הקרב על הבדיקות: גורם בכיר במערכת הבריאות טען אמש (שבת) כי מספר החולים גבוה הרבה יותר - והשבתת המעבדות בשבת מעכבת את פרסום הנתונים. אתמול בצהריים עדכן משרד הבריאות כי מספר החולים עלה ל-883, אך לפי הבכיר הסיבה שבמהלך אתמול אובחנו "רק" 178 חולים חדשים, היא בגלל שהמעבדות לא עובדות מסביב לשעון בשבת. בתוך כך נמשכים הדיונים על ההגבלות לאזרחים - ועל הסיוע למשק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ביממה החולפת התבצעו 2,231 בדיקות ב-21 מעבדות. עם זאת, לפחות חלקן לא פעלו במלוא המרץ בשבת.
לדברי אותו גורם בכיר, התוצאה היא שככל הנראה במהלך יום ראשון נהיה עדים למספר גבוה במיוחד של חולים מאובחנים חדשים. על פי חלק מההערכות - מדובר ביותר מ-300 איש רק היום. "העובדה שהמעבדות עדיין פועלות באופן חלקי בלבד בשבת - היא שערורייה", הוסיף.
הממשלה אישרה אמש במשאל טלפוני מספר תיקונים לתקנות החירום. בין היתר מפורטות המגבלות העדכניות באשר למקומות העבודה השונים. לקריאת הצו העדכני המלא
ראש הממשלה נתניהו הבטיח אמש כי מספר הבדיקות יעלה, ואף סימן כיעד 20 אלף בדיקות בתקופה הקרובה - לאחר שמשרד הביטחון הביא עוד 3,000 מטושים אתמול וסוכם כי מפעל בישראל ימשיך לייצר אותם. עוד העלה נתניהו אפשרות לבצע בדיקות דם מקיפות על מנת לשחרר אנשים מבידוד.
בכיר נוסף במשרד הבריאות גינה אמש את התמונות של ישראלים רבים בחופי הים ובפארקים, שפורסמו ב-N12. "זה איום ונורא", אמר. "זו בדיוק ההתנהגות שתוביל להחמרת ההנחיות. כשרואים את התמונות האלה ברור שאין כרגע מספיק אכיפה". במשרד הבריאות קראו לציבור לשמור על ההנחיות ולצאת מהבית רק למטרות חיוניות וגם ראש הממשלה הזהיר בריאיון לחדשות סוף השבוע מאפשרות שיהיו "רבבות מתים".
.
תמונות ההתקהלות - וההחלטות שבפתח
התיעוד הוביל להתייחסויות רבות במערכת הבריאות ובגופי החירום. גורם בכיר הבקיא בתכני הדיונים אמר: "הציבור ברובו כן מפנים את ההוראות אבל כשכמות של אנשים יוצאת לריצת התאווררות, באותו זמן ולאותו מקום, יש דה פקטו הפרה של ההוראות לשמירת מרחק". עוד טען: "את זה צריך למנוע ולכן חייבים לקבל החלטות קשות, לחדד ולהחמיר את ההנחיות".
מנגד, בכיר נוסף במשרד הבריאות תקף את מדיניות ההסגר שמשביתה חלק ניכר מהתעשייה. לדבריו, "מדובר בקונספציה והיא שגויה! צריך להחזיר את התעשייה הישראלית לתפוקה מלאה, לנטר חולים ולבודד אותם. הנזק שייגרם מאובדן מטה לחמם של מיליון ישראלים יהיה גדול הרבה יותר".
נתניהו ממשיך לקיים דיונים על האפשרות להחריף את הצעדים ומגבלות התנועה בגלל ההפרות – שהובילו לפיזורן של מספר ההתקהלויות ול-17 דוחות. עם זאת, נתניהו הודיע כי הקניונים שעדיין פתוחים כיום יישארו פתוחים. ההערכה במשרדים הכלכליים הוא שמצב החירום יימשך עד לאחר הפסח לפחות, והשאלה הגדולה היא איך ייצאו מהמצב הזה ומתי.
על מנת לבחון את השפעות המצב הנוכחי, מנכ"ל משרד הבריאות הקים שלושה צוותים של מומחים חיצוניים, עם אנשי ביטחון, אנשי עסקים ומדענים, כדי לדון בעוצמת ההסגר במשק ובאסטרטגיית היציאה שתוביל את ישראל החוצה מהמשבר.
שתי דמויות חשובות אינן נכללות בדיונים עם ראש הממשלה: ד"ר בועז לב, מי שעומד בראש צוות הטיפול במגפות ופרופסור איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות – גם הוא מומחה לטיפול במגפות. גרוטו נחשב למי שחתום על ההצלחה של ההשתלטות על התפרצות הפוליו ב-2013. מנגד נמצאים בדיונים משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות שאינו רופא, ופרופ' סיגל סדצקי – רופאה מוערכת, אך מגפות אינן תחום התמחותה בניגוד ללב ולגרוטו.
במשרד הבריאות מכחישים את האפשרות שגרוטו הודח למעשה מניהול משבר הקורונה בגלל חילוקי דעות מקצועיים עם בר סימן טוב. במשרד מסבירים שהוא אינו יכול להיכנס לדיונים מכיוון שצריכים אותו בחוץ שינהל את המשבר, וזאת בשל העובדה שכשהמנכ"ל ופרופ' סדצקי נכנסים לדיון הם סוגרים את הטלפונים ואינם זמינים למשך 7-8 שעות.
לפי ההנחיות שעלו אמש לאישור הממשלה, תיאסר הפעלת קניון – מלבד מקום למכירת מזון, בית מרקחת או חנות שמוכרת מוצרי היגיינה. עוד נכתב כי סוגיית הקניונים הפתוחים תיבחן בין מנכ"ל משרד הבריאות לשר הכלכלה.
במשרד הבריאות תקפו בימים האחרונים את הדרישות של בנט לנהל את המשבר. במשרד הביטחון השיבו: "מי שמדבר כך, כנראה שלא מבין את מגבלותיו של משרד הבריאות ואת היכולות שיש בידיים של משרד הביטחון בנושאי רכש, לוגיסטיקה, היכולת לפרוש ולעזור בכוח אדם ולתת הסברה נכונה ואחודה לכל התושבים במדינה ולכן היה ראוי שראש הממשלה ישקול זאת מכיוון שגם הוא מדבר על תקופה קשה ומספר גדול של חולים ומתים, ולכן ראוי שמשרד הביטחון יוביל זאת".
לפי העדכון האחרון ממשרד הבריאות, 883 ישראלים נמצאו חיוביים לנגיף - בהם הקשיש שנפטר. מבין החולים 15 במצב קשה, 19 במצב בינוני ו-36 כבר החלימו. מתוך החולים, 274 נמצאים בבתי חולים, 233 בטיפול ביתי, 84 בטיפול במלון. לגבי 255 מהם טרם הוחלט באיזו מסגרת לטפל בהם. 18 החלימו ושוחררו מבתי חולים, 18 נוספים שטופלו בקהילה החלימו.
בסוף השבוע נקבע מותו של אריה אבן ז"ל, ניצול שואה בן 88, שנדבק בדיור המוגן "נופים" בירושלים. הלווייתו של אבן התקיימה הלילה בחצות וחצי, בבית ההספד 'קהילת ירושלים' בבית העלמין הר המנוחות - גבעת שאול. במשפחתו מתחו ביקורת על כך שלא יכלו לשהות ליצדו בימיו האחרונים.
ענבר טויזר, עמליה דואק, קרן מרציאנו, ירון אברהם, ערד ניר וניר דבורי השתתפו בהכנת הידיעה.