עובדים רבים במשק אינם מודעים לזכויותיהם מכיוון שמשפט העבודה מתפתח בקצב מסחרר וכספים רבים מוסתרים בתלושי השכר. חלק מהסוגיות הרבות שהגיעו לבתי הדין לעבודה בשנים האחרונות, התמקדו בתוספות לשכר, כגון: פרמיות, עמלות, בונוסים ועוד, מדובר ברכיבי שכר שמותנים בתנאי. 

כל אחד מהרכיבים הללו עומד בפני עצמו ולכל אחד מהם פסיקה שונה בתכלית ולכן חשוב קודם כל לאבחן את מהות הרכיב ולא את התואר שניתן לרכיב בתלוש השכר, על מנת לקבוע מהן הזכויות האמיתיות של העובד. לדוגמה, בונוס פיקטיבי אינו מהווה תוספת אלא חלק מהשכר רגיל לתשלום זכויות סוציאליות, בעוד שבונוס אמיתי שמותנה בתנאי אינו מהווה חלק מהשכר הקובע לפנסיה (תגמולים ופיצויים).  

סעיף 18 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951 קובע כך: "לעניין הסעיפים 16 ו-17 "שכר רגיל" כולל כל התוספות שמעסיק משלם לעובדו".

במילים פשוטות, בהתאם לחוק כל התוספות המופיעות בתלוש (בין אם הן פיקטיביות ובין אם לאו) מהוות חלק מהשכר השעתי לצורך חישוב שעות נוספות אם הן משולמות כחלק מהעבודה הרגילה (זאת בניגוד לזכויות סוציאליות אחרות).   

למרות ההוראה המפורשת של סעיף 18 לחוק, הרי שבין כותלי בתי הדין התנהלו מחלוקות רבות בכל הנוגע להכללת העמלות כחלק מהשכר הרגיל לשעות נוספות. ניתנו פסקי דין סותרים ושרר חוסר וודאות בקרב ציבור עורכי הדין בעקבות היעדר הכרעה חד משמעית בנושא.  

לפנייה ישירה למשרד עו"ד אלון כהן – לחץ/י כאן

פסק דין תקדימי

בתאריך 20.08.2024 נפל דבר. ניתן פסק דין שהוא בגדר חד קרן בעולם העבודה. בית הדין הארצי שם סוף למחלוקות הרבות ולאי הוודאות והוחלט באותו המקרה שהעמלות שולמו באופן שגרתי בגין העבודה הרגילה ולכן הגמול של השעות הנוספות כולל גם את העמלות לפי סעיף 18 לחוק שעות עבודה ומנוחה. 

בפסק הדין צוינו רשימה של זכויות סוציאליות שהעמלה מהווה חלק מחישובן כגון:  פיצויי פיטורים, חלף הודעה מוקדמת, חופשה, מחלה, הפקדות לפנסיה לפי הצו הכללי ודמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי. 

חשוב לציין ולהדגיש שבית הדין הארצי שם דגש על כך שגם אם ישנו קושי מעשי בייחוס עמלה לשעת עבודה מסוימת הדבר לא צריך להכשיל את הוראת החוק, מכיוון שמטרת החוק היא להגדיל את הערך השעתי של שעות נוספות וליצור למעסיק חוסר כדאיות להעסקת עובדיו בשעות נוספות. 

פסק הדין התקדימי הפך פסיקה קודמת בעניינם של עובדי קסטרו. בפסק דין קסטרו בית הדין הארצי קבע כלל אצבע לפיו, כאשר ניתן לייחס עמלה לשעת עבודה מסוימת, דינה של העמלה כדין השעה. אולם, נכון להיום אי היכולת לאבחן עבור באילו שעות שולמה העמלה, אינו שולל את הזכות להכללת העמלות לחישוב ערך השעה לשעות נוספות. 

המעסיקים ממשיכים לשלול כספים מעובדיהם

מעסיקים רבים אינם מעודכנים ובקיאים בפסיקה החדשה ולכן ממשיכים לשלול מעובדיהם אלפי שקלים בכל חודש עבור שעות נוספות. רכיב העמלה אצל סוכני מכירות (כמו גם אצל עובדים אחרים שמרכיב העמלות מהווה מרכיב משמעותי משכרם) מהווה מרכיב משמעותי מהשכר ולכן אי הכללתו לגמול שעות נוספות מהווה פגיעה אמיתית, משמעותית ומשנה גורלות במקרים של עבודה רצופה במשך תקופה ארוכה. 

מדובר בסוגייה אחת מיני רבות בעולם העבודה, שנמצא בהתהוות מתמדת בשנים האחרונות ולכן כדאי לכם מאוד לקבל ייעוץ על זכויותיכם בקבלה לעבודה, במהלך העבודה ובסיומה ממשרד שמתמחה בדיני עבודה.

עו"ד אלון כהן (צילום: ענת קזולה)
עו"ד אלון כהן | צילום: ענת קזולה

משרד עורכי דין אלון כהן עוסק מזה כ- 15 שנים אך ורק במשפט העבודה על כל רבדיו; במהלך השנים המשרד יצר הלכות חשובות בעולם העבודה. עו"ד אלון כהן מייצג מעסיקים ועובדים כאחד ולכן בעל ראיה רחבה במימוש זכויותיהם של שני צידי המתרס. לא בכדי המשרד מדורג בדירוג היוקרתי של BDI לשנת 2024 כאחד מהמשרדים המוערכים בארץ בדיני עבודה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

המידע בעמוד זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. 

 *לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה למשרד עו"ד אלון כהן - 053-6267717

עת"צ 48841-06-18