כאשר מדובר בתביעה להכרה כנכה צה"ל אין יותר נכון מהמשפט של ז'בוטינסקי אשר אמר "אין הצדק קיים אלא למי שעומדים לו אגרופו ועקשנותו להפכו למנת חלקו".

מתי קיימת עילה להגשת תביעה למשרד הביטחון?

חוק הנכים קובע את התנאים לפיהם חייל יוכר כנכה צה"ל כאשר בליבת התביעה חייבים להתקיים שני תנאים מהותיים שיפורטו להלן. הראשון, כי מדובר בחבלה שנגרמה במהלך ועקב השירות או במחלה אשר התפתחותה נבע מנסיבות ייחודיות לשירות הצבאי.

התנאי השני הינו כי כתוצאה מהחבלה או מהמחלה נגרמה לתובע פגימה שהותירה בו נכות אשר הוגדרה בחוק כך: "איבוד כושר לפעול פעולה רגילה, גפנית, נפשית או שכלית, או פחיתתו של כושר זה".

לפנייה ישירה לעורך הדין שי שפירא – לחץ/י כאן

למי מגישים את התביעה ואיך?

התביעה להכרה כנכה צה"ל מוגשת לאגף שיקום הנכים במשרד הביטחון אשר אמון על בחינת הבקשה ובסמכותו לאשר או לדחות