ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים בשעות האחרונות דיון על החמרת ההגבלות על אזרחי ישראל, והוא צפוי להודיע בהמשך היום (שני) על תקנות החירום החדשות שייכנסו לתוקף. אחד מהצעדים שנשקלים הוא סגירת כל החנויות למעט אלה המוכרות מזון ומוצרי פארם. צעד נוסף שעומד על הפרק הוא הכנסת כל האזרחים המבוגרים במדינה - נשים מגיל 65 ומעלה וגברים מגיל 70 ומעלה - להסגר. נתניהו זימן לדיון אנשי רפואה בכירים כדי שיציגו את עמדתם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ל-N12 נודע כי התעוררו בדיון חילוקי דעות חריפים בין נציגי משרד הבריאות ליתר נציגי הממשלה. הראשונים דורשים לעצור את תנועת האזרחים במרחב הציבורי ולסגור את כול החנויות למעט העסקים החיוניים, ואילו האחרים קוראים לצמצום התנועה בלבד. נציגי משרד האוצר התעקשו על כך שהמשק לא יוכל להשתקם מצעד קיצוני כמו הסגר כללי. נתניהו הורה לצדדים לגבש מתכונת שתוסכם על שניהם, ולפי שעה הפשרה המסתמנת כוללת: החמרת הנחיות, הסגר סלקטיבי והוספת כללים מחייבים לעסקים פתוחים כמו חיטוי ובדיקת חום.
במסגרת הדיון המיוחד הוצגו מודלים שונים ובהם אחד העוסק בעליית מספר החולים בישראל - ומדגיש את הדימיון לתהליך שעברה איטליה. אחת ההערכות שניתנו היא שבתוך שלושה שבועות יהיו בישראל כ-1000 חולים מונשמים. עוד עלה בדיון הצורך לתת בידי המשטרה כלים אפקטיביים לאכיפת ההנחיות. תקנות החירום האחרונות שאושרו אינן מספקות מענה להפרות של אזרחים, אלא נדרשות רק לענישה של בעלי עסקים.
אחת ההצעות שנשקלות היא להוריד פעם נוספת את מספר האנשים שמותר להם לצאת לעבודה, מתוך הבנה שלעת עתה - אחרי פרסום המגבלות על תנועת אזרחים במרחב הציבורי - אלה ההתקהלויות הגדולות ביותר. על כן, הממשלה בוחנת פתרונות יצירתיים שיביאו מצד אחד לדילול נוסף של ההתקהלויות, אך מצד שני ימנעו פגיעה נוספת במשק. הפתרונות שנשקלים אינם מוגדרים כהסגר מוחלט, אולם מדובר בצעד הקרוב ביותר לכך.
במקביל, בנק ישראל הודיע כי ירכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקלים כדי להקל על תנאי האשראי במשק, לתמוך בפעילות הכלכלית ולייצב את השווקים. "רכישות האג"ח יאפשרו להוריד את עלויות האשראי לטווחים הארוכים יותר עבור החברות ומשקי בית, ככלי משלים למדיניות הריבית של הטווח הקצר", מסרו בהודעה על המהלך. "התמיכה המוניטרית הנוספת חשובה במיוחד בזמן שבו עסקים ומשקי בית רבים נקלעים לקשיי נזילות עקב המשבר החריף שפוגע בהכנסותיהם".
למרות היוזמה - שעון החורף לא יוארך
בתוך כך, הבוקר הוחלט ששעון הקיץ ייכנס לתוקף כבר בשישי הקרוב, בהמלצת המל"ל. זאת, לאחר ששר הבריאות ליצמן חשף את היוזמה אמש בריאיון לקרן מרציאנו בחדשות 12. לאחר שנקבע על ידי משרד המשפטים כי אין מניעה משפטית למהלך, נבדק אם אפשר לדחות טכנית את שעון הקיץ ואת ההשלכות של הדחייה מבחינה כלכלית ומבצעית בצה"ל ובגופי ביטחון נוספים.
לאחר דיון ארוך התקבלה המלצה חד משמעית שלא לדחות את שעון הקיץ, וזאת מכמה סיבות:
# נדרשת הערכות טכנולוגית של מספר חודשים.
# בגופי התקשורת עומסים גדולים, וכל תקלה עלולה להשבית מערכות שלמות.
# יש סכנה לפגיעה בכשירות המבצעית של צהל ושל טכנולוגיות רפואיות בבתי חולים.
לאור זאת, החליט שר הפנים דרעי כי שעון הקיץ יחל השבוע בלילה שבין חמישי לשישי, ויסתיים במוצאי שבת 25 באוקטובר. "אני קורא לכל תושבי המדינה: אנא הישמעו לכל ההוראות וההנחיות ובעזרת השם נעבור ביחד את התקופה הקשה הזאת", אמר השר דרעי.
167 מקרים חדשים בישראל ביממה האחרונה
משרד הבריאות הודיע הבוקר כי מספר הנדבקים עלה ל-1,238, לאחר שאובחנו 167 חולים נוספים ביממה האחרונה. מבין החולים, 24 מאושפזים במצב קשה, 32 במצב בינוני והיתר במצב קל. מתוך החולים שמצבם מוגדר קל, כ-600 מאושפזים במלונות בתל אביב ובירושלים או נמצאים בבידוד ביתי.
אתמול ערך המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, תדרוך טלפוני לתקשורת. בשיחה התייחס האחרון לתרחיש הקיצון שאליו נערכים במשרד הבריאות: "התרחיש הכי גדול שלנו היה שבין 10 אלף ל-20 אלף ימותו מקורונה בישראל. המתים מהקורונה יהיו חלק מאחוז המתים השנתי בישראל, שעומד על 40 אלף".