מלחמת חרבות ברזל סחפה אלפי אזרחים להתגייס לשירות מילואים, חלקם בעקבות קבלת צו 8 וחלקם אף התנדבו באופן עצמאי להתייצב למילואים והכל על מנת להגן על מדינתנו. אלפי מילואימניקים ובניהם גם אנשי כוחות היבטחון לקו בעקבות המלחמה בנכות נפשית, פיזית ואף תפקודית חלקן זמניות וחלקן ילוו אותם לעד.

מעבר לזכויות של נכי צה"ל שמקבלים אנשי המילואים על פי חוק הנכים, מאגף השיקום במשרד הביטחון, ישנו חוק נוסף שבא להקל על אנשי המילואים, וזאת כאשר ישנה מעבר לנכותם הפיזית/ נפשית גם נכות תפקודית.

לפנייה ישירה לעורך הדין אלי סבן – לחץ/י כאן

לאור זאת, חוקק חוק תשלום הקצבאות לחיילי מילואים ולבני משפחותיהם אשר חוקק בכנסת בשנת 2002 שבזכותו ניתן היום להקנות תקבולים נוספים לחיילי המילואים שיתנו מענה לפגיעה התפקודית ויצמצמו את הפער באובדן כושר ההשתכרות כתוצאה מהפגיעה. במילים אחרות, חוק זה נחקק על מנת להבטיח תשלום קצבאות לחיילי מילואים שנפגעו בתקופת שירותם ו/או עקב שירותם ולבני משפחותיהם של חיילי מילואים שנספו בעקבות שירותם, והכל בהתאם להוראות חוק זה.

מהי נכות תפקודית?

רובנו לא מכירים את המונח נכות תפקודית, אך נכות זו חשובה לא פחות ואף עשויה להקנות תגמולים מיוחדים לנכי צה"ל שנפצעו במהלך שירות המילואים.

אדם שנפגע כושר ההשתכרות שלו בעקבות הפגיעה הגופנית ו/או נפשית, לרבות פוסט טראומה יצטרך ראשית להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין הנכות הרפואית, שם יאסוף אגף השיקום את כל החומר הרלוונטי לגביו ולאחר מכן יתייצב לוועדה רפואית שם יוחלט שיעור נכותו באחוזים.

לצד הנכויות הללו, ורק לאחר הכרה בנכותו הפיזית, יוכל אותו אדם הסובל גם מנכות תפקודית בשל אובדן כושר השתכרות להגיש תביעה נוספת  להכרה בנכותו התפקודית, בין אם אינו מסוגל לחזור למשק העבודה כלל או בין אם עקב הפגיעה נאלץ להחליף תפקידו וכעת שכרו נמוך מזה שהיה לפני הפגיעה.

התייצבות בפני הוועדה התפקודית הצה"לית

חשוב להבין, אין בפיצוי הניתן בהכרה על נכות רפואית בכדי לתת ביטוי לאבדן כושר ההשתכרות שלו שבהרבה מקרים יכול להסתכם גם בעשרות אלפי שקלים. אדם שהוכרה נכותו הרפואית בשיעור 20% יקבל כ-1000 ₪ בלבד, בעוד שאם תוכר בנוסף נכותו התפקודית ותצטרף לאחוזי הנכות המוכרים שלו תוכל לעלות את התשלום החודשי שיקבל גם בשיעור של פי 4 מהתגמול של אגף שיקום במשרד הביטחון ואף יותר, כל מקרה לגופו בהתאם לפגיעה התפקודית בשכר.

בכדי לקבוע האם הינך זכאי להכרה בנכות תפקודית ולתגמולים נוספים, עליך להתייצב בפני הוועדה התפקודית הצה"לית על פי חוק הקצבאות לחיילי מילואים, אשר תבחן כל מקרה לגופו ותקבע את זכאותך ואין בבדיקה זו בכדי לפגוע בזכאות אשר נתנה לך עבור נכות שכבר הוכרה לך באגף השיקום. תנאי הסף הנדרש מבחינת הוועדה לקבלת הכרה בנכות תפקודית – הוא הכרה בנכות רפואית של אגף השיקום, אחת או יותר הגבוהה מ-19%. חשוב לציין כי במקרים חריגים הוועדה אף רשאית לחרוג מהוראות החוק לקבוע דרגת נכות תפקודית חריגה בכדי להגיע לרף המבוקש ולהקנות נכות תפקודית.

עו"ד אלי סבן (צילום: נתי חדד)
עו"ד אלי סבן | צילום: נתי חדד

עו"ד אלי סבן, מומחה לתביעות אנשי כוחות הביטחון, עוסק בייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון, מייצג בוועדות רפואיות ועוסק בהגדלת בהכרה באחוזי נכות ובהגדלתם. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין אלי סבן – 053-6260658