זמני שהות מהווים את אחת הסוגיות המורכבות והרגישות בהליכי גירושין. החלטות בנוגע לזמני השהות משפיעות לא רק על ההורים אלא גם על רווחתם והתפתחותם הרגשית של הילדים. נושא זה דורש איזון בין זכויות ההורים לטובת הילד, ומטרתו להבטיח ששני ההורים ימשיכו לשמור על קשר קרוב ורציף עם ילדיהם גם לאחר הגירושין.
לא מעט חושבים כי כאשר ישנם זמני שהות שווים, אין תשלום מזונות – אך זה כמובן לא נכון. עם זאת, נכון כי אופן החלוקה משפיע על גובה המזונות, אך לא רק.
שינוי אופן חישוב המזונות
חלוקת זמני השהות, שבעבר כונתה "הסדרי ראיה" או "משמורת", הפכה לאחד הנושאים המרכזיים בהסכם הגירושין. כיום, המונח הנפוץ הוא "זמני שהות", והוא מתייחס לזמנים בהם שוהים הילדים עם כל אחד מהוריהם.
לפניה ישירה אל משרד עו"ד אלכסנדר רוזנוולד, לחץ/י כאן
פסיקת בית המשפט העליון, בבע"מ 919/15 שינתה את אופן החישוב של חובת המזונות, ולמרות שנקודת המוצא היא שיש איזון בין ההורים, בית משפט בודק משתנים כמו יחס ההכנסה הפנויה והוצאות שונות תלוי שהות ושאינן תלוי שהות, ועל סמך זה פוסק את חיוב המזונות. כיום, כל הורה משלם מזונות בהתאם לזמן שבו הוא שוהה עם הילדים בפועל ובהתחשב במשתנים הרלוונטיים.
החלוקה המקובלת ביותר מתייחסת לשני סוגי זמני שהות
- זמני שהות לא שווים - הורה אחד נמצא עם הילדים רוב הזמן, וההורה השני זוכה לזמני שהות מוגבלים.
- זמני שהות שווים - שני ההורים מחלקים את זמני השהות באופן שווה או כמעט שווה.
עקרון טובת הילד וחלוקת זמני השהות
בכל החלטה הנוגעת לזמני שהות, טובת הילד הוא העקרון המנחה. בתי המשפט שואפים להבטיח כי ההחלטות יעמדו בקנה אחד עם טובת הילד ויבטיחו קשר בריא ותקין עם שני ההורים. זמני שהות ניתנים לשינוי אם אחד ההורים מראה שינוי מהותי בנסיבות המצדיק שינוי לטובת הילד.
חלוקת זמני השהות ניתנת לקביעה בהסכמה בין ההורים או להכרעת בית המשפט במקרה של מחלוקת. הסכמה בין ההורים מאפשרת להימנע ממאבק משפטי ארוך ויקר, המשפיע על מערכת היחסים ביניהם ועל רווחת הילדים. בהסכם זה נהוג להתייחס גם לנושא החגים, החופשות וימי הלימודים.
הסדרה באמצעות גישור
בישראל קיימת חובת גישור על בני זוג המבקשים להתגרש, שנועדה לאפשר פתרונות בהסכמה בין הצדדים לפני פנייה לערכאות. הליך הגישור מאפשר לבני הזוג לקבל החלטות משותפות על חלוקת זמני השהות עם ילדיהם, בצורה המונעת מאבק משפטי מיותר ושומרת על טובת הילדים.
שינוי בזמני השהות לאחר אישור בית המשפט
שינוי לאחר אישור בית המשפט, אפשרי אם חל שינוי מהותי בנסיבות, כמו מעבר מגורים של אחד ההורים או שינוי במצב הכלכלי. שינוי זה אפשרי גם אם שני הצדדים מסכימים על כך, או במקרה של מחלוקת, על ידי פנייה לבית המשפט.
דוגמאות בהן נדרשת בקשה לשינוי זמני שהות
שינוי במצב הבריאותי או הנפשי, מעבר מקום מגורים, שינוי בצרכים של הילד, חוסר תפקוד של אחד ההורים, בעיות ביחסים בין ההורים.
כל אלו עשויים להשפיע על הסדרי השהות באופן משמעותי. הדבר עלול להשפיע על שגרת הילדים ולדרוש עדכון בהסדרי השהות. במקרים כאלו, בתי המשפט יבחנו את הטעמים ואת טובת הילד בטרם יחליטו האם לאשר את השינוי המבוקש.
לסיכום, חלוקת זמני השהות בין הורים גרושים מהווה אתגר וחלק מהותי בהליך הגירושין. השאיפה היא להגיע להסכמות ולגבש הסדרים מתאימים לצרכי הילדים ולטובת ההתפתחות הרגשית שלהם. גישור והסכמה הדדית בין ההורים הם הדרך האידיאלית לקביעת זמני השהות, וכן להתחשב כמה שניתן בקביעת סכום החיוב במזונות וכמובן, בהתאם לנסיבות ההורים שכן בית המשפט לא יותיר צד "חלש" יותר ללא מזונות כלל, גם אם מדובר באיזון הסדרי שהייה.
עורך דין אלכסנדר רוזנוולד עוסק בענייני משפחה, ומלווה את לקוחותיו בתיקי ירושה, חלוקת רכוש, מזונות, גירושין ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.