כשמדברים על שחזור אזרחות גרמנית או אוסטרית לשורדי שואה, הדגש הוא לרוב על קבלת דרכון עבור צאצאי הניצולים – הילדים, נכדים, נכדים-רבים וכן הלאה, של יהודים אשר נמלטו מהרדיפה הנאצית או ניצלו ממחנות ההשמדה. אין דרישה שהשורד המקורי יהיה בחיים, ואין בעיה עם "קפיצה" על דורות – הנכדים רבים וצאצאים אחרים של שורדים יכולים לקבל דרכון גרמני או אוסטרי נוסף על הישראלי אף ללא שהוריהם או סביהם יחזיקו באזרחות.
ועדיין, ישנים בישראל קרוב ל-130,000 שורדי שואה, כשרובם הגדול הם מגרמניה, אוסטריה, או פולין. גם אם אין ברצונם לחזור ולחיות במולדתם הפרהיסטורית, הם עשויים להיות מעוניינים בשחזור האזרחות כעניין של עקרון, כסוג של פיצוי, כדי לבקר במקומות הילדות, וגם כדי לזרז ולהקל על בקשת האשרה של שאר בני המשפחה.
לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי לחץ/י כאן
מעבר להיבט הסמלי והאישי שבשחזור האזרחות, קבלת דרכון גרמני או אוסטרי פותחת דלתות עבור בני משפחה וצאצאים של השורדים. דרכון של מדינה החברה באיחוד האירופי מאפשר חופש תנועה ושהייה בכל מדינות האיחוד ללא צורך באשרה. בנוסף, הדרכונים מאפשרים למחזיקים בהם לעבוד וללמוד בכל אירופה בתנאים שווי זכויות עם האזרחים. כמו כן, האזרחים החדשים זכאים להטבות סוציאליות כמו ביטוח בריאות בארץ האזרחות ואפשרויות לימודים מסובסדות או חינמיות.
בקשות קבלת דרכון גרמני \ אוסטרי ואזרחות אוסטרית וגרמנית עבור ישראלים כוללות שני שלבים – הוכחת האזרחות או התושבות של יהודי מקורי בגרמניה או אוסטריה, והוכחת הקשר המשפחתי של מספר מבקשים אל אותו יהודי. ככל שאחת הבקשות בקבוצה היא של אדם המבוגר מגיל 75-80, כל ה"נאגלה" תקבל טיפול מועדף זריז יותר. ככל שהמסמכים שהוגשו לא ידרשו עדכון או השלמה, כל בני המשפחה עשויים לקבל את הדרכון תוך חודש-חודשיים, בניגוד למספר השנים שלוקח לעיבוד בקשות בדרך כלל.
אזרחות לפי סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמני
רבים משורדי השואה בישראל כבד התעניינו בנושא שחזור האזרחות או השגת האזרחות לילדים, ונענה בשלילה. חלקם היו תושבי גרמניה ואוסטריה אך לא בעלי אזרחות – כלומר, "מרכז החיים" שלהם היה באוסטריה או גרמניה, אך הם היו אזרחי מדינה אחרת – לדוגמה, פולין. אחרים היו צאצאי יהודי אוסטריה וגרמניה, אך לא זכאים לאזרחות כי נולדו מחוץ לנישואין, או כי רק אמם הייתה אוסטרית \ גרמניה, בעוד אביהם היה אזרח מדינה אחרת.
יהודים ואחרים אשר נרדפו על ידי השלטון הנאצי בגרמניה ולאחר השתלטות גרמניה על אוסטריה איבדו את אזרחותם – נאלצו לוותר עליה על מנת שיוכלו להגר לחו"ל, או שנשללה מהם מכפייה. גם לאחר שמדינות אלו הסכימו לכפר על חטאי העבר ולהחזיר אזרחות למי שהיה זכאי לה אך לא קיבל אותה או שנשללה ממנו עקב המדיניות הגזענית של הנאצים, עדיין רבים לא זכו לאזרחות עקב אפליה מתמשכת.
העדכונים החדשים לחוקי האזרחות של גרמניה ואוסטריה (סעיף 15 המפורסם של החוק הגרמני) פעלו על מנת לתקן את אי הצדק ואי השוויון של הגדרות קבלת וירושת האזרחות הישנות. כיום, כל מי שהיה אזרח, תושב, או נתין של אוסטריה וגרמניה, וכל צאצאיהם, זכאים לשחזר את האזרחות שנאבדה או נלקחה כתוצאה מרדיפת השלטון הנאצי. האפשרות החדשה פתוחה בפני צאצאים רבים ליהודי אוסטריה וגרמניה שחשבו שזכאותם לאזרחות אבדה לצמיתות.
