תאונות עבודה הן אירועים מצערים שיכולים לקרות לכל אחד במהלך עבודתו. תאונת עבודה עלולה לגרום לפגיעות פיזיות ונפשיות קשות, ולעיתים אף למוות. במקרים בהם התאונה ארעה במקום העבודה ו/או קשורה לו, העובדים אשר נפגעו זכאים לתבוע פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי.

על פי חוק הביטוח הלאומי, תאונת עבודה מוגדרת כ"אירוע פתאומי ומקרה בלתי מכוון שנגרם עקב עבודתו של עובד או תוך כדי עבודתו, וגרם לו נזק גופני". הגדרה זו רחבה וכוללת מגוון רחב של אירועים, ביניהם:

תאונות דרכים - תאונות אלו מתרחשות במהלך נסיעה לעבודה, חזרה ממנה או במהלך נסיעות עבודה. הן כוללות התנגשויות בין כלי רכב, פגיעות של הולכי רגל או רוכבי אופניים, תאונות דרכים כתוצאה מתנאי מזג אוויר קשים ועוד.

לפניה ישירה אל עורכת דין ונוטריון טליה רג'ואן, לחץ/י כאן

תאונות במהלך ביצוע עבודות פיזיות - סוג זה של תאונות נפוץ בענפים רבים, כגון בנייה, תעשייה, חקלאות ועוד. הן כוללות נפילות מגובה, פגיעות מכלי עבודה חדים או כבדים, פגיעות כתוצאה ממכונות, התחשמלות ועוד. כך גם, פגיעה שנגרמה עקב ביצוע העבודה השוטפת, למשל פגיעה בברך עקב תנועה פתאומית ולא נכונה, תיחשב אף היא כתאונת עבודה.

פגיעות כתוצאה מתקיפה או אלימות במקום העבודה – גם אירועים הכוללים תקיפות פיזיות, התנכלויות, איומים, הטרדה מינית ואלימות מילולית עשויים במקרים מסוימים להיחשב כתאונת עבודה, ככל ויובילו לנזק נפשי מוכח.

פגיעות נפשיות

בשנים האחרונות, חלה התפתחות משמעותית בהכרה של המוסד לביטוח לאומי ובתי המשפט בפגיעות נפשיות כתאונות עבודה. כיום, ניתן להכיר בפגיעות נפשיות שנגרמו כתוצאה ממגוון רחב של אירועים הקשורים לעבודה.

ככלל, כדי להכיר במקרה של נכות נפשית כפגיעה בעבודה, על העובד להוכיח כי ארע בעבודתו אירוע מיוחד, אשר ניתן לקשור אותו לעבודתו, ולהגדיר אותו כאירוע אשר גרם להתפרצות הפגיעה הנפשית, במועד בו ארעה.

בפסיקת בתי הדין לעבודה, פגיעה נפשית מתוארת כ"תאונה שאינה תוצאה של גורמים חיצוניים הנראים לעין". משום כך, וכדי להקל על העובד הנדרש להוכיח קשר סיבתי בנוגע לפגיעה הנפשית, נקבע בפסיקה מבחן ה"ארוע המיוחד".

על פי מבחן זה, נדרש העובד להביא "ראשית ראיה" לכך שארע במקום עבודתו אירוע שניתן לראותו ככרוך במאמץ נפשי מיוחד, ואשר עלול לגרום להתפרצות השבר הנפשי או להחישו, כלומר אירוע מיוחד ביחס לנהוג ולרגיל אצל אותו עובד באותו מקום עבודה, אשר יש בו להסביר את התפרצות השבר הנפשי במועד זה ולא באחר.

יודגש, כי המדובר ברשימה חלקית, וקיימים סוגים רבים נוספים של תאונות עבודה. בנוסף, חשוב לציין שגם אירועים שאירעו בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, תוך כדי טיפול בענייני עבודה או במהלך אירועים חברתיים מטעם מקום העבודה, עשויים גם הם להיחשב כתאונות עבודה במקרים מסוימים.

חשוב לציין שההכרה בפגיעה נפשית כתאונת עבודה אינה אוטומטית, וכל מקרה נבחן לגופו. על מנת להוכיח קשר סיבתי בין האירוע בעבודה לבין הפגיעה הנפשית, יש צורך להציג גרסה עובדתית מפורטת, וכן מסמכים רפואיים תומכים

כיצד ניגשים לתביעה להכרה בפגיעה נפשית כתאונת עבודה?

עובד שסבור שנפגע נפשית כתוצאה מעבודתו, צריך לפעול בהתאם. להלן מספר צעדים חשובים:

תיעוד האירוע - חשוב לתעד את האירוע שגרם לפגיעה הנפשית באופן מדויק ככל האפשר, תוך ציון תאריך ושעת האירוע, תיאור האירוע ופרטים רלוונטיים נוספים.

פנייה לקבלת טיפול רפואי ו/או פסיכיאטרי - חשוב לפנות בהקדם האפשרי לקבלת טיפול רפואי ו/או פסיכיאטרי. התיעוד הרפואי והפסיכיאטרי יהווה ראיה חשובה בתמיכה בתביעה.

איסוף מסמכים - יש לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים התומכים בגרסה העובדתית והמעידים על המקור להתפרצותו של האירוע הנפשי, כגון התכתבויות המתעדות את האירוע, הקלטות רלוונטיות, מסמכים רפואיים תומכים וכיוב'.

הגשת תביעה לביטוח לאומי - ניתן להגיש תביעה לביטוח לאומי באופן מקוון או באמצעות טופס פיזי.

ייעוץ משפטי - מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בדיני ביטוח לאומי על מנת לקבל ייעוץ משפטי מקצועי וליווי בתהליך התביעה.

לסיכום, פגיעות נפשיות הנגרמות במקום העבודה או כתוצאה ממנה הן תופעה רווחת. חשוב לזכור שעובדים שחוו פגיעה נפשית כתוצאה מעבודתם זכאים לתבוע פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי ו/או מהמעסיק שלהם. על מנת להצליח בתביעה, חשוב לתעד את האירוע שגרם לפגיעה, לפנות לקבלת טיפול וליצור קשר עם עו"ד מומחה בתחום הביטוח הלאומי.

עו"ד טליה רג'ואן (צילום: Q elite beauty)
עו"ד טליה רג'ואן | צילום: Q elite beauty

עו"ד טליה רג'ואן עוסקת בתחום דיני העבודה, ביטוח לאומי, פנסיה וייעוץ לגיל השלישי. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לעו"ד טליה רג'ואן -  053-7101187