החלטה על גירושין היא צעד משמעותי וקשה בחייו של אדם. מעבר לקשיים הרגשיים והנפשיים, מתלווים אליה גם היבטים משפטיים רבים הדורשים הכרעה. בישראל, שתי ערכאות שיפוט עיקריות עוסקות בענייני משפחה: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. הבנת ההבדלים ביניהן חיונית לצורך קבלת החלטה מושכלת לגבי הערכאה המתאימה ביותר לטיפול במקרה הספציפי.

בית דין רבני - הסמכויות הייחודיות

בית הדין הרבני הוא מוסד דתי המוסמך לדון בענייני אישות ונישואין של יהודים בישראל. סמכותו הייחודית נובעת מחוקי הדת היהודית, וביניהם:

נישואין וגירושין - בית הדין הרבני הוא הגוף היחיד המוסמך לערוך טקס חופה יהודי ולקיים הליכי גירושין, לרבות מתן גט.

מזונות - בית הדין הרבני מוסמך לקבוע חיוב מזונות לאישה ולילדים, בהתבסס על פרמטרים שנקבעו בהלכה היהודית.

חלוקת רכוש - בית הדין הרבני מוסמך לדון בחלוקת רכוש בין בני זוג יהודים, תוך התחשבות בהלכה היהודית ובנסיבות הספציפיות של המקרה.

משמורת ילדים - בית הדין הרבני מוסמך לקבוע את משמורת הילדים לאחר גירושין, תוך התחשבות בטובת הילד ובנסיבות המשפחתיות.

חשוב לציין שבית הדין הרבני פועל על פי ההלכה היהודית, ועל כן פסקי הדין שלו עשויים שלא להתאים תמיד לנורמות משפטיות מודרניות.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן

בית משפט לענייני משפחה - הגישה השוויונית

בית המשפט לענייני משפחה הוא ערכאה אזרחית המוסמכת לדון בענייני משפחה של כלל האזרחים בישראל, ללא קשר לדתם. סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה רחבה מזו של בית הדין הרבני, וביניהם:

מזונות - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לקבוע חיוב מזונות לאישה ולילדים, תוך התחשבות בחוק המזונות ובנסיבות הספציפיות של המקרה.

חלוקת רכוש - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בחלוקת רכוש בין בני זוג, תוך התחשבות בחוק יחסי ממון בין איש לאישה ובנסיבות הספציפיות של המקרה.

משמורת ילדים - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לקבוע את משמורת הילדים לאחר גירושין, תוך התחשבות בטובת הילד ובנסיבות המשפחתיות.

אימוץ ילדים - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בהליכי אימוץ ילדים.

אפוטרופסות - בית המשפט לענייני משפחה מוסמך למנות אפוטרופוס לאדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו.

בית המשפט לענייני משפחה פועל על פי החוק האזרחי, ועל כן פסקי הדין שלו מחייבים את שני הצדדים באופן שווה.

ההבדלים המהותיים בין בית דין רבני לבית משפט לענייני משפחה

ההבדלים המהותיים בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה מתבטאים במספר היבטים:

הבסיס המשפטי - בית הדין הרבני פועל על פי ההלכה היהודית, בעוד שבית המשפט לענייני משפחה פועל על פי החוק האזרחי.

קהל היעד - בית הדין הרבני מוסמך לדון בענייני משפחה של יהודים בלבד, בעוד שבית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בענייני משפחה של כלל האזרחים בישראל, ללא קשר לדתם.

גישת השיפוט - בית הדין הרבני נוטה להעדיף את גישת ההלכה היהודית בפסיקותיו, בעוד שבית המשפט לענייני משפחה נוטה להעדיף את גישת החוק האזרחי.

הליך הדיון - הליך הדיון בבית הדין הרבני מתנהל באופן שונה מהליך הדיון בבית המשפט לענייני משפחה. בבית הדין הרבני נהוגים דינים ספציפיים, כמו חובת הופעה אישית של הצדדים, הגבלות על העדת נשים ועוד.

ערעור - ניתן לערער על פסק דין של בית הדין הרבני בפני בית הדין הגדול לערעורים. ניתן לערער על פסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בפני בית המשפט המחוזי.

לסיכום, הבחירה בין בית דין רבני לבית משפט לענייני משפחה היא החלטה אישית מורכבת, התלויה בגורמים רבים, ביניהם דת, אמונה, העדפות אישיות, אופי הסכסוך המשפחתי ועוד. חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה על מנת לקבל הכוונה מקצועית ולבחור בערכאה המתאימה ביותר לטיפול במקרה הספציפי.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עו"ד שלומי ואנונו | צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני גירושין, מזונות ילדים, הסכמי גירושין, הסכמי ממון, זמני שהות, משמורת, סכסוכי ירושה, חלוקת רכוש ועוד. הכתבה באדיבות האתר .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין שלומי ואנונו - 053-7361087