ביהמ"ש למשפחה בנצרת הכריע בתביעה שעסקה בסכסוך ירושה ארוך שנים בין 6 אחים שאביהם הותיר אחריו שלושה מגרשים עליהם הוקמו ארבעה בתים במשך השנים. חמישה מבין האחים טענו כי יש לקיים הסכם אשר נערך בימי חייו של האב, לפיו כל אחד מהמגרשים יתחלק בין שני אחים, אולם בית המשפט קבע כי ההסכם אינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק הירושה, ולכן יש למכור את הנכסים ולחלק את התמורה בין האחים.

אב המשפחה נפטר בשנת 2013 ולא הותיר אחריו צוואה. לכן, ניתן צו ירושה שבו נקבע כי כל אחד מן הילדים שלו זכאי לשישית מהעיזבון שלו. בתביעה שהוגשה על ידי אחד מן האחים נגד חמשת אחיו, הוא טען כי האב הותיר מגרש שבו נמצא ביתו. בשנת 2008 שופץ הבית ע"י התובע ובמסגרת השיפוץ נבנתה בו יחידת דיור למגוריו ולמגוריו אשתו. בשנת 2012 נבנה בית נוסף על המגרש ע"י שני אחים נוספים. כמו כן, היו בבעלותו של האב 2 מגרשים נוספים, ששניים מנכדיו בנו עליהם בתים, אולם הצדדים הסכימו ביניהם כי מגרשים אלה אינם מהווים חלק מין העיזבון.

לפנייה ישירה לעורך הדין יעקב עופרי אוזן – לחץ/י כאן

התובע טען כי מגיע לו פיצוי

התובע טען כי יש להורות על פירוק השיתוף במגרש ע"י מכירה או חלוקה בעין, כך שכל אחד מששת היורשים יהיה זכאי לשישית מן השטח. בנוסף לכך, טען התובע כי מגיע לו פיצוי מהעיזבון בגין השקעתו בבניית יחידת הדיור בסך 900 אלף ₪.

מנגד, טענו הנתבעים כי יש לקיים "הסכם ירושה" שנחתם בשנת 1992 ובמסגרתו חולקו כל המקרקעין שבבעלות האב בין האחים בהסכמתו, במטרה למנוע סכסוכים משפחתיים. מתווה החלוקה המוסכם היה עריכת הגרלה בין האחים השונות, כך שכל אחד משלושת המגרשים חולק בין שני אחים. לטענתם, לאור ההסכם, המגרש נשוא המחלוקת שייך לשניים מן האחים, ואילו התובע זכאי למחצית מגרש אחר.

עוד הוסיפו הנתבעים שהבית הנוסף שנבנה על המגרש הראשי נבנה ע"י שניים מן האחים בידיעת הצדדים ובהסתמך על ההסכם, כך ש"זעקת ההגינות" מחייבת כי הזכויות בנכס תירשמנה על שמם.

הכרעת בית המשפט

בית המשפט הכריע כי המסמך שנערך בימי חייו של האב הינו חסר תוקף משפטי, שכן הוא אינו חתום ע"י איש מן הצדדים, אינו כולל פרטים מהותיים ולא ניתן למצוא ראיות לגמירת דעת מצד האב לכריתת החוזה.

עוד הוסיף בית המשפט, כי בכל אופן המדובר בהסכם בדבר ירושתו של אדם אשר מנוגד לחוק הירושה. לכן, קבע בית המשפט כי מאחר שלא ניתן לערוך חלוקה בעין של המגרש נשוא המחלוקת, יש לפרק את השיתוף במקרקעין בדרך של מכירה ולחלק את התמורה שתינתן בגין המכירה באופן שוויוני בין האחים.

לאור העובדה שהוכח כי שניים מן הנתבעים אחראים לבנייתו של אחד מן הבתים על המגרש נשוא המחלוקת, קבע בית המשפט כי יש לגרוע מן העזבון את שוויה של הבנייה, שייקבע על ידי שמאי. לעומת זאת, נקבע כי התובע לא הצליח להוכיח את טענתו בדבר השקעתו בבית הראשי ולכן אינו זכאי לפיצוי בגינה.

מניעת סכסוכי ירושה

פסק דין זה מהווה דוגמה אחת מני רבות לסכסוך ירושה שניתן היה למנוע מבעוד מועד. ואכן, גורמים רבים עשויים להביא לסכסוכי ירושה בין אחים. לפעמים הסכסוך המשפחתי נולד כתוצאה מן המאבק על הירושה, אך לא פעם הוא מהווה רק טריגר אשר מצית ויכוח הנסוב סביב איבה או אי הסכמה ארוכת שנים.

נשאלת אפוא השאלה - כיצד אפשר להימנע מסכסוכי ירושה? עורכי דין המתמחים בדיני ירושה יסכימו כי הדרך האפקטיבית ביותר להבטיח כי רכושכם יחולק בהתאם לרצונותיכם לאחר לכתכם הינה עריכת צוואה. בכוחה של צוואה תקפה מבחינה משפטית למנוע מהיורשים לנהל מאבקים משפטיים על אופן חלוקת הרכוש ולמנוע מבעוד מועד סכסוכי ירושה.

אם כבר התגלע סכסוך בין היורשים, כדאי לפנות תחילה למגשר מקצועי שינסה לפשר בין היורשים על מנת לאפשר להם לקבל החלטות משותפות בדבר אופן חלוקת העיזבון. במידה וכלו כל הקיצין, חשוב במיוחד לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה, שיסייע לכם להגן על האינטרסים שלכם תוך שמירה על אחדות המשפחה.

עו"ד יעקב עופרי אוזן (צילום: גל בלומשטיין)
עו"ד יעקב עופרי אוזן | צילום: גל בלומשטיין

עורך הדין יעקב עופרי אוזן מתמחה בסכסוכי ירושה עם ניסיון רב והצלחות רבות. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין יעקב עופרי אוזן – 053-6130826