שורדי שואה אזרחי פולין אשר לא היו תושבי גרמניה ואוסטריה (עובדי כפייה או אסירי מחנות השמדה לא נחשבו לתושבים) וצאצאיהם עשויים להיות זכאים לדרכון פולני. הזכאות תלויה בשנת העלייה לישראל ושירות או חוסר שירות בצה"ל.
קבלת אזרחות גרמנית עבור ישראלי בן 102
מדובר על מהנדס פולני-יהודי אשר חי ועבד בעיר קלן שבגרמניה. הוא הצליח להימלט לישראל (באותה תקופה המנדט הבריטי) בשנת 39, והפך עם השנים לסבא רבא למשפחה ענפה. משרדנו הגיש בקשות דרכון גרמני עבור 12 בני המשפחה יחדיו.
לשיתוף שורד השואה המקורי בבקשה ישנם מספר יתרונות. קל יותר להציג ולהשיג את המסמכים המקוריים להוכחת הזכאות – בניגוד ל"סבא אולי נולד באזור הזה ויש מצב שעבד פה או שם", במקרה זה הלקוח שמר על תעודות רבות וידע בדיוק איפה צריך לחפש את אלו שלא היו בידיו. בנוסף למקום הלידה, הצלחנו למצוא מסמכים לגבי מקום מגורים, לימודים, עבודה, חתונה, ועוד, אשר הוכיחו שמרכז חייו היה בגרמניה.
מעבר לחיסכון בכמות העבודה עבור חוקרי השורשים ומאתרי המסמכים בארכיונים שמעסיק המשרד, צירוף השורד לבקשה תרם לזירוז משמעותי של הליכי הבקשה.
זמן טיפול בדרכון גרמני – ממוצע לעומת טיפול במבקש מבוגר
משרדים העוסקים בהשגת דרכונים גרמניים ואוסטריים נופלים כיום קורבן להצלחה של עצמם. ישנם בישראל מאות אלפי צאצאים לשורדי שואה הזכאים לשחזור אזרחות אוסטרית או גרמנית. רק משרדנו הגיש לאורך 4 השנים האחרונות מעל עשרת אלפי בקשות לקבלת אזרחות.
הגורמים המטפלים בגרמניה ובאוסטריה מוצפים בפניות, ונדרשים לקבל, לבדוק, לוודא ולאשר או לדחות מאות אלפי מסמכים, תעודות ומכתבים המעידים על מוצא היהודי המקורי וכל בני משפחתו. הטיפול בכל בקשה אורך בין שנה וחצי לשנתיים וחצי, וצפוי להשתנות אך ורק לרעה בזמן הקרוב.
עם זאת, הרשויות באוסטריה ובגרמניה כן רוצות לוודא שכל אדם הזכאי לאזרחות אשר הגיש בקשה אכן יקבל את המגיע לו. מבקשים מעל גיל מסוים (רשמית, 80, אך לא רשמית החל מגיל 75) או שמספקים מסמכים המעידים על מחלה קשה, מקבלים טיפול מזורז. הבקשות שלהם יטופלו תוך חודשים במקום שנים. מניסיון המשרד, יכול לקחת חודש סך הכל מרגע הגשת הבקשה – עבור כל המשפחה, לא רק המבקש המבוגר – ועד קבלת האזרחות וקביעת מועד לקבלת הדרכון האירופי.
שחזור אזרחות גרמנית או אוסטרית עבור שורדי שואה וצאצאיהם הוא לא רק מהלך משפטי אלא גם בעל חשיבות מוסרית והיסטורית, כפיצוי מינימלי על מה שעברו. אמנם התהליך דורש תיעוד והוכחות קפדניות, אך בזכות היתרונות המוענקים לבני הגיל השלישי, לרבות טיפול מזורז עבור מבקשים מעל גיל 75, ניתן לקצר את משך ההמתנה באופן משמעותי ולהבטיח שקבלת האזרחות מתבצעת במהירות האפשרית.
משרד דקר פקס לוי, בעל סניפים בירושלים ובתל אביב, מתמחה בהגירה, דרכונים זרים, מתן חוות דעת בדין הזר, כולל הדין האמריקאי, הסדרת מעמד בישראל, רילוקיישן ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי - 053-9377916
* מאמר זה נכתב בעזרתו של סשה קישקו.