פתרון באופק? חברות תרופות וחוקרים ברחבי העולם, בהם גם ישראלים, שוקדים על ניסיון למצוא חיסון או תרופה לוירוס הקורונה COVID-19 שמתפשט בקצב מסחרר על פני הגלובוס. מהיכן צפויה להגיע הבשורה? כל המחקרים החדשניים הותפתחויות המדעיות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ניסוי ראשון לחיסון קורונה בבני אדם
הלילה דווח בסוכנות הידיעות AP כי המכון הלאומי האמריקני לרפואה שמימן פיתוח חיסון לקורונה, יחל בימים הקרובים בניסוי בבני אדם לבדיקת יעילות החיסון. על פי הדיווח, 45 מתנדבים צעירים, ללא מחלות רקע, הם אלו שיקבלו את מנות החיסון הראשונות, במטרה לבדוק כי הוא יעיל ובטוח לשימוש.
התפתחות מחקרית משמעותית בדרך לחיסון
ארגון הבריאות העולמי הודיע כי התרופה הניסיונית של חברת הביוטק האמריקנית 'גילאד' לטיפול בקורונה הראתה תוצאות מעודדות. החברה מממנת שני מחקרים קליניים המבוצעים בסין ומובלים על-ידי הרשויות בסין, ומחקר קליני בינלאומי נוסף המובל על-ידי הרשות האמריקאית הלאומית לאלרגיה ומחלות זיהומיות. תוצאות הניסוי במחקר הסיני, צפויות להתפרסם באפריל.
מחקר נוסף נעשה ביעילות של תרופה בשם "רמדסיויר" לריפוי מנגיף הקורונה. ד״ר איילת צמרי, מנהלת רפואית בחברת 'גיליאד' מסרה: "רמדסיויר היא תרופה ניסיונית עם פעילות אנטי ויראלית רחבת טווח. התרופה הוכחה במחקרים מעבדתיים ובמחקרים במודלים מהחי נגד וירוסים שונים בהם גם הסארס (ממשפחת וירוסי הקורונה) והאבולה. במחקרים מעבדתיים הודגם כי התרופה שימושית גם כנגד וירוס הקורונה COVID-19".
הישראלים ששוקדים על פתרון לנגיף הקורונה
מאמצים רבים נעשים על ידי למעלה מ50 מדעני המכון הביולוגי בנס ציונה, מעבדה הפועלת כיחידת סמך תחת משרד ראש הממשלה. המעבדה מתמחה באיומים ביולוגים וכימיים, ובין מטרותיה גם פיתוח חיסונים למחלות זיהומיות. בחודשים האחרונים נעשים בה שלושה מחקרים מקבילים: הראשון, למציאת חיסון נגד הנגיף; השני, למציאת נוגדן שישמש לטיפול במי שכבר נדבקו בנגיף; והשלישי בפיתוח ערכות בדיקה שיהיו מהירות ומדויקות יותר, שישמשו להפצה נרחבת.
חדשות מעודדות נשמעו גם מכיוון צפון הארץ. חוקרי מכון מיגל מקריית-שמונה, שנתמך על ידי משרד המדע והטכנולוגיה, טוענים שהשיגו פריצת דרך מדעית לחיסון נגד הנגיף, לאחר שלב ניסוי שבוצע על עופות. במסיבת עיתונאים שקיימו, הסביר מנכ"ל המכון, דוד זיגדון: "קיימת דחיפות גבוהה בעולם לפיתוח חיסון אנושי לנגיף הקורונה ולכן אנו פועלים על מנת להאיץ את תהליכי הפיתוח במטרה להגיע לחיסון יעיל נגד הוירוס. החיסון שפותח על ידנו לעופות הנו במתן דרך הפה וגם החיסון האנושי המוצע על ידנו צפוי להיות במתן אוראלי. במהלך השבועות הקרובים נמשיך במחקר ונבצע ניסוי בטיחות".
"קיימת דחיפות גבוהה בעולם לחיסון, ואנו פועלים על מנת להאיץ את תהליכי הפיתוח"
בירושלים נערך מחקר אשר תוצאותיו עשויות להיות חיוניות בפיתוח תרופה לקורונה. פרופ' שי ארקין מהמחלקה לכימיה ביולוגית באוניברסיטה העברית הסביר בשיחה עם N12: "במחקר אנו מתמקדים בנגיף הסארס, המשתייך למשפחת וירוסי הקורונה. הצלחנו לאפיין מרכיבים ייחודיים בנגיף הסארס, המבדלים אותו מוירוסי קורונה אחרים. מרבית וירוסי-הקורונה גורמים להצטננויות קלות, ואילו נגיף הCOVID-19 הנוכחי שכעת מתפשט בעולם, מאוד דומה לנגיף ה'סארס' מבחינת המאפיינים שלו. במעבדה מצאנו מרכיב חיוני בנגיף הסארס וגילינו כיצד ניתן 'לעכב' את המרכיב החיוני הזה. זהו השלב הראשון בפיתוח תרופות אנטי-ויראליות, בעתיד ניצור קשר עם חברת פארמה גדולה שיודעת כיצד להשתמש בפיתוח שנעשה באוניברסיטאות, כדי להביא אותו לשוק".
חברות נוספות שמשתתפות ב"מירוץ לחיסון" הן חברת GSK הבריטית שפועלת בשיתוף עם חברת הביו־פארמה הסינית 'קלובר'. שתי החברות יבדקו יחד את הפיתוח של קלובר לחיסון באמצעות המערכת הייעודית של GSK. גם חברת הביוטק AbbVie דיווחה כי רשמה תוצאות מבטיחות בניסוי ששילב שתי תרופות לטיפול באיידס עם התרופה 'טמיפלו' לטיפול בשפעת, במטרה לרקוח 'קוקטייל' שיתאים לטיפול בקורונה.