בכדי להבין אילו הזדמנויות חדשות ישנן בכדי לקבל אזרחות גרמנית ודרכון גרמני, פנינו למומחה, עו"ד ניר לנקר, ממשרדו הממוקם במגדל אלקטרה סיטי בת"א.
מהם השינויים בחוק האזרחות שעשויים להגדיל את סיכויי הישראלים ליהנות מאזרחות גרמנית?
אזרחות גרמנית הפכה בשנים האחרונות מבוקשת בעולם כולו וכן בקרב רבים מישראל. אזרחי המדינה נהנים מכלכלה חזקה, המעניקה לאזרחיה זכויות סוציאליות וכן משורה של יתרונות נוספים במסגרת האיחוד האירופי, כולל לימודים מסובסדים במדינות שונות באירופה, אפשרויות לרכוש נכסים ולבצע השקעות, לקבל משכנתאות ועוד.
בנוסף, הביקוש לאזרחות גרמנית עלה בשנים האחרונות גם בעקבות השינויים הגיאופוליטיים, המצב הביטחוני ויוקר המחיה המאמיר.
לפנייה ישירה לעורך הדין ניר לנקר – לחץ/י כאן
השינויים, ההקלות והביטולים
כיום עבור ישראלים רבים נפתחה הזדמנות ליהנות מדרכון במדינות המבוקשות. לדבריו, השינויים בחוק האזרחות הגרמני מרחיב את הזכאות לאזרחות גרמנית באופן משמעותי, ומדגיש כי גם מי שהחל בהליך ובקשתו לקבלת אזרחות גרמנית נדחתה – יכול להגיש בקשה חוזרת, כשסיכויו לקבל תשובה חיובית גבוהים יותר כיום.
השינויים מרחיבים את ההזדמנויות לקבל אזרחות גרמנית. הרשויות בגרמניה הכניסו לחוק האזרחות הגרמני סעיפים שמקלים על הישראלים, הצאצאים של מי שנמלטו מגרמניה בעקבות רדיפות הנאצים ובמהלך השואה. הסעיף הראשון מתייחס לחובת הוכחת אזרחות גרמנית של ההורים/סבים.
הדרישות לפני שינוי החוק
עד השינוי החוק דרש להציג מסמכים שיוכיחו כי ההורים/סבים החזיקו באזרחות גרמנית, אבל הסעיף הזה היה מאוד בעייתי משום שהיהודים ברחו מגרמניה, היו במחנות, או עלו לישראל בעלייה בלתי לגלית. הרבה פעמים הם אפילו השמידו את המסמכים, מחשש שהבריטים לא יכניסו אותם לארץ. היום ניתן להסדיר אזרחות גרמנית גם למי שהם צאצאים למי שהיו רק תושבי גרמניה ונמלטו ממנה בתקופת השואה.
בעניין זה, ידוע על 400 אלף יהודים שחיו בגרמניה ולא קיבלו אזרחות גרמנית. הם נקראו "אוסט יודן", והנאצים "נטפלו" אליהם ראשונים. הרוב מקבוצה זו גורש או נאסר במאסרי שווא, ונלקח ממנו הרכוש. מצד אחד הם איבדו הכל, אבל זה מה שהציל אותם מהשמדה. רוב הצאצאים שלהם גרים בישראל. לפני התיקון בחוק הגרמני הם לא היו זכאים לאזרחות גרמנית ואילו היום רבים מהם כן זכאים.
שינוי משמעותי נוסף הוא בסעיף בחוק האזרחות הגרמני, לפיו מי שנולד לאישה שנמלטה מהנאצים לפני שנת 1953 לא יהיה זכאי לאזרחות. בעדכון החדש הוחלט להוריד את ההסתייגות בחוק והאפליה התבטלה, כמו גם חובת ההוכחה שההורים היו נשואים. החוק הגרמני קבע שאם נולדתם להורים לא נשואים, לא הייתם זכאים לאזרחות. זו גישה שמרנית וארכאית, וגם הסעיף הזה בוטל.
ויש גם שיקול דעת
השינויים בחוק האזרחות הגרמני משאירים מקום רב לפרשנות ולשיקול דעת מצד הפקידים הגרמנים, כך שקשה לקבוע מראש איזו תשובה יקבלו בסופו של דבר מבקשי האזרחות.
