משרד הבריאות הודיע הערב (רביעי) על הנחיה חדשה שלפיה חובה על אזרחי ישראל להסתובב במרחב הציבורי עם מסיכת פנים. בשבועות האחרונים יוצאים מסרים סותרים ומבלבלים מהמשרד, שלפיהם לא היה ברור עד כה מה ההמלצה בנוגע לחבישת מסיכה מחוץ לבית ובכלל. כעת ריכזנו ב-N12 את התשובות לכל השאלות שעולות בעקבת ההנחיה החדשה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האם יש צורך להסתובב עם המסיכה גם בבית?
בבית, עם המשפחה הגרעינית אין צורך להשתמש במסכה. בעבודה בחדר בודד, אין צורך להשתמש במסכה.
האם המסיכה מגנה מפני קורונה?
הסיבה לחבישת המסיכה היא מניעת הדבקה במידה שהאדם החובש אותה כבר נדבק בנגיף, אך אין הכרח כי היא תגן על הלובש אותה מהידבקות. פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור מסביר: "שימוש לא נכון במסיכה, כדוגמת מגע עם הידיים בחלק הקדמי שלה שהוא מזוהם ולא סטרילי - עלול לגרום להידבקות. במקרה שעל המסכה יש לחות או רטיבות - היא עלולה להפוך ל"מדגרה" של חיידקים ולגרום להדבקה עצמית. שימוש לא נכון במסיכה עלול להגביר את הסיכון להידבק".
באיזו מסיכה אפשר להשתמש?
*מסכה רפואית (מסכת מנתחים) היא הסטנדרט הנדרש בבתי חולים ומרפאות, מתאימה גם לאוכלוסיה הכללית. עם זאת, מומחים מביעים דאגה מפני היווצרות של מחסור במסיכות הללו לצוותים הרפואיים שזקוקים להן, לכן כלל אין זו חובה לרכוש מסיכה כזו.
*מסכת פה-אף לא רפואית - מעניקה הגנה אך דרגת ההגנה תלויה בסוג המסכה.
*מסכת בד רב פעמית - יכולה לתת הגנה טובה.
*מסכה מאולתרת בהכנה עצמית.
איזה מסכות לא רלוונטיות?
*מסכת 95N מגינה, אך אינה נדרשת, אלא בזמן טיפול בחולים קשים בבתי חולים העוברים פרוצדורות בדרכי הנשימה.
*מסכה עם שסתום - אינה מתאימה בקהילה מכיוון שהשסתום פולט אויר בלחץ שעלול לגרום לפיזור נתז ולהדבקה.
האם יש הבדל בין מסכה חד פעמית לרב פעמית?
אפשר לשמור מסכה רפואית או מסחרית לשימוש חוזר. יש לשמור על המסכה במקום נקי ומאוורר, רחוק ממגע יד מקרי, ולהניח אותה על נייר סופג נקי. מסכה בלויה, מלוכלכת או קרועה יש להשליך לפח.
איך אכין מסכה בעצמי?
בהעדר מסכת פה-אף רפואית או מסחרית אחרת, ניתן להשתמש בכיסוי פה ואף מאולתר או להכין מסכת בד רב פעמית בעלת כושר סינון מצויין. את המסכה אפשר להכין בבית או במתפרה. את המסכה יש להכין משתיים או שלוש שכבות ע"פ עובי ואיכות הבד. על פי משרד הבריאות, לצורך הכנת מסכת בד מומלץ לבחור בד כותנה ארוג (לא מתיח) צפוף ככל האפשר (בצפיפות מעל 200 חוטים לאינץ', כגון סדין חדש פרקל או סאטן, ב-3 שכבות ובעדיפות 500 חוטים ב-2 שכבות). יש לבחור בבד המתאים לכביסה בטמפרטורה של 70 מעלות, כך שניתן יהיה לכבסו לשימוש חוזר.
איך מניחים את המסכה על הפנים?
המסכה נדרשת לכסות היטב את הפה והאף (מימדים אפשריים - מסכה מלבנית בגודל 14X18 ס"מ). המסכה תפורה בכל צדדיה. בחלק העליון ניתן לבנות שרוול לתוכו נשחיל חוט ברזל (למשל מהדק פתוח), כדי להדק סביב האף. למסכה שרוכים מכל פינה על מנת לקשור ולהדק סביב הראש. ניתן להשתמש בגומיות במקום שרוכים שישמשו להידוק המסכה מאחורי האוזניים או על העורף. רצוי להכין מספר מסכות לכל אדם, כך שניתן יהיה להחליף בכל פעם שהמסכה רטובה, מלוכלכת, או בסיום יום.
בתוך כך, רק אתמול ארגון הבריאות העולמי חזר על המלצתו שלא להנחות את הציבור הרחב לחבישת מסיכות. ד"ר מייק ראיין, מנכ"ל תכנית בריאות החירום של הארגון, אמר: "אין ראיה לכך שלחבישת מסכה על ידי האוכלוסיה הרחבה יש תועלת כלשהי. למעשה יש ראיות מסוימות לכך שההפך הוא הנכון - כשחבישה שגויה או התאמה לא טובה של מסכה, עלול להיגרם נזק".
פרופ חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור מתח ביקורת על ההחלטה: "על ההנחיה לחייב את הציבור לחבוש מסיכות קיימת מחלוקת. החשש שלי הוא מאנשים שבעקבות החיוב לחבוש מסיכה, יעשו שימוש לא נכון בה ובכך יעשו נזק – יגדילו את הסיכוי שלהם להדבקה ותיווצר אשליית ביטחון שתגרום לאנשים להיזהר פחות ולהסתובב יותר. חשוב לזכור שמטרת המסיכה נועדה למנוע מצב בו חובש המסכה ידביק אנשים אחרים, שימוש נכון בה יכול לסייע לצמצום ההדבקה אך ודאי לא למניעה מוחלטת שלה".