במאמר זה נסביר מי הם הידועים בציבור, ידועים בציבור הם בני זוג שאינם נשואים אך יש בניהם מערכת יחסים זוגית דומה לבני זוג נשואים.  בני זוג יהיו במעמד של "ידועים בציבור" מרצונם, או משום שאינם יכולים להתחתן בישראל ולהם זכויות רבות וזהות לבני זוג הנישואים.

כיצד נדע אם בני הזוג הם ידועים בציבור?

במערכת החקיקה בישראל אין הגדרה מי הם בני הזוג הידועים בציבור, על מנת שבני הזוג ייחשבו כידועים בציבור הם יוכלו לערוך תצהירים על ידי עורך דין שישמשו מעין "תעודה" על היותם ידועים בציבור. בנוסף, יש אפשרות נוספת והיא להירשם בביטוח הלאומי כידועים הציבור.  במידה ובני הזוג לא ערכו תצהירים אצל עורך דין או לא נרשמו בביטוח הלאומי, מערכת היחסים בניהם תיבחן בהתאם לנסיבות חייהם.

לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין, לחץ/י כאן

תנאים המעידים על כך שבני הזוג הם ידועים בציבור?

במידה ובני הזוג לא ערכו תצהירים או לא נרשמו בביטוח הלאומי, נבחן אם מערכת היחסים בניהם עולה כדי להיחשב כבני זוג ידועים בציבור, ניתן לבחון בזה בהתאם למפורט כדלהלן:

  • בני הזוג מנהלים מערכת זוגית בעל אופי מחייב ובפסיקת בתי המשפט - חיי משפחה.
  • בני הזוג מנהלים משק בית משותף.
  • מוכרים על ידי הסביבה כבני זוג, מבלים יחד, בעלי תוכניות משותפות, בעלי חשבון בנק משותף, פעולות משפטיות משותפות (עריכת הסכם / צוואה / ביטוחים וכו').

מעמדם של ידועים בציבור

כאמור, במדינת ישראל טרם הוסדר החוק לעניין מעמדם של הידועים בציבור, אך בפועל מעמדם של הידועים בציבור הולך ומשתווה בשנים האחרונות למעמד של זוגות נשואים (עדין לא זהה לחלוטין) וזו בעקבות תמיכה מצד הפסיקה במערכת המשפט.

לכאורה נראה לעיל, כי התנאים לחסות תחת מעמד ידועים בציבור הינם ברורים אך למעשה מדובר בתנאים רחבים וגמישים והדבר נתון לבחינת בתי המשפט שבוחן כל מקרה לגופו, בין היתר נעזר בעדויות של קרובי משפחה ואו מסמכים ו/או תמונות. חשוב לדעת - ידוע בציבור אינו סטטוס משפטי.

חשוב לדעת כי "ידוע בציבור" אינו סטטוס משפטי הגדרת אדם כ"ידוע בציבור" אינה משנה את מעמדו האישי כ"נשוי" או כ"גרוש", בהתאם לכך, לא משתנה הרישום שלו במרשם האוכלוסין ובתעודת הזהות.

היותו של אדם "ידוע בציבור" הינו מצב עובדתי, אשר יצירתו, המשכו וביטולו תלויים ברצון הצדדים ובהתנהגותם.

הוכחת הקשר של ידועים בציבור

מאחר שהיותו של האדם ידוע בציבור אינו מהווה סטאטוס משפטי, נדרשים הידועים בציבור להוכיח את הקשר הזוגי בניהם בעת שירצו לקבל זכויות הנובעות מהיותם ידועים בציבור. הוכחת הקשר הוא ההבדל העיקרי בין ידועים בציבור לבין בני זוג הנושאים.

מעמד הידועים בציבור מול רשויות המדינה

נציג מס' נושאים עיקרים המציינים את זכותם של הידועים בציבור.

  1. הזכות לשינוי שם משפחה - ידועים בציבור אשר מעוניינים לשנות את שם משפחתם בשל הקשר הזוגי שלהם יוכלו לשנות את שם משפחתם, אך הפרוצדורה תהיה שונה. וזו בהתאם לסעיף 10 לחוק השמות, המאפשר לאדם בגיר לשנות את שם משפחתו. בניגוד לזוג נשוי, ידועים בציבור המשנים את שמם בהתאם לסעיף זה, יאלצו לשלם אגרה.
  2. הסדרת מעמד של בן זוג בעל אזרחות זרה - נוהל רשות ההגירה והאוכלוסין העוסק במתן מעמד לבני זוג זרים שאינם נשואים דורש אף הוא מבני הזוג להוכיח כי מתקיים ביניהם קשר אמיתי וכי מרכז חייהם בישראל, ובדומה לבני זוג נשואים גם כאן הוכחת הקשר נעשית באמצעות הצגת מסמכים וראיות, אולם כלפי זוגות לא נשואים הגישה היא חשדנית יותר, ונטל ההוכחה המוטל עליהם כבד יותר.
  3. זכויות בעניין דיור - מתן סיוע לזכאים מופקד על ידי משרד הבינוי והשיכון, הסיוע ניתן באמצעות: משכנתא למימון רכישת דירה, סיוע במימון שכר דירה בשוק הפרטי והקצאת דירות בדיור הציבורי. ידועים בציבור יכולים להיות זכאים לכל אחת מתוכניות הסיוע ובלבד שעומדים ביתר תנאי הזכאות, לצורך הוכחת היותם ידועים בציבור עליהם למלא טופס "הצהרה של זוג בדבר היותם ידועים בציבור לצורך הגשת בקשה לסיוע בדיור" בו הם נדרשים להצהיר כי הם מוכרים כידועים בציבור, לציין את המועד בו החלו לנהל משק בית משותף, וכן את כתובתם המשותפת והמועד בו החלו להתגורר בה, על הטופס יש לחתום בפני עורך דין.
  4. מעמד ילדי הידועים בציבור ורישומם - מעמדו המשפטי של ילד שנולד לידועים ידועים בציבור הינו זהה לזה של ילד שנולד להורים הנשואים זה לזה וזאת מכל בחינה שהיא לרבות מבחינת היחס המשפטי בינו לבין שני הוריו. יחסים אלו כוללים אפוטרופסות, דיני ירושה וכן חיוב במזונות.

