אם אתם חושבים להקים או לרכוש עסק בארה"ב, אתם כנראה יודעים שיש צורך באשרת משקיע (E2 או EB5, תלוי בגודל ההשקעה). אבל האם אתם מודעים למלכוד 22? כבר לפני קבלת האשרה, צריך להראות הוכחות לפעילות עסקית, אך עבודה לצורך תפעול העסק עשויה להיות לא חוקית ללא אשרה?

במאמר זה נספר על לקוח אשר הצלחנו לקבל בעבורו ויזת E2 לארצות הברית ברגע האחרון – אחרי שכבר נתקל באזהרה של שלטונות ההגירה על כך ששהה בארה"ב תקופה ארוכה מדי ונחשד בעבודה לא חוקית.

עבודה לא חוקית – לא רק עגלות

לקוח של המשרד (בטרם הפך ללקוח) הוא בעל עסק למכירת מכוניות יוקרה בישראל, ושואף להקים עסק דומה בארה"ב. שמעון (שם בדוי עבור המאמר) מקבל אשרת תייר לארה"ב, לא בפעם הראשונה, ומתחיל את העבודה של הקמת העסק. רכישת מקום, עיצוב אולם תצוגה, יצירת קשר עם ספקים, גיוס עובדים – בקיצור, עבודת ניהול. שמעון נמצא בארה"ב כבר 5 חודשים, העסק כבר קרוב לפתיחה, כשהוא נאלץ לחזור לישראל לטיפול בעסק הפעיל כאן.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, לוי לחץ/י כאן 

השנה הקלנדרית עברה בהיותו בארץ, והוא חושב שאפשר לחזור לארה"ב עם אשרת תייר חדשה, לעוד שישה חודשים. שמעון מגיע לנציגי ביקורת הגבול בשדה התעופה בעת הכניסה לארה"ב, לאחר תשאול מאשרים לו כניסה לחודש אחד בלבד, בחשד לעבודה לא חוקית. קצין ביקורת הגבולות מציין לו שהוא חייב להוציא ויזת עבודה לנסיעה הבאה.

כן, הרבה מהעבודה הקשורה להקמת העסק נופלת תחת ההגדרה של עבודה הדורשת אשרת עבודה מיוחדת, לא עיסוק חוקי עבור מי שמחזיק אשרת תיירות ועסקים. מבלבל עבור ישראלים רבים, כולל שמעון, במיוחד מאחר וארה"ב היא אחת המדינות המעטות אשר מאפשרות קבלת אשרה אשר משלבת את שני הדברים. אך מבולבל או לא, נציגי רשויות ההגירה האמריקאים כי שמעון הפר את חוקי ההגירה של ארה"ב, וההשלכות עשויות להיות חמורות.

מה קורה לחשודים בעבודה לא חוקית?

העוברים על חוקי ההגירה, בין אם עקב שהיית יתר או עבודה ללא אשרה מתאימה, יכולים למצוא את האפשרות לחזור לארצות הברית חסומה בפניהם. במקרה הרע, הדרכון שלהם יקבל "חותמת שחורה" בעת הגירוש מארה"ב. נדגיש, כי אכן היו שאלות מצד לקוחות, שהחותמת עצמה היא סימבולית בלבד. גם אם יש לכם דרכון נוסף, אף של מדינה זרה, כל פרטי הזהות שלכם נמצאים במערכת הממוחשבת אשר תאסור על כניסתכם.

אבל גם אם יצאתם בשלום וללא איסור כניסה רשמי, אין דבר אשר מונע מרשויות ההגירה לקצר את משך הכניסה הבאה שלכם, כפי שקרה לשמעון, ולעקוב אחריכם בתשומת לב מיוחדת במידה והתנהגותכם בהמשך תצדיק סירוב כניסה או אף איסור כניסה למספר שנים, תלוי בחומרת העבירה. איסור הכניסה יכול להיות ל-3 שנים, ל-5 שנים, ל-10, או לצמיתות.

עזרת משרד עורכי דין

מאחר ושמעון היה חייב להרים את העסק בארה"ב ולנהל אותו או לאבד את השקעתו, הוא לא יכל להסתכן בסירוב כניסה או סירוב אשרה במידה והיה מנסה להמשיך בהקמת העסק עם אשרת תיירות\עסקים קיימת. הוא פנה על סניף המשרד שלנו בתל אביב, המתמחה בהגירה לארצות הברית, וביקש לסדר לו אשרת עבודה, באופן דחוף.

מאחר ושמעון הוא המייסד והמנהל בעסק שקם תודות להשקעתו, האשרה המתאימה ביותר שהחלטנו עליה יחדיו היא אשרת E2 – אשרת משקיעים זרים בסכומים נמוכים יחסית (בין מאה אלף למיליון דולר).

קבלת ויזת E2

כאן היה לשמעון יתרון מסוים. יכלנו להראות שכבר הושקע סכום נכבד בעסק והוא מוכן לפעילות מסחרית, וכן שלשמעון ניסיון קודם בניהול עסק דומה בישראל, ותרומתו תהיה חיונית לפיתוח והצלחת העסק בארה"ב. 

סייענו להכין את הבקשה לקבלת האשרה, המלצנו על עזרה בהכנת תוכנית עסקית מפורטת לחמש השנים הקרובות (הכנסות, הוצאות, הרחבת העסק והעסקת עובדים נוספים בעתיד), הגשנו את הבקשה לשגרירות, והכנו את שמעון לראיון בשגרירות, כולל מעבר על השאלות הצפויות, הן על העסק והן על הבעיות שהיו לשמעון מול רשויות ההגירה ועל החלטתו להשיג אשרת E2.

הראיון בשגרירות והשגת אשרת E2

כצפוי, במהלך הראיון שמעון נשאל ספציפית לגבי הכישורים, הניסיון, והנסיבות בגללן דווקא הוא מתאים לנהל ולפתח את העסק בארה"ב, בניגוד למנהל שכיר אמריקאי. חשוב מכך, הוא נשאל ספציפית לגבי העבודה בארה"ב ללא אשרה מתאימה במשך מספק חודשים, שאלות שהיו "מתקילות" אותו במידה ולא היינו מכינים אותו מראש.

תודות להוכחת הכישורים, הכנת התוכנית העסקית והכנה מראש למענה לשאלות מסובכות, שמעון קיבל את האשרה הנחשקת עבורו, עבור אשתו, וילדיו הקטינים, אשר ליוו אותו לארה"ב להקמת העסק.  

מצידו, שמעון בטוח שלא היה מצליח להשיג אשרה זו ללא עזרת המשרד, ויחזור אלינו לקבלת עזרה בחידוש האשרה בעוד שנתיים. כבר קיימנו פגישת ייעוץ בנוגע לתוכניות להרחבת העסק לצרכי חידוש ויזת E2.

צרו קשר עם מומחי הגירה לארצות הברית

אם אתם רוצים לקבל ויזת משקיע, מנהל, או עובד בארה"ב, משרדנו בתל אביב או בירושלים לשירותכם. נשמח לסייע בהכנת המסמכים, הגשת בקשה לאשרה, הכנה לראיון, ועוד.

רבקה מרדכי (צילום: שירי דקר)
רבקה מרדכי | צילום: שירי דקר

את המאמר כתבה רבקה מרדכי, ראש מחלקת ארצות הברית במשרד דקר פקס לו, בעל סניפים בירושלים ובתל אביב, מתמחה בהגירה, דרכונים זרים, מתן חוות דעת בדין הזר, כולל הדין האמריקאי, הסדרת מעמד בישראל, רילוקיישן ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין דקר, פקס, לוי -   053-9377916