במערכת המשפט הישראלית, קיימים הליכים משפטיים מגוונים המאפשרים לתובעים להגן על זכויותיהם. לצד הליכי משפט רגילים כגון תביעות ועתירות לסוגיהן, קיימת גם אפשרות לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד זמני דחוף.

בקשה לסעד זמני היא כלי משפטי ייחודי המאפשר לתובע לקבל סעד מידי, עוד טרם בירור ההליך המשפטי העיקרי, כשהסעד הזמני יהא בתוקף עד למתן פסק דין סופי בתיק. בכתבה זו נדון מהי בקשה לסעד זמני, מהן מטרותיה, מהם התנאים לקבלתה, מתי חייבים לפעול בדרך זו ובאיזו דרך משרד עורך דין גיא הרשקוביץ פועל כדי להגדיל את הסיכויים לקבל סעד זמני.

לפנייה ישירה אל עורך הדין גיא הרשקוביץ לחץ/י כאן

מהו סעד זמני?

סעד זמני הוא צו שיפוטי המורה לנתבע לנקוט בפעולה מסוימת או להימנע מפעולה מסוימת, באופן זמני, עד להכרעה בתיק העיקרי. מטרת הסעד הזמני היא להבטיח את זכויותיו של התובע ולמנוע נזק בלתי הפיך, עד אשר יינתן פסק דין סופי. קיימים מס' סוגים של סעדים זמניים אולם השכיחים ביותר הם צו עשה זמני, צו מניעה זמני ועיקול זמני. לבקשה לסעד זמני מספר מטרות עיקריות:

מניעת נזק בלתי הפיך - סעד זמני יכול להינתן כאשר קיים חשש שהנתבע יגרום לתובע נזק בלתי הפיך, שאין דרך לתקנו לאחר מעשה.

הבטחת זכויות התובע - סעד זמני יכול להינתן כאשר קיים חשש שהנתבע יפגע בזכויותיו של התובע באופן משמעותי, עד להכרעה בתיק העיקרי.

שימור המצב הקיים - סעד זמני יכול להינתן במטרה לשמר את המצב הקיים עד להכרעה בתיק העיקרי, כאשר קיים חשש שהמצב ישתנה באופן משמעותי לטובת הנתבע אילו לא יינתן סעד זמני.

התנאים לקבלת סעד זמני

בית המשפט יבחן מספר תנאים עיקריים טרם מתן סעד זמני, ובהם:

עילת תביעה - על התובע להוכיח כי קיימת לו עילת תביעה לכאורה כנגד הנתבע. בשלב זה לא נדרש להוכיח את עילות התביעה.

ראיות – על התובע להראות כי יש בידיו כבר בשלב זה, ראיות לכאורה שיש בהם כדי לבסס את עילות התביעה.

מאזן הנוחות - היחס בין הנזק לתועלת.  בית המשפט יבחן את היחס בין הנזק שעלול להיגרם לתובע אילו לא יינתן סעד זמני לבין הנזק שעלול להיגרם לנתבע כתוצאה ממתן הסעד הזמני. למעשה על התובע להראות בשלב זה, כי קיים חשש סביר שהנתבע יגרום לו נזק בלתי הפיך, שאין דרך לתקנו לאחר מעשה.

שיקולי יושר- על התובע לפעול במהירות להגשת הבקשה לבית המשפט ולפרוס את כל הנתונים שיש בידו בפני בית המשפט. הסתרת חלק מהנתונים או עיכוב בהגשת הבקשה לבית המשפט יכולים להביא לדחיית הבקשה לסעד זמני.

מתי חייבים לפעול בדרך של בקשה לסעד זמני?

כאשר קיים חשש שהנתבע יגרום לתובע נזק בלתי הפיך שלא ניתן לפיצוי כספי או כאשר יש חשש שהנתבע יפגע בזכויות התובע באופן שבו המצב הקיים ישתנה ולא ניתן יהיה להשיבו לקדמותו.

באילו מערכות יחסים, סעדים זמניים יהיו שכיחים יותר?

במערכות יחסים שבין:

  • שותפים ובעלי מניות
  • מעסיק לעובד
  • בין מתחרים עסקיים,
  • ביחסים חוזיים בין שני צדדים או יותר.
  • עסקאות מקרקעין

דוגמאות למצבים שבהם חשוב לפעול בדרך של סעד זמני?

צו הריסה, צו פינוי, גניבת לקוחות, גניבה או פגיעה במידע עסקי או סוד מסחרי, העתק או חיקוי של מוצרים,

פגיעה בסימן מסחר רשום, פגיעה במוניטין, הברחת נכסים.

מה עושים כדי לקבל סעד זמני?

בחירת עורך דין שמתמחה בליווי וייעוץ משפטי בהליכי סעדים זמניים.

בקשה לסעד זמני בדרך כלל תתקבל במקרים חריגים, משום שהכלל הוא שעל התובע להוכיח את תביעתו במסגרת הליך עיקרי שאורך זמן רב ובמסגרתו ניתנת הזכות לנתבע להפריך את הטענות כלפיו.

ומכאן נטל השכנוע המצדיק מתן סעד זמני הוא גבוה ודורש מיומנות, הדרכה ומקצועיות לצורך הכנת תיק ראיות שיתמוך בבקשה לסעד זמני.

למשרד עורכי הדין גיא הרשקוביץ ניסיון רב בליווי וייעוץ משפטי בהליכי סעדים זמניים תוך התווית אסטרטגיה להכנת ראיות שיעלו את הסיכויים לקבל סעד זמני.

עו"ד גיא הרשקוביץ (צילום: גיא קרן)
עו"ד גיא הרשקוביץ | צילום: גיא קרן

עורך הדין גיא הרשקוביץ  מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ-21 שנים. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר -   053-9428571