לעניין רישום הילד בתעודות הזהות, כאשר מדובר בידועים בציבור האשה נחשבת פנויה ועל מנת שניתן יהיה לרשום את התינוק על שם האב, עליו להצהיר על אבהותו בטופס יחודי הכולל את אישור האם.

זכויות כלכליות וסוציאליות של היודעים בציבור

  1. מיסים - לעניין מס הכנסה, ידועים בציבור נתפסים כשני נישומים נפרדים ועל כן חישוב המס שלהם הוא נפרד. משכך הם יכולים להגיש דו"חות מס הכנסה נפרדים גם אם יש להם מקור הכנסה משותף, ולזכות במדרגות מס נמוכות יותר. לעניין מיסוי מקרקעין על פי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה, תשכ"ג-1963) ותשלומי ארנונה מצבם של ידועים בציבור זהה לזה של זוגות נשואים.
  2. זכויות בביטוח הלאומי - חוק הביטוח הלאומי וכן החוקים האחרים שהביטוח הלאומי אמון על ביצועם מכירים בידועים בציבור, לרבות ידועים בציבור בני אותו המין, כבעלי מעמד זהה לבני זוג נשואים.
  3. זכויות בצה"ל - צבא ההגנה לישראל מכיר בזכויותיהם של חיילים הנמצאים בשירות סדיר, הכולל הן שירות חובה והן קבע, המקיימים מערכת יחסים זוגית של ידועים בציבור, ומעניק להם את כלל הזכויות וההטבות בתנאי השירות הניתנים לחיילים נשואים. על מנת למנוע חוסר אחידות בהחלטות ההכרה במעמד ידועים בציבור מתבצעת על ידי הביטוח הלאומי.
  4. זכויות הקשורות במות בן הזוג - הזכות לקבלת פיצויים על מות בן זוג כתוצאה מעוולה נזיקית נתונה גם לידוע בציבור, כמו לבן הזוג מנישואים.

זכויות של ידועים בציבור במעגל היחסים

הערכה המוסמכת במקרה של סכסוך בין בני הזוג הידועים בציבור הינה בית המשפט לענייני משפחה. גם במקרה של אלימות במשפחה יחל בית המשפט את הדין הזהה לבני הזוג הנושאים.

בעת סיום הקשר של הידועים בציבר הם אינם נדרשים להליך גירושין או הליך אחר של התרת הקשר בערכאה משפטית. התערבות בית המשפט נדרשת רק לצורך יישוב המחלוקות בנושאים הנלווים לפרידה: רכוש, משמורת ומזונות או לצורך מתן תוקף מחייב להסכם.

לעניין המזונות, חוק המזונות מתייחס לבני-זוג נשואים בלבד, ואינו חל על ידועים בציבור, אך במהלך השנים הכירו בתי המשפט באפשרות העקרונית של נשים ידועות בציבור להיות זכאיות לדמי מזונות מבני זוגן, נפסק כי ניתן לבסס זכות למזונות גם בלא הסכם מפורש, על בסיס עקרונות של הסתמכות ותום לב.

לעניין חלוקת רכוש, בני זוג ידועים בציבור רשאים לחתום על הסכם המסדיר את היחסים הרכושיים ביניהם ואף לתת לו תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה, במקרה שבני הזוג חתמו על הסכם ביניהם הוראות ההסכם יגברו על ההסדרים שנקבעו בחוק ובפסיקה, במידה והידועים בציבור לא חתמו על הסכם, תצטרך האישה להוכיח כוונת שיתוף בנכסים.

לעניין הירושה, ידועים בציבור זכאים לרשת את בני זוגם. כאשר קיימת צוואה לטובת בן הזוג אין הבדל בין ידועים בציבור ובני זוג נשואים, והזוכים על פי הצוואה ירשו את המנוח מבלי שיהיה עליהם להוכיח דבר בעניין יחסם למנוח. בהיעדר צוואה, ידועים בציבור המבקשים לממש את זכותם לרשת את בני זוגם יוכלו להגיש בקשה לצו ירושה.

לאור כל המפורט לעיל, נוכחנו ללמוד כי במהלך השנים ההתייחסות לבני הזוג הידועים בציבור משתווה וכמעט זהה לבני זוג נשואים, לידועים בציבור זכויות רבות המאפשרות להם לנהל את חייהם באופן הגון,  אם זאת חשוב להכיר את ההבדלים בין ידועים בציבור לבני זוג נשואים על מנת למצות את זכויותיהם כדין.

עו"ד שחף מכלוף עטיה (צילום: משרד עו"ד מאור גרצנשטיין)
עו"ד שחף מכלוף עטיה | צילום: משרד עו"ד מאור גרצנשטיין

כותבת המאמר, הינה עורכת הדין שחף מכלוף עטיה ממשרד עורכי דין מאור גרצנשטיין, העוסק בדיני משפחה, גירושין, הסכם גירושין, הסכם ממון, ייצוג צדדים בתביעות חלוקת רכוש, פירוק שיתוף, מזונות ילדים, זמני שהות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעורך דין מאור גרצנשטיין - 053-7101180