אם גם אתם זוכרים מאיפשהו שמיץ אשכוליות עלול להזיק לאנשים שנוטלים תרופות, אתם אכן לא טועים. "העובדה שאשכוליות עלולות לשמש כגורם בעייתי בעת התנגשות עם תרופות מסוימות הוכחה כבר בשנת 1989", מסבירה ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית בטיפול תרופתי בקהילה. "כשהנושא עלה לכותרות רבים נמנעו לחלוטין משתיית מיץ אשכוליות, כי סברו בטעות שהתנגשות כזאת יכולה להתרחש בעת נטילת כל סוג של תרופה, אולם לא כך הדבר".
הבעיה האמיתית נובעת מהתנגשות של רכיבים מסוימים של האשכולית רק עם תרופות מסוימות: "חלק מהתרופות שנכנסות לגוף בעת נטילתן דרך הפה מתפרקות בכבד וגם במעי", מסבירה ד"ר שקד, "הבעיה מתרחשת כאשר חומרים שמכונים 'הפורנוקומרינים' המצויים באשכוליות מעכבים יחידת פירוק תרופות מסוימת במעי".
מצניחה בלחץ הדם ועד להשפעות פסיכיאטריות ופרכוסים
אז מה קורה כאשר בכל זאת נוטלים תרופה שחשופה לתהליך פירוק כזה יחד עם מיץ אשכוליות? "היות שבמקרה כזה התרופה עוברת את תהליך הפירוק הראשוני בצורה פחות אפקטיבית, היא תעבור מהמעי אל מחזור הדם בכמות רבה יותר", היא מסבירה.
מהן התופעות הצפויות במקרה של נטילת תרופה שמתנגשת עם אשכוליות?
"כשתרופה אינה מתפרקת כפי שהיא אמורה ועוברת בכמות גבוהה מהרגיל למחזור הדם, המשתמש חשוף יותר לתופעות לוואי ובעיקר לרעילות שעלולה להיווצר עקב הצטברות התרופה בדם. כך למשל, תרופות כמו נורבסק, דימיטון, דילטם, או תרופות המיועדות לטיפול באימפוטנציה כמו ויאגרה או סיאליס, הן תרופות שהצטברותן עלולה לגרום לצניחה מוגזמת של לחץ הדם.
גם הצטברות תרופות ליתר כולסטרול כמו ליפיטור או סימבסטטין לכאבי שרירים יכולות להוביל למצב חמור של פירוק שרירים ולפגיעה בתפקוד הכליות, והצטברות של תרופות פסיכיאטריות כמו לוסטרל לדיכאון או קסנקס להרגעה ושינה למשל יכולות לגרום להשפעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות - החל מנמנום, פגיעה קוגניטיבית ועד לנפילות ולפרכוסים".
אילו תרופות נוספות מושפעות משתייה של מיץ אשכוליות?
"תרופות לדחיית השתלות (פוגרף וסנדימון), תרופות לחרדה (קסנקס), ספרואידים (פרדניזון) להפרעת קצב הלב (פרוקור) לאפילפסיה (טגרטול), לדיכאון (לוסטרל), קפאין, תרופות לכאבים (פנטה)".
ד"ר שקד מציינת השפעה מזיקה נוספת אם כי נדירה יותר של מיץ אשכוליות על נוטלי תרופות: "מרבית המידע שנאסף כרגע בהקשר התנגשות מיץ אשכוליות עם תרופות מתייחס לעניין עיכוב פירוק התרופה, אולם מתברר שבמקרים מסוימים המיץ הזה עלול להשפיע גם על רכיב מסוים שתפקידו לסייע לתרופה להגיע למעי. בפועל, זה אומר שהגוף יקבל פחות מדי מכמות התרופה הנדרשת. דוגמה לתרופה כזאת היא טלפסט, שמשמשת לטיפול באלרגיה".
האם גם פירות הדר אחרים עלולים להשפיע באותה המידה?
"כן, פירות נוספים שעלולים לגרום לבעיה דומה הם פומלה, תפוזי סביליה (המשמשים לייצור ריבות), תפוזינה (הכלאה בין תפוז לקלמנטינה) ולימון ליים".
ומשנה איזו כמות של אשכולית צורכים?
"בהחלט כן. כוס מיץ ששותים באופן חד פעמי לא תשפיע באותה מידה כמו כוס ששותים באופן יומי. למרות זאת, מספיקה כוס אחת של מיץ אשכוליות כדי לעכב את מערכת הפירוק של תרופות במעי למשך כמה ימים.
"התנגשות בין מיץ אשכוליות לבין תרופות מסוימות כמו סימבסטטין ליתר כולסטרול יכולה להיות כה משמעותית שההנחיה היא להימנע ממיץ אשכוליות.
"בניגוד לכך, תרופות כמו ליפיטור, ליטורבה או תוריד, המיועדות לטיפול ביתר כולסטרול, ניתן לצרוך בשילוב עד ליטר מיץ אשכוליות ליום.
"לפיכך, ההנחיה לאנשים שנוטלים תרופות היא לברר אם קיימת התנגשות עם אשכוליות ואם כן – כיצד יש לנהוג.
מה לגבי מיץ אשכוליות תעשייתי?
"גם מיצים תעשייתיים לרוב מכילים מיצוי של מיץ אשכוליות, ולכן, כשמדובר באנשים שנוטלים תרופות ש'מתנגשות' עם אשכוליות, כדאי להימנע גם משתייתן".
האם שתיית מיץ אשכוליות יכולה להזיק גם לאנשים שאינם נוטלים תרופות?
"ייתכן שכן, אבל רק כשמדובר בצריכת כמות גדולה שלהן. מחקר שנעשה באיכילוב לאחרונה בדק את ההשפעה של מיץ אשכוליות על אנשים בריאים, והצביע על מסקנה מעניינת במיוחד: שתיית כמות גדולה של מיץ כזה – כלומר מעל שני ליטר ביום, מעלה את הסיכון לשינויים בא.ק.ג. ובכך מגבירה את הסיכון להפרעת קצב מסוימת בלב". ד"ר שקד מסייגת את האמור ומציינת שמדובר במחקר ראשוני אחד, ולכן יש להתייחס למסקנותיו בעירבון מוגבל.
עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום
>> האם הבליטות הקטנות על הפנים מסוכנות לנו?
מה לגבי אכילת אשכוליות?
"אכילת אשכוליות אמנם עלולה להזיק, אך בניגוד למיץ, שמכיל כמות יחסית גדולה של הפורנוקומרינים, אכילת הפרי עצמו מזיקה פחות משום שריכוז החומר הבעייתי נמוך יותר. בכל מקרה, על אנשים שנוטלים תרופות שמושפעות באופן משמעותי מצריכת אשכוליות לברר אם חל עליהם איסור מוחלט לצרוך אותן".
ד"ר שקד גם מציינת שישנם מיצים נוספים שעלולים להשפיע באופן כזה או אחר על נטילת תרופות: "מיץ תפוזים, מיץ רימונים ומיץ חמוציות למשל עלולים להזיק לנוטלים תרופות מסוימות, או במקרה הפחות גרוע – לפגוע בספיגה האיכותית של התרופה".