אחד מהחולים האחרונים שהתגלו בארץ הוא עובד רשות שדות התעופה, שאף אושפז עם דלקת ריאות, שוחרר - ואז אובחן כחולה. האם מהמקרה שלו צריך להסיק שכל אדם עם שפעת, דלקת ריאות או חום צריך להידבק? פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בית החולים שיבא, ענה לשאלות בשיחה עם N12.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האם כל מי שיש לו דלקת ריאות, שפעת או שיעול וחום צריך ללכת להיבדק?
כאשר מדובר באדם שלא היה בחו"ל, לא היה במגע ישיר עם חולה קורונה ואינו נמצא בבידוד ביתי, הגישה למחלת חום ושיעול הינה בהתאם למצב החולה: מבוגרים ובעלי מחלות רקע שסובלים מחום שיעול קוצר נשימה צריכים ליצור קשר עם הרופא המטפל או מוקד קופ"ח. אם מצבם מחייב הפניה למיון, מומלץ להודיע לצוות האמבולנס ופקידת המיון שהם סובלים מחום ושיעול. צוות המיון יחליט כיצד לבודד ולטפל בהם.
צעירים ובריאים שסובלים ממחלה ויראלית קלה או תסמינים קלים, צריכים להישמע להנחיות משרד הבריאות, ולהשתדל לא ללכת לעבודה או בית הספר עד לאחר שיחלימו לחלוטין על מנת לא לחשוף את הסביבה.
הולך וגובר הסיכון שאנשים שיש להם מחלה קלה יידבקו בקהילה (מאנשים שלא ברור כיצד נדבקו) - מה זה אומר?
נכון להיום, לפי הנחיות משרד הבריאות היחידים שצריכים להתקשר למוקד הם אלו שנמצאים בבידוד לפי הגדרת המשרד ופיתחו תסמינים, כלומר אנשים שהיו במגע עם חולה קורונה מאובחן (לפי המפה באתר המשרד) או כאלו ששבו מחו"ל. אם מדובר באדם שאינו עונה להגדרות אלו, וסובל מחום ושיעול, כדאי שלא יבוא במגע עם אנשים ושינסה לחשוף כמה שפחות את הסביבה.
חשוב לומר שבתקופה זו ההדבקה בקהילה מוגבלת ביותר: אובחנו רק שני מקרים שנדבקו בקהילה ומרבית הסובלים מחום קרוב לוודאי שנגרמו על ידי וירוס רגיל ולא קורונה. מדי שבוע יש מאות מקרים של דלקת ריאות שמתאשפזים. ומדי יום פונים למיון עשרות מקרים עם חום ושיעול ומאות מקרים עם דלקת ריאות. נכון להיום לא ניתן לבדוק את כל החולים האלה בבדיקת קורונה.
למה לא ניתן לבדוק את כולם?
כיוון שמספר הבדיקות לקורונה שניתן לבצע הוא מוגבל, צריך מכשור מיוחד ובטיחות של עובדי המעבדה שמבצעים את הבדיקה מפני הדבקה בנגיף. בשל כך, הבדיקה הזאת לא זמינה בצורה קלה לכל מחלקה ולכל בית חולים. ניתן לבצע עשרות בדיקות היום אך עדיין לא ניתן לבדוק כל אדם במדינה עם חום ושיעול. נורא קל לקחת את הבדיקה, משטח גרון ונחיריים, אך החלק המסובך הוא לבצע את הבדיקה במעבדה.
יש צורך להגן על הטכנאי, כי אם משפריצה טיפה אחת קטנה זה יכול להדביק אותו. לכן צריך לבנות מתקן מעבדה מיוחד שמתאים לקורונה. כיוון שמספר הנבדקים מוגבל, משרד הבריאות מנחה את מי ניתן וחשוב לבדוק לקורונה. המשרד נמצא כעת בתהליך של הרחבת הקריטריונים של מי שצריך להיבדק.
אנחנו יכולים ללמוד ממדינות כמו דרום קוריאה, ששם יש תחנות בדיקות, אבל גם להם זה לקח הרבה זמן עד שהם פיתחו את היכולת הנוכחית לבצע אלפי בדיקות מדי יום. משרד הבריאות מנסה להגביר את יכולת הבדיקה, אך זה ייקח זמן.
אירוע מגפה הוא אירוע מורכב עם המון תרחישים, אז כמו בחיים כך גם הטיפול במגפה לא ניתן לענות ל-100% לתרחישים. כך במקרה של היום: הגיע אדם עם חום ושיעול בשלב הנוכחי ללא חשיפה ברורה ואינו עונה לקריטריונים, והוא התגלה כחולה בקורונה. לדעתי, למרות הביקורת לא היה ניתן למנוע את האירוע כי לא ניתן לבדוק כל אדם במדינה עם חום ושיעול.
כשם שאנחנו נוסעים כל היום בכבישים ולא ניתן למנוע את כל תאונות הדרכים אלא להשתדל להיצמד לכללים ולהפחית כמה שיותר, אין 100% גם בהתפרצויות. ככל שהמחלה מתפשטת יהיו עוד אירועים חדשים בקהילה ולא ניתן לענות על 100% מהם. כולנו צריכים לעשות מאמץ לפעול לפי כל ההנחיות של משרד הבריאות.
ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il