תאונות דרכים קורות. למעשה, קורות לכולנו, גם "לטובים ביותר". ברגע של חוסר תשומת לב בזמן הנהיגה עלולים לפגוע באדם אחר ולגרום לו לחבלה בגוף. לעיתים רבות אנחנו נחשפים לממדים שלא תיארנו שיקרו, הן בשל התעסקות שלנו עם מסיחי דעת והן בשל התנהלות לא נכונה של נהגים על הכביש.

לפעמים הבהלה, הפחד והלחץ עלולים "לנהל" את הנהג הפוגע וזוהי טעות חמורה. טעות נוספת חמורה היא שמי שמבצע את עבירת התנועה רוצה לצאת "הגון" בעיני החוק – ואולם לא מתייעץ עם עו"ד ועשוי להפליל את עצמו בעבירות נלוות שלעיתים גם לא ביצע.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שני אלגרבלי, לחץ/י כאן

החובה המוסרית: הגשת עזרה ראשונה

הפעולה הראשונה והחשובה ביותר שיש לבצע, כמובן במידת הצורך, היא הגשת/הזמנת עזרה ראשונה לשם טיפול בנפגע כמו גם הזמנת ניידת משטרה למקום האירוע – בהנחה וישנם פצועים בגוף. לאחר מכן וללא דיחוי, להתקשר לעו"ד המתמחה בתעבורה על מנת לתאר לו את התרחיש ולדעת מה הזכויות הקיימות לך גם בתור נהג פוגע, וגם כזה שאשם בתאונה.

חשוב להבין כי בדין של מדינת ישראל קיימת החובה להגיש עזרה לאדם שנמצא בסכנה כלשהי, וזאת מתוקף החוק "לא תעמוד על דם רעך". מה שהופך את החובה הכביכול מוסרית שלנו כאזרחים, לחובה המעוגנת בחוק. אותה חובה מוסרית נותנת ביטוי לסולידריות בין אנשים בחברה הישראלית, כך גם בדיני התעבורה. החוק אומר כי קיימת החבות בדבר הגשת עזרה ראשונה לאדם שנפגע בתאונת דרכים, ואם לא יעשה כך אותו אדם למעשה עובר על עבירה מבין העבירות החמורות בספר החוקים בדיני תעבורה - "הפקרה אחרי פגיעה".

ניתן ללמוד מהפסיקה כי לעיתים רחוקות ובהנחה והמדובר בנהג בעל עבר עשיר בתחום התעבורה, או כזה שלו ריבוי עבירות ובלבד שמדובר בעבירת הפקרה לאחר פגיעה - להכליל את העבירה תחת ההגדרה של "חבלת גוף או אלימות".  

"'עבירת אלימות' הינה הגדרה רחבה הכוללת בתוכה כל עבירה שעניינה איסור על פגיעת גוף האדם..." ולכן, השימוש בכלי רכב כרוך באלימות במובן זה שהוא כורך סיכון לחיי בני אדם ושלמות גופם.

ניהול משפט פלילי שעניינו חבלת גוף או אלימות

האם אדם שנקלע לתאונת דרכים ולא מצא לנכון להגיש עזרה ראשונה, עלול למצוא את עצמו מנהל "משפט פלילי שעניינו חבלת גוף או אלימות"? התשובה היא כן. בעניין זה יש לצפות גם לעונשים מרחיקי לכת כשם שישנם בדין הפלילי.

גם כאשר מדובר באישומים שאינם מעשה של אלימות נגד גוף, אלא מעשה שיש בו סיכון לאלימות, וכן מעשה שבא לאחר פגיעה בגוף, השופטים יכולים בהחלט לעשות שימוש נרחב במונח "אלימות" על כל המשתמע מכך.

המונח "אלימות" בעולם המשפט בעצם הופך לתלוי הקשר, וזאת בעיקר בעברות תעבורה כאשר אין מאפיין מובהק של אלימות, אך הפסיקה מפרשת את המונח בכפוף לנסיבות. בכך בעצם המבחן "האם זו אלימות" הוא לא מבחן טכני של בחינת יסודות העבירה, אלא הוא מבחן מהותי. כך שבעצם אלימות יכולה לבוא לידי ביטוי גם כאשר מדובר בהתנהגות שיוצרת סיכון או פוטנציאל לפגיעה בחיי אדם או בשלומו.

עורכת הדין שני אלגרבלי (צילום: זאב דיקמן)
עו"ד שני אלגרבלי | צילום: זאב דיקמן

מוטב להיות חכמים וזהירים, אבל אם בכל זאת נקלעתם לתאונת דרכים עם נפגעים, המעשה הראשון שצריך לבצע הוא מתן עזרה לנפגע. המעשה השני הוא לחייג באופן בהול ולפני מסירת כל עדות או הודעה פתוחה בנושא למשטרה לעו"ד המומחה בדיני תעבורה.

_OBJ

עורכת הדין שני אלגרבלי, עורכת דין תעבורה ובעלת ניסיון רב שנים בייצוג לקוחותיה בבתי משפט לתעבורה. הבנתה העמוקה את פקודת התעבורה, בשילוב עם גישה אסטרטגית להגנה על לקוחות, הובילו לתוצאות מוצלחות רבות. לעורכת הדין שני אלגרבלי תוצאות מוחשיות של טיפול בתיקים בעלי כשלים רבים, תיקים שצלחו בהסדרים וגם הצלחות מיוחדות בטיעונים פתוחים בפני בית המשפט.

הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שני אלגרבלי - 053-6245084