ייפוי כוח מתמשך רפואי הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם (מייפה הכוח) למנות אדם אחר (מיופה כוח) שיפעל בשמו, ויקבל החלטות רפואיות עבורו, במקרה בו לא יוכל עוד לקבל החלטות רפואיות באופן עצמאי, ובשפת החוק – במצב בו לא תהיה לו כשרות משפטית לקבל החלטות

ייפוי כוח מתמשך רפואי הוא כלי חשוב המאפשר לאדם לשמור על האוטונומיה שלו ,ולמנוע מצב שבו ייאלץ לעבור טיפולים רפואיים שאינו מעוניין בהם. ייפוי כוח זה רלוונטי במיוחד לאנשים הסובלים ממחלות קשות או בשלב מתקדם, לחולים סופניים, לבני הגיל השלישי, והוא למעשה נועד לשמש לכל אדם הרוצה לוודא שרצונותיו בנוגע לטיפול הרפואי אשר יבוצע בו יכובדו, גם אם לא יוכל להביע אותם בעצמו.

לפניה ישירה אל עורכת דין ונוטריון טליה רג'ואן, לחץ/י כאן

חשוב לציין שניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי בכל גיל, ובתנאי כי עורך המסמך כשיר מבחינה קוגניטיבית. לכן ההמלצה היא לבצע זאת מוקדם ככל האפשר, שהרי לא ניתן לדעת מה יוליד יום

אי הארכת חיים וייפוי כוח מתמשך רפואי

הנחיות רפואיות מקדימות הנוגעות לאי הארכת חיים הן חלק מייפוי כוח מתמשך רפואי, והן מאפשרות לאדם להביע את רצונו מראש לגבי טיפול רפואי מאריך חיים, במקרה שבו יוגדר ע"פ החוק כ"חולה סופני" חולה סופני מוגדר בחוק כחולה אשר תוחלת חייו היא שישה חודשים או פחות מכך, או חולה במחלה סופנית המצוי בשלבים המתקדמים של אותה מחלה.

במסגרת ההנחיות הרפואיות המקדימות , ניתן להורות על הימנעות מטיפולים מסוימים, כגון החייאה, הנשמה מלאכותית, האכלה מלאכותית או טיפולים פולשניים אחרים. ניתן גם להורות על העדפות לגבי מקום הטיפול, טיפול תומך, טיפול פליאטיבי ועוד.

ייפוי כוח רפואי הוא כלי חשוב במיוחד בהקשר של הנחיות הנוגעות לאי הארכת חיים, מכיוון שהוא מאפשר לאדם לוודא שהרצונות שלו לגבי טיפול רפואי סופני יכובדו, גם כאשר הוא לא יהיה במצב המאפשר לו להביע אותם בעצמו.

בנוסף, ייפוי כוח מתמשך רפואי יכול להקל על בני המשפחה של החולה הנוטה למות, ולמנוע מהם את הצורך לקבל החלטות קשות לגבי טיפול רפואי בתנאים לחוצים ומורכבים.

הסוגייה האתית

הנושא של הנחיות רפואיות מקדימות בנוגע לאי הארכת חיים מעורר שאלות אתיות מורכבות. ישנם אנשים הסבורים שאדם צריך להיות חופשי להחליט על גורלו, גם אם משמעותו היא סיום חייו. אחרים סבורים שיש להגן על חיי אדם בכל מחיר, גם אם האדם עצמו אינו מעוניין בכך. חשוב להדגיש, כי בעוד האפשרות של מתן הנחיה מקדימה שלא להאריך את חייו של מטופל סופני הינה חוקית, הרי שהנחיה הנוגעת להמתת חסד אינה חוקית במדינת ישראל, וככל שאדם יורה כי זהו רצונו, לא יהיה לכך תוקף חוקי.

חשוב לכבד את האוטונומיה של האדם ואת רצונותיו, ובד בבד לנהל דיון פתוח ומכבד בנושאים אלו, על מנת לגבש נורמות חברתיות הלוקחות בחשבון את רצונו של המטופל. בעת עריכת ייפוי הכוח הרפואי, מומלץ להתייעץ עם בני המשפחה, ולהסביר להם את המניעים להחלטה בדבר אי הארכת החיים. באופן זה, ברגע האמת יהיה קל יותר למיופי הכוח להבין את רצונו של המטופל ולכבד את החלטתו לחתום על הוראה שלא להאריך את חייו.

לסיכום, ייפוי כוח מתמשך רפואי הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לאדם לשמור על האוטונומיה שלו ולמנוע מצב שבו ייאלץ לעבור טיפולים רפואיים שאינו מעוניין בהם.

לרוב מומלץ לחתום על הנחיות רפואיות מקדימות, כחלק מייפוי כוח מתמשך רחב, העוסק גם בעניינים רכושיים ואישיים.

חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בייפוי כוח מתמשך, אשר עבר הכשרה מתאימה והוסמך במיוחד לכך ע"י משרד המשפטים, על מנת לערוך את ייפוי הכוח המתמשך בצורה נכונה וברורה. עורך הדין יוכל גם להדריך את מיופה הכוח בכל הנוגע להפעלת ייפוי הכוח הרפואי, ולוודא שמיופה הכוח מבין את תפקידו ואת האחריות המוטלת עליו.

עו"ד טליה רג'ואן (צילום: Q elite beauty)
עו"ד טליה רג'ואן | צילום: Q elite beauty

עו"ד טליה רג'ואן מעניקה שירות משפטי בנושאי צוואות, ירושות, ייפוי כוח מתמשך, ניהול עיזבונות ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד טליה רג'ואן -  053-7101187