח חיים בריא ופעיל, הכולל תזונה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מעישון. כעת מחקר חדש חושף כי רק ארוחת הבוקר בלבד יכולה להשפיע על הסיכון לשבץ.
לפי המחקר שנעשה בדנמרק, כדאי לכם להתחיל להחליף את החביתה והלחם הלבן בארוחת הבוקר לטובת קערת שיבולת שועל – אם אתם רוצים להפחית את הסיכון ללקות בשבץ. לפי החוקרים, הוכח בעבר כי קיים קשר בין צריכת שיבולת שועל וסבירות נמוכה יותר ללקות בשבץ, אך עד כה לא נבדק מה קורה כשמשנים את ארוחת הבוקר ומחליפים מאכלים כמו ביצים, צנימים ויוגורט בשיבולת שועל – וכיצד זה יכול להשפיע על הסיכון ללקות בשבץ מוחי.
להחליף את החביתה בשיבולת שועל
המחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי Stroke, נעשה על 55 אלף מבוגרים בני 56 בממוצע, ללא היסטוריה של שבץ. החוקרים ביצעו מעקב אחר מחצית מהמשתתפים במשך כ-13 שנה, במהלכו 2,260 מהם עברו שבץ. בתחילת המחקר, המשתתפים צרכו מדי שבוע בממוצע כ-2 מנות ביצים, 3 מנות של לחם לבן ויוגורט אחד, וכמעט ולא צרכו שיבולת שועל. לאחר מכן, חלקם התבקשו להחליף את הביצים והלחם בשיבולת שועל.
בתום המחקר, החוקרים ביצעו סטטיסטיקה ומצאו כי משתתפים שהחליפו מנה אחת של ביצים או של לחם לבן, בשיבולת שועל היו בסיכון נמוך יותר ב-4 אחוזים לשבץ, בהשוואה לאנשים שהמשיכו לצרוך כרגיל ביצים או לחם לארוחת בוקר. החלפת היוגורט בשיבולת שועל לא שינתה את הסיכון ללקות בשבץ.
"התוצאות שלנו מראות שהחלפה לשיבולת שועל, במקום לחם לבן או ביצים, יכולה להיות דרך חכמה למנוע שבץ ברמת האוכלוסייה הכללית, אך כשזה נוגע לאנשים פרטניים, ייתכן מאוד שגורמים אחרים יהיו חשובים יותר", אומרת כריסטינה דאהם, מאוניברסיטת אורהוס, שהשתתפה במחקר.
מכיוון שמדובר במחקר שאינו יכול להצביע על סיבה ותוצאה, אלא רק על קשר – קשה לקבוע באופן חד משמעי ששיבולת שועל בהכרח מונעת שבץ. בנוסף לכך, החוקרים אינם יודעים מדוע או כיצד שיבולת שועל משפיעה על הסיכון לשבץ, אך משערים שמדובר ביכולת של שיבולת שועל להפחית כולסטרול, הסבירה דאהם בראיון לתקשורת הבריטית.
עוד ב-mako בריאות:
>> מצאנו את הנשק הסודי לשמירה על הגזרה בחורף
>> בעקבות מות הצעיר: מתי השפעת היא לא רק שפעת?
>> מושלם: נמצא עוד יתרון בריאותי מפתיע לקפה
"כולסטרול הוא גורם סיכון לשבץ איסכמי והתוצאות שלנו היו חזקות יותר בשבץ איסכמי, מה שעלול להוות אינדיקציה לכך שהפחתת הכולסטרול כתוצאה מצריכת שיבולת שועל יכולה להיות בעלת השפעה ארוכת-טווח על הסיכון לשבץ איסכמי", הוסיפה דאהם. שבץ או אירוע מוחי איסכמי נגרם בשל קריש דם החוסם עורק שמזרים דם למוח. קריש הדם יכול להיווצר בדרכים שונות, אחת מהן היא למעשה כתוצאה של הצטברות של כולסטרול בכלי הדם.
דבר נוסף שראוי לציין לגבי המחקר, הוא שהחוקרים מצאו כי באופן כללי, משתתפים שאכלו יותר לחם וביצים לרוב נטו לצרוך תזונה פחות בריאה, בהשוואה לאנשים שאכלו יותר שיבולת שועל. לכן, מדובר בעוד סיבה שיכולה להסביר את התוצאות. "ייתכן שמטופלים שאוכלים שיבולת שועל דואגים לעצמם טוב יותר בדרכים אחרות", ציין ד"ר מייקל די. היל, שלא השתתף במחקר.
כלומר, אדם שמלכתחילה צורך שיבולת שועל לארוחת בוקר ככל הנראה מודע יותר ומנהל אורח חיים בריא יותר באופן כללי, שיכול להשפיע גם הוא על הפחתת הסיכון ללקות בשבץ. אז קשה להגיד אם כולנו צריכים עכשיו לאכול יותר שיבולת שועל, אבל זה בהחלט לא יזיק. באופן כללי, מומלץ לשלב בתזונה יותר דגנים מלאים ופחות לחם לבן, אז גם אם אתם חייבים חביתה בבוקר, השתדלו לאכול אותה לצד לחם מלא או לחם דגנים.