הקושי הוא שאין רשימת מסמכים מבוקשים סגורה. הרשימה פתוחה והיא נתונה לשיקול דעתם הבלעדית של הפקידים. הם בוחנים כל מקרה לגופו , לכן מאוד חשוב להגיש בקשה בעזרת אנשי מקצוע, שיודעים בדיוק מה חשוב לרשויות בגרמניה. גם מי שקיבלו תשובה שלילית בעבר, מומלץ שינסה שוב.
הבירוקרטיה הגרמנית ידועה בכל העולם, וקשה מאוד להתמצא בסבך. אם הגשתם בקשה לא נכונה, כל טעות עלולה לגרום לעיכוב של 7-8 חודשים. במידה שהפקידים מבחינים במשהו לא תקין יותר מפעם אחת או פעמיים, הם עלולים לדחות את הבקשה, כשהמשמעות היא להגיש ערעורים בטריבונלים משפטיים.
היעדר מידע על העבר
אתגר נוסף נעוץ בכך שישראלים רבים אינם יודעים הרבה על העבר של הוריהם וסביהם, גם לא מה היה שמם בגרמניה. כמו כן ארכיבים רבים ברחבי גרמניה נחרבו במהלך המלחמה ואנשים רבים לא מצליחים לאתר את המסמכים ומקבלים תשובה שלילית.
במקרים כאלה, ניתן להתחיל באיתור ניירת מזכה בגרמניה תמורת סכום זניח. במידה שיש בסיס להגשת בקשה משלימים את התשלום להגשה מלאה.
לפי נתונים מהרשויות הגרמניות, משרדו של עו"ד ניר לנקר הוא המשרד שמגיש הכי הרבה בקשות מישראל. מאז פרוץ המלחמה, הרשויות בגרמניה קיבלו קרוב ל-10,000 בקשות מישראל על בסיס השינויים בחוק. מי שמגישים בקשת אזרחות גרמנית על בסיס אותו סעיף, לא חייבים לעבור לגור בגרמניה, לא צריך לדעת גרמנית, לא צריך לעבור בדיקה פיננסית ולשלם אגרות.
איך לבחור גורם מקצועי לצורך הסדרת אזרחות גרמנית?
התמחות בדיני אזרחות גרמנית - כדי להתמודד עם הבירוקרטיה הגרמנית, חשוב לבחור באנשי מקצוע שהתמחותם היא דיני אזרחות גרמנית. כדאי לבדוק באתר של שגרירות גרמניה את רשימת עורכי דין ישראלים שמתמחים בדיני גרמניה. ניתן לבדוק גם בלשכת עורכי הדין של מדינת ישראל, ברשימת מתמחים בדין הזר הגרמני ולהצליב בין השניים.
לא דובר גרמנית - חוקים, תקנות, פסקי דין בגרמניה נכתבים בגרמנית. אם מי שמציע לכם שירות לא דובר גרמנית, ראו זאת כנורת אזהרה.
מומחים לכל המדינות - אם פניתם למשרד ש"מומחה" בכל מדינות אירופה, זו נורת אזהרה גדולה. בכל מדינה יש חוקים ,תקנות, שפה ומנטליות שונה.
אדם פרטי, חברה או עורך דין? בתחום הסדרת אזרחויות אירופאיות פועלים אנשים פרטיים, חברות ומשרדי עורכי דין. חברה מתנהלת תחת עוסק מורשה או חברה בע"מ, אם החברה נסגרת אין "כתובת" לאחריות. ואולם, עורך דין לא יכול להיות חברה בע"מ והאחריות חלה עליו אישית.
עו"ד ניר לנקר ממשרד עו"ד ונוטריון לנקר-ירדני הוא מומחה בהסדרת אזרחות גרמנית. המשרד נחשב למשרד המוביל בישראל בתחומים משפטיים הקשורים למדינות דוברות גרמנית כגון גרמניה, אוסטריה ושווייץ, אשר מספק שירותים בתחום הנדל"ן, מיסוי, ירושות, דיני בנקאות והסדרת אזרחות. עו"ד ניר לנקר, בעלי המשרד, דובר גרמנית שוטפת וחלק ניכר מצוות המשרד דוברי גרמנית המגיעים מגרמניה ומשוויץ. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.
לפנייה ישירה לעו"ד ניר לנקר – 053-6245433