צה"ל והמאבק בקורונה: 23 אנשי צבא חלו עד כה בקורונה ואחד כבר הבריא – כך הודיע היום (שלישי) דובר צה"ל. 16 חיילים נמצאים במתקן באשקלון ו-5,600 שוהים בבידוד. דובר צה"ל, תא"ל הדי זילברמן, סיפר בתדרוך לכתבים על ההתמודדות עם הנגיף ומשימות הצבא בתקופה המתוחה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הגיוס נמשך באופן רגיל ביחידות השדה, בשיריון ובהנדסה ואצל לוחמי איסוף קרבי", הדגיש. עוד סיפר, כפי שכבר נצפה בשבועות האחרונים, כי נגיף הקורונה הוא "גורם מרסן בכל האזור: מזהים ירידה בפעילות הפח"ע במרחב".
היום תיפתח מעבדה של צה"ל לבדיקות קורונה, ובה צה"ל יבדוק בנפרד את חייליו. המעבדה תנוהל על ידי חיל הרפואה: "נעשה בדיקות לחיילים שצריכים ואחר כך נבנה תוכנית של בדיקות על פי יחידות כדי 'לנקות' יחידות מחשד לקורונה". לפי ההערכות, המעבדה תגיע לקצב של מאות בדיקות ביום.
בשל ההגבלות, האימון האווירי המשותף עם ארה"ב במטוסי F35 מבוצע באוויר בלבד. "אנחנו דואגים לשיגרת החודש של החיילים, משדרגים שירותי כביסה לחיילים", ציין. בצה"ל פתחו מוצבים נוספים בגבולות על מנת לאייש אותם ולתת לחיילים הרבים מקום לשהות בו.
כך נערכים בצה"ל להחרפת ההגבלות
בתרחיש שבו יוטל סגר פנימי בישראל, הפיקוד יהיה של משטרת ישראל וצה"ל יסייע. "תרגלנו את זה עם המשטרה", הסביר - וציין כי טרם התקבלה החלטה בנושא אך צה"ל ערוך לכך.
"במדרגה הראשונה יוקצה גדוד לכל מחוז משטרתי, סה"כ 8 גדודים מהכוחות שנמצאים בהכשרות", ציין. עוד הדגישו בצה"ל: "מרגע ההחלטה על סגר ואכיפתו, יוקצו כ-8 גדודי הכשרות שיסייעו למשטרת ישראל. הפיקוד והשליטה על המשימה יהיה של משטרת ישראל בלבד".
במקביל, פיקוד המרכז יוביל את אכיפת הסדר ביהודה ושומרון אם יידרש לכך. אם תבוטל התחבורה הציבורית, תפעל רשת היסעים של צה"ל לטובת שינוע החיילים.
פיקוד העורף קולט את הרכבות האוויריות של החוזרים לישראל, שנקלטים במלוני בידוד: "קלטנו במלון בצפון מאתיים ששבו מאיטליה. בהמשך את המגיעים מהודו". בפיקוד העורף גייסו אלף איש ליחידות קישור לרשויות המקומיות, כדי לסייע להן לטפל בקשישים. עיקר הטיפול עוסק בתחום המזון והתרופות: "נערכים להרחבת הסיוע בהמשך אם יידרש", הדגיש דובר צה"ל.
עוד דואג צה"ל לתפעול שמרטפיות לצוותים הרפואיים בבתי החולים. מבחינת סיוע למדינה מול ההתפרצות, צה"ל מנהל את המלוניות ומשנע בדיקות במתחמי "בדוק וסע". זילברמן ציין כי "150 כלי רכב צבאיים עובדים בזה".
אלוף תמיר ידעי, מפקד פיקוד העורף, הסביר: "אנחנו עסוקים בעיקר בלסייע למשרד הבריאות. אנחנו עוסקים היום במספר משימות: 1) סוגיית ההסברה ביחד עם משרדי הממשלה – תרגום הנחיות הדרג המדיני לכללים של 'עשה ואל תעשה'. 2) תמיכה במערכת הבריאות, מהשמרטפיות וכלה בנושאים שלא זה הזמן לפרט אותם. 3) בידוד הנשאים במלונות – בחלק המקומות שמים נשאים ובחלק גם שבים מחו"ל, החלטה שהתבררה כנכונה כי חלקם התבררו כנשאים. 4) הרשויות המקומיות – יחידות הקישור, יחד עם המחוזות, נמצאים עמוק בעשייה והדגרנו להם מה תפקידם. יחד עם הרשויות המקומיות בונים המענה המבצעי לקראת אפשרות שהמצב ידרדר, ונקווה שלא נגיע לשם".
"אין גאים מאיתנו לבצע את המשימה הזו"
הימל"ת - היחידה המרכזית לפיקוח תעבורה - עוסקת בשגרה באכיפת חוקי התעבורה על נהגים צבאיים ובפיקוח על תנועת כלי רכב צבאיים. היחידה, שיושבת בבסיס בית ליד ופועלת בכל הארץ, עוסקת גם בליווי שיירות בכירים, סגירת שטחי כינוס ועוד. במצב הנוכחי, הימל"ת משתפת פעולה עם מד"א ומשרד הבריאות באיסוף בדיקות והעברתן למעבדות השונות ברחבי הארץ.
האופנוענים של היחידה מגיעים עם מתנדבי מד"א לבתים שבהם מבצעים את הבדיקות, אוספים מהמתנדבים את הבדיקות, ומשנעים אותם ל-14 מעבדות ייעודיות ברחבי הארץ. דובר צה"ל הדגיש כי אין מגע ישיר בין החיילים לחולים ולתוכן הבדיקות.
לטובת המבצע הוקצו 35 אופנועים ועוד עשרות כלי רכב מבסיסי משטרה צבאית בשלושת הפיקודים ומיחידה מטכ"לית אחת. ההקצאה בוצעה בהתאמה לבקשות משרד הבריאות למען המאמץ הלאומי למאבק בנגיף הקורונה.
לפי מ"פ פלגת האופנוענים, סרן נוי כהן, "בתחילת השבוע מערך השיטור השתלב לראשונה במאמץ הלאומי למניעת התפשטות נגיף הקורונה. אין גאים מאיתנו לבצע את המשימה החשובה הזו". סמל אבי כ"ץ, שוטר צבאי בימל"ת (היחידה המרכזית לפיקוח תעבורה), אמר: "חיל המשטרה הצבאית התחיל בתחילת השבוע במבצע שינוע דגימות הקורונה למעבדות ברחבי הארץ. מבחינתנו זו שליחות לעזור במניעת התפשטות הנגיף בישראל . אנחנו ערוכים ומוכנים לכל משימה שנידרש לה".