דיונים בהתנגדות לצוואה הם שכיחים ביותר בבית המשפט לענייני משפחה. בכדי למנוע סכסוכים עתידיים בין יורשים ולצמצם את היקף ההתדיינות המשפטית, לחסוך בהוצאות משפט ובמלחמות משפטיות של שנים רצוי להסתייע בעורך דין מקצועי בעל התמחות בתחום צוואות וירושות כדי להפחית את הסיכונים כבר בעריכת הצוואה.

צוואה היא מסמך משפטי מחייב המשמש כלי מרכזי לביטוי רצונו האחרון של אדם לגבי חלוקת וניהול עזבונו לאחר פטירתו. עיזבון זה כולל בדרך כלל מגוון רחב של נכסים, לרבות אך לא רק נכסי מקרקעין, רכוש, משאבים כספיים, תכשיטים וחפצים יקרי ערך, וכן זכויות וחובות משפטיות שנצברו במהלך חייו. חשוב לציין כי דיונים בהתנגדויות לצווי קיום צוואה הם שכיחים מאוד בבתי המשפט לענייני משפחה.

אמצעי ההגנה המוטבעים בתוך צוואת בנויים אסטרטגית כדי לצמצם באופן כמעט מוחלט פגיעות פוטנציאליות שעלולות להביא לביטולה חלילה של הצוואה, ובכך להבטיח מימוש חד משמעי של רצונו האחרון של המצווה.

לפניה ישירה לאברהם יאיר רואש - עורך דין ומגשר, לחץ/י כאן

אחד מאותם סעיפים ייחודיים שבצוואות הוא סעיף ''תניית סילוקין''

אנשים הבוחרים לערוך צוואה המחלקת נכסים בצורה לא שוויונית בין ילדיהם, מקנה ערכים או סוגים שונים של רכוש ליורשים ספציפיים, צופים לעיתים קרובות כי תוגש התנגדות לקיום צוואתם ואתגרים פוטנציאליים לקיום הצוואה. ראיית הנולד הזו מובילה אותם לחזות תרחיש שבו אחד מהיורשים עלול להתנגד לקיומה של הצוואה והדבר יוביל למלחמת אחים של שנים בבית משפט שתעלה בעיקר בבריאות ובכסף.

בכדי להקדים תרופה למכה יישנו סעיף אחד מהפכני הנקרא ''תניית סילוקין'' סעיף תניית סילוקין הוא בעצם סעיף בצוואה הקובע כי במידה ואחד מהיורשים על-פי הצוואה יגיש התנגדות לצו קיום הצוואה - לא יקבל דבר מהעיזבון וחלקו היחסי בעיזבון יחולק בחלקים שווים בין שאר היורשים על פי הצוואה.

סעיף שכזה יוצר אצל המתנגד הפוטנציאלי חשש ממשי באשר לחלקו המועט בעיזבון. גם אם לדעתו הוא קיבל מעט מדי הדבר יוצר אצלו דילמה אמיתית. אם יתנגד לקיומה של הצוואה ואכן בית המשפט יקבל את עמדתו ולא ייתן תוקף לצוואה אזי זכה - עם זאת אם בית המשפט יידחה את התנגדות אזי המתנגד לא יזכה במאומה מן העיזבון אף בחלקו ''הקטן'' (לטעמו) וייתכן מאוד שיחויב בהוצאות לטובת הצד שכנגד. במקרה כזה ''עדיף ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ".

הבן שהפסיד את כל חלקו בעיזבון אימו בגלל סעיף תניית סילוקין

לא מזמן, (בשנה שעברה) ניתן פסק-דין בעניין התנגדות לצו קיום צוואה. בת"ע 36022-02-19 בבית המשפט לענייני משפחה בפתח-תקווה לפני כבוד השופטת עידית בן-דב ג'וליאן, וזה הסיפור: האמא נפטרה בשנת 2016 ולה שמונה ילדים. בצוואתה האמא הורישה לאחד מילדיה את הבית.                                    

לשבעת ילדיה הנותרים ציוותה כי יתר העיזבון יחולק ביניהם בחלקים שווים. בצוואתה הוסיפה האם סעיף תניית סילוקין. אחד משבעת ילדיה (על אף הסיכון לאבד את חלקו) הגיש התנגדות למתן צו קיום הצוואה בטענה שחתימת האם על הצוואה מזויפת, שלא הייתה כשירה לערוך צוואה וכי היא הייתה תחת ''השפעה בלתי הוגנת''.

ההליכים החלו ב-2017 לאחר דיונים ממושכים חקירות עדים וכו' ניתן פסק-דין רק בנובמבר 2023 לאחר 6 שנים של מלחמות בבית משפט.

בית המשפט דחה את כל טענות הבן המתנגד, קבע כי לא נפל כל פגם בצוואה והפעיל את תניית הסילוקין שכתבה האם בצוואתה. בסופו של דבר נפסק כי הבן המתנגד לא יזכה לקבל את חלקו היחסי בעיזבון ואף חויב לשלם לאחיו הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך כולל של 70,000 ש''ח.

עורך הדין אברהם יאיר רואש (צילום: עינב דן בכר)
עו"ד אברהם יאיר רואש | צילום: עינב דן בכר

עו"ד ומגשר אברהם יאיר רואש בעל תואר ראשון במשפטים LL.B מהמכללה האקדמית נתניה ותואר שני ביישוב סכסוכים LL.M מאוניברסיטת בר-אילן. בעל משרד בוטיק העוסק בצוואות, ירושות ואפוטרופסות, בוגר השתלמויות מקצועיות רבות בתחומי ירושות, צוואות וייפויי כוח מתמשך. חבר בוועדות ייפוי כוח מתמשך במחוז מרכז ובארצית, כמו כן, בוועדות הארצית לענייני ירושות של לשכת עורכי הדין בישראל. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה ייעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. הכותב לא ייצג בתיק המדובר לעיל.

לפניה ישירה לאברהם יאיר רואש - עורך דין ומגשר - 053-6243988