בית המשפט העליון דן הבוקר (רביעי) בעתירה שהוגשה לבג"ץ על ידי תנועת אומ״ץ והתנועה לאיכות השלטון נגד הודעת מבקר המדינה על פתיחה בבדיקה של צה"ל והשב"כ לגבי מחדל 7 באוקטובר.

בפתח הדיון ציין השופט סולברג: "צה"ל ושב"כ טוענים להיעדר סמכות למבקר המדינה לדון בחלק מהנושאים שנקבעו בביקורת. לפני כחודש ניתן צו ביניים המורה על השעיית הליכי הביקורת בצה"ל ובשב"כ".

מטעם התנועה לאיכות השלטון אמר עו"ד אליעד שרגא: "המחדל הזה צריך להיבדק במסרקות ברזל. שום מערכת ממשלתית לא תפקדה וברור שצריכה לקום כאן ועדת חקירה ממלכתית". השופט נועם סולברג ענה: "אנחנו לא דנים בהקמת ועדת חקירה ממלכתית אלא בסמכותו של מבקר המדינה. אין עוררין על הצורך בבדיקה וחקירה. התכנסנו כאן כדי לדון האם המסגרת של מבקר המדינה הוא הגוף המתאים לחקירה או לא".

השופטת יעל וילנר אמרה: "מבקר המדינה אומר שהוא ער לצרכים של הקשב בצה"ל בעת מלחמה והוא מוכן לעכב את הבדיקה". עו"ד יונתן ברמן, נציג היועצת המשפטית לממשלה מסר בתגובה: "מדינת ישראל נמצאת כרגע במצב מלחמה. כל היחידות פועלות עם ריכוז מאמצים לעניין הזה״.

בג"ץ דן בעתירות נגד בדיקת המבקר את מחדלי 7.10 (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בג"ץ דן בעתירות נגד בדיקת המבקר את מחדלי 7.10 | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

הוא הוסיף: ״פיקוד העורף למשל שעומד בלב הביקורת ומתמודד עם יישובים מפונים בצפון ובדרום. יש רק אלוף פיקוד העורף אחד - אין קשב פיקודי וגם הביקורת תצא נפסדת מלקיים אותה עכשיו. אנחנו לא חולקים על זה שהגוף המבוקר לא קובע את הביקורת - אבל המציאות והמצב הבטחוני מחייבים את השעיית הביקורת.״ 

עו"ד אליה צונץ, המייצגת את משרד מבקר המדינה בדיון, אמרה: "יש פה ניסיון להימנע מביקורת. מטיחים בנו טענות ומשסעים שומר סף אחד בשומר סף אחר. לגבי טענת הסמכות - הביקורת של מבקר המדינה היא ודאית ורציפה. אומרים פה למבקר - 'יכול להיות שהרשות המבצעת ביום מן הימים אולי תרצה לבדוק ולכן אל תבדקו כרגע'. לתת לרשות המבצעת מתג שבאמצעותו כשהם לא רוצים ביקורת - הם יכולים ללחוץ על הכפתור".

השופט דוד מינץ שאל: "נצא מנקודת הנחה שיש לכם את הסמכות - השאלה אם כרגע זה הזמן?". השופטת וילנר צטטה את הרמטכ״ל הרצי הלוי: "הרמטכ"ל אמר כי הטיית הקשב לביקורת תפגע באופן חמור וממשי במאמצי המלחמה".

עו"ד צונץ הגיבה: "שלושה חודשים אנחנו מנהלים שיח עם הצבא, הם מבקשים לאזן בין צרכי המלחמה לבין צורכי הביקורת. נקודת המוצא לדיון צריכה להיות שגם בעת מלחמה צריכה להיות ביקורת".

השופט מינץ: "כשמפקד יודע שכל הזמן יושבת לו ביקורת הוא חושב פעמיים שלוש איך הוא מתקדם הלאה".