למרות שזכיינות היא כלי עוצמתי בעסקים, ולמרות שנקודת המוצא היא שזכיינות היא סוג של שותפות, הסכם הזכיינות עלול להוות מלכודת לזכיינים שלא מבינים את מכלול הסיכונים והמורכבות המשפטית המעורבת. אחת התחנות הראשונות של הזכיין היא אצל עורך הדין ולכן זכיין מתחיל חייב לדעת איך לבחור את עורך הדין שילווה אותו בתהליך. להלן 5 כללים חשובים שכדאי לזכור כאשר בוחרים עורך דין לליווי הסכם זכיינות.

1. בקיאות פיננסית במודל הזכיינות

זכיינות היא לא רק עסקה משפטית - אלא גם עסקה עם אלמנטים פיננסיים מורכבים. עורך דין שלא שולט במודל הפיננסי של הזכיינות עלול לפספס נקודות משפטיות קריטיות. כדאי לוודא שעורך הדין שלך בקיא במבנה הפיננסי של ההסכם, כולל תמלוגים, דמי ניהול, ועלויות נוספות שנובעות מההסכם במישור החברה ובמישור האישי של הזכיין. כדאי גם לוודא שעורך הדין יודע להציג סימולציות בהתאם לתרחישים המשפטיים והעסקיים הרלוונטיים, בעצה אחת עם רואה החשבון.

לפנייה ישירה לעו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין – לחץ/י כאן

2. היכרות עם מודלים שונים של זכיינות

מומלץ מאוד שעורך הדין המלווה יכיר מגוון רחב של מודלי זכיינות, ובעיקר מענפי מסחר שונים. המגוון בעולם הזכיינות מעשיר את עולם התוכן של כל הצדדים. היכולת של עורך הדין להציע פתרונות משפטיים מענפים אחרים משכללת את המשא ומתן ולא פעם מביאה לכך שפתרון יצירתי שהוצע על ידי זכיין - הופך לשיטת הפעולה של הרשת. כן, שני הצדדים יכולים להרוויח, זה לא משחק סכום אפס. זכיינות היא בסופו של דבר שותפות וגם לרשת המזכה יש חששות בתהליך שאפשר להשקיט.

3. ניסיון בבית המשפט בתיקי זכיינות

הסכמים לחוד, הופעות בבית המשפט לחוד. ניסיון בהופעה בבית המשפט בתיקים הקשורים לזכיינות מהווה יתרון מרכזי מסיבות רבות, אבל בעיקר חוזקה פרקטית ביכולת לאכוף בסופו של דבר זכויות של מי מהצדדים. בנוסף, לליטיגטור (עורך דין המופיע בבית המשפט) יש יכולת למנוע סכסוכים עתידיים ולהוזיל מחלוקות עתידיות.

4. גישה לא אגרסיבית

זכיינות היא סוג של שותפות. עורך הדין המלווה צריך לשמור על איזון עדין בין הגנה על הזכיין לבין שמירה על יחסים מעולים עם הרשת המזכה. לא אחת עורך דין אגרסיבי יתר על המידה מוביל להסלמה במקום לתת פתרונות עסקיים יצירתיים למחלוקות שנוצרות במו"מ. כדאי לאתר עורך דין פרגמטי שיודע לנהל משא ומתן בצורה יעילה ומקצועית.

5. היכרות עם עולם הזכיינות מבפנים

יתרון ענק של עורך דין הוא היכולת להכיר ולהבין את הדינמיקה הפנימית של רשתות מזכות וזכיינים כאחד. הזכיין והרשת הם בסופו של דבר אנשי עסקים שמתמודדים עם אתגרים מורכבים מכיוונים שונים של המפה העסקית. חשוב להבין באנשים, ולעתים רבות אין טוב מניסיון פנימי בתוך ארגון או עבודה צמודה עם זכיינים לאורך שנים.

לסיכום, בחירת עורך דין לליווי הסכם זכיינות היא צעד קריטי לזכיין מתחיל. בין אם מדובר בעסק חדש או בהתרחבות קיימת, 5 הכללים הללו יבטיחו עורך דין מקצועי ומנוסה שיעזור לך למצות את פוטנציאל הזכיינות ולישון בשקט.

עו"ד גלעד פינקלשטיין (צילום: בן יצחקי)
עו"ד גלעד פינקלשטיין | צילום: בן יצחקי

עו"ד ורו"ח גלעד פינקלשטיין מלווה עסקים בכל הקשור למשפט מסחרי ועסקאות, תוך שילוב הערכות שווי בייעוץ משפטי ואסטרטגי. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.