זימנו אותכם או קרוביכם לחקירת משטרה, אתם לחוצים אולי מבולבלים לא בטוחים מה לעשות – הדבר הכי חשוב הוא להתייעץ עם עו״ד עם ניסיון בתחום. האם תמיד נכון לשתוק בחקירה? ממש לא. יהיו פעמים שדווקא השתיקה תחזק לפחות בעיני המשטרה את החשד בגינכם. בעוד מאמרים על ייעוץ לפני חקירה ושתיקה מציפים את הרשת והרבה עורכי דין שאין להם ניסיון בחקירות מייעצים בחוסר אחריות לכולם לשתוק – נגרמים נזקים משמעותיים לחשודים.

השלב של החקירה הראשונית הוא קריטי, לעיתים בשלב הזה החוקרים עוד לא החליטו אם מדובר ב״תיק מעצר״ בשפתם, כלומר בתיק שהמסוכנות בו היא לדעתם גבוהה והחשד מבוסס יחסית, ולכן, אם יש לכם גרסה טובה, לפעמים כן עדיף למסור אותה או חלק ממנה, כי דווקא השתיקה תגרום לכם להראות אשמים. חשוב אף לבחון, האם הוצא בעניינכם צו מעצר? האם התקיימה חקירה סמויה טרם מעצרכם? האם ישנם עצורים נוספים שנחקרו בחשד דומה?

לפנייה ישירה לעורכת הדין שלי היאט – לחץ/י כאן

כל מקרה הוא לגופו

כעורכת דין שמגיעה מתוך המערכת, אני יודעת להעריך אילו ראיות עשויות להיות בתיק, לפי הנסיבות וסעיפי החשד ולייעץ ללקוח באופן מדויק האם לשתף פעולה בחקירה ואם כן עד כמה.

בהמשך החקירה, אם הוחלט לבקש את מעצרכם, יתקיים למחרת (בתוך 24 שעות) דיון הארכת מעצר. דיון הארכת מעצר זו אבן דרך מאוד קריטית בחקירה, הדיון מתקיים במעמד צד אחד – כלומר רק השופט רואה את החומר והחוקר עונה לשאלות עורכי הדין אלא אם בית משפט התיר לו לא לענות.

החוקרים מבקשים להאריך את מעצר החשודים ועליהם להוכיח בראש ובראשונה את פוטנציאל השיבוש, כלומר, אם הפעולות שהם מבקשים לעשות, הן פעולות שאין באפשרות הלקוח החשוד לשבש. כך למשל, אם החוקרים מבקשים מעצרכם כדי לצפות במצלמות אבטחה שהם כבר לקחו, או לעבד חומרי מחשב או טלפון שכבר נמצא בידיהם ואין פעולות נוספות שהם מבקשים – במקרים כאלה בית המשפט לא יאריך את המעצר או יעדיף חלופת מעצר.

שאלות חשובות שעורך דין ישאל את החוקרים בדיון הארכת מעצר

דיון הארכת מעצר הוא הליך משפטי קריטי שבו בית המשפט מחליט האם להאריך את מעצרו של חשוד. במהלך הדיון, עורך הדין של החשוד רשאי לשאול את החוקרים שאלות על מנת לברר מה הראיות נגד מרשו, ולנסות לשכנע את בית המשפט שלא להאריך את מעצרו. לכן חשוב, שעורך הדין ידע לשאול את החוקרים בדיון הארכת המעצר את השאלות הנכונות, ומכאן להסיק מסקנות מתשובותיהם ובעיקר ממה שהם מסרבים למסור. להלן מספר שאלות חשובות שעורך דין עשוי לשאול את החוקרים בדיון הארכת מעצר:

  1. באיזה שלב החקירה נמצאת?
    האם התקיימה החקירה הסמויה? האם נעצר החשוד באופן ספונטני? האם הוגשה תלונה? אלה דוגמאות לשאלות קריטיות להבנת התמונה בשלב זה.
  2. מהן הראיות נגד החשוד?
    עו״ד תנסה לדלות פרטים באופן ישיר ועקיף מהחוקרים, בכדי להבין אילו ראיות יש כנגד החשוד ומאיזה סוג, למשל האם מדובר בראיות פורנזיות או עדויות או מידע מודיעיני וכו.
  3. האם מתבקשות פעולות נוספות שיכולות לחזק את החשד נגד החשוד?
    כמה פעולות חקירה מתבקשות וכמה ימים מתבקשים על מנת לבסס את החשד נגד החשוד, או שמא הראיות הקיימות מספיקות כבר עתה למעצרו או האם מדובר במידע מודיעיני בלבד למשל.
  4. האם ישנם עצורים נוספים באותה פרשיה?
    מעצר של שניים או יותר באותה פרשייה ישפיעו על ימי המעצר שינתנו על ידי בית המשפט.
  5. האם קיימות סיבות מיוחדות המצדיקות את שחרור החשוד?
    כך למשל נסיבות אישיות כמו מצב בריאותי, או אחרים התלויים בו או נסיבות כלליות כמו מצוקת כליאה וכיוב.
  6. האם יש חלופות מעצר ראויות?
    עורכת הדין תנסה לאתר ולשכנע את בית המשפטי כי החלופות המוצעות טובות מספיק להצדקת השחרור.
  7. במידה והוארך המעצר – האם כדאי להגיש ערר למחוזי?
    עורך דין מקצועי ידע מתי יש להגיש ערר ומתי עדיף להמתין - הניסיון הוא שעושה את ההבדל.

לכן, אם זימנו או עצרו אתכם או קרוב שלכם לחקירה, עדיף לכם להיות מיוצגים על ידי עו"ד המגיע מעולם החקירות ויודע איך דברים עובדים באמת.

עו"ד שלי היאט (צילום: רון כהן)
עו"ד שלי היאט | צילום: רון כהן

עורכת דין שלי היאט, לשעבר ס׳ ראש מחלק ביחידה המרכזית של מחוז מרכז ותובעת פלילית בעברה. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורכת הדין שלי היאט – 053-6260691