התקשרות בין רשת גדולה, בעלת מוניטין אל מול אדם פרטי, כמובן יכולה לתרום רבות לאותו אדם שמעוניין לפתוח עסק, לעזור לו בתחילת דרכו ולקדם אותו, במיוחד אם אין לו מותג משלו וכך הוא בעצם מקבל הזדמנות להשתמש בשם ובמותג של אותה רשת ולפרוץ קדימה תחת חסותה. עד כאן הכל טוב ויפה, אך יש לזכור כי עם ההזדמנות ישנם כמובן גם פערי כוחות מובנים בין בעל הרשת שהוא כנראה בעל ניסיון רב יותר לבין אותו אדם פרטי (גם בעסקים אבל גם בהסכמים כמובן) ולכן חשוב לשים לב על מה חותמים ולא להיכנס בכל מחיר.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי, לחץ/י כאן
אז אילו סעיפים צריכים להיות בהסכם זכיינות ולמה כדאי לשים לב?
דמי הזכיינות והתמורה- מה הם כוללים? מהו הסכום החד פעמי אותו יש לשלם לרשת ומהם דמי הזכיינות החודשיים, מהו תאריך התשלום ואופן התשלום. כמובן שיש לפרט בהסכם מהי התמורה- מה הרשת נותנת בנוסף לשם והמוניטין שלה- האם ניתנים שירותי יעוץ? האם ניתנות הדרכות כלשהן?
תקופת הזיכיון - כמובן שיש לשים לב לאורך התקופה והאם ישנן אופציות להארכת התקופה. לעיתים הרשת מעוניינת כי הזכיין יבצע על חשבונו שיפוץ ובמידה וההסכם הוא רק לשנה כמובן שלא יהיה משתלם לזכיין לבצע שיפוץ על חשבונו במקרה כזה.
ביטול ההסכם - באילו תנאים? האם שני הצדדים יכולים לבטל את ההסכם ובאילו נסיבות? לעיתים אין הדדיות בסעיפים מעין אלו ויש לשים לב גם כמה זמן מראש רשאי כל צד להודיע על סיום ההסכם ומאילו סיבות. ישנם הסכמים רבים בהם חלק מהסיבות לביטול ההסכם על ידי הרשת הן אי עמידה של הזכיין בהתחייבויותיו. אבל אז צריך לבדוק- האם מצוין בחוזה שהרשת צריכה לתת לאותו זכיין התראה מראש והזדמנות לתקן את ההפרה, שכן, לעיתים, הפרות נעשות בתום לב ואף זכיין לא היה רוצה למצוא את עצמו עם הסכם שבוטל בגלל טעות קטנה שלא ניתנה לו הזדמנות לתקן אותה.
מהי ההתחייבות הכספית של הזכיין - ראיתי כבר הסכמים שהיה מצוין בהם סעיף מעורפל הקובע למשל כי הזכיין יישא בהוצאות השילוט. ללא הערכה כספית או הגבלה סעיפים כאלה עלולים להיות בעייתיים בהמשך ולכן כדאי לקבל הבהרות ולרשום גם הגבלות של סכומים כדי לא להיות מופתעים בהמשך.
התחייבויות אחרות של הקבלן - האם ישנן הנחיות מסוימות או הוראות שהזכיין אמור להכיר ולפעול על פיהן? ובמידה וכן לקבל אותן לעיון מראש. האם הזכיין עצמו חייב לעבוד ברשת או שהוא יכול להביא לאחר תקופה מסוימת עובד שיחליף אותו? ישנן רשתות אשר דורשות שהזכיין עצמו יהיה ברשת לפחות מספר שעות מסוים ביום. על הזכיין לחשוב מראש האם זה מתאים לו והאם הוא מוכן להתחייב לכך.
בלעדיות - האם ניתנת לזכיין בלעדיות בעיר מסוימת? האם הרשת רשאית לחתום על חוזה עם זכיין נוסף באותו אזור? במצבים מסוימים זה ייתכן אבל יש מצבים, כמו למשל ביישובים קטנים, שלא ישתלם לזכיין להיכנס להסכם כזה אם הוא לא מקבל בלעדיות לפחות באותו אזור ספציפי. יש מקרים בהם ידוע מראש כי הרשת מעוניינת לפתוח עוד סניף קרוב ואז ניתן לציים בהסכם כי לאותו זכיין תינתן זכות ראשונים לקבל גם זכיינות בסניף הנוסף באותו האזור.
הסכם השכירות של המקום בו הסניף ייפתח - גם שם יש להיות ערניים מאד. ראשית, יש להבין מול מי ייחתם הסכם השכירות- האם מול הרשת או מול צד שלישי. בנוסף, יש לשים לב שהסכם השכירות חופף בזמנים שלו להסכם הזכיינות וגם שם לבדוק מראש שאין במקרה סעיף אשר מאפשר לבעל הנכס לפנות את הזכיין בהתראה מאד קצרה. למעשה, לא כדאי בכלל לחתום על הסכם הזכיינות בלי לדעת את כל הפרטים על הסכם השכירות ואף לראותו לפני החתימה על הסכם הזכיינות.
טיפ זהב להתנהלות לפני חתימה על הסכם זכיינות
הטיפ נוגע בעיקרו לכל סוגי ההסכמים, אבל, במיוחד מתאים להסכמי זכיינות: לעיתים אנשים רואים את הפוטנציאל העסקי ומאד נלהבים בתחילת הדרך ולא קוראים לעומק את האותיות הקטנות. לדוגמא- כשרשום בהסכם שיש לפעול על פי נספח מסוים שיצורף להסכם ובפועל לא מצורף להסכם נספח. זה דבר קריטי מאד כי בסופו של יום הזכיין חותם על מסמך משפטי מחייב ואם הוא לא יכיר בו מראש כל פרט הוא עלול בסופו של דבר להיות מופתע ממה שמכיל אותו נספח וזו רק דוגמא קטנה. עם כל ההתלהבות והרצון להתקדם כדאי לעצור רגע ולהבין על מה חותמים.
עורכת דין מורן אריאלי עוסקת במשפט מסחרי, ליווי משפטי לחברות ועסקים, הגשת מכרזים, רישום סימני מסחר ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפניה ישירה למשרד עורכי דין מורן אריאלי - 053-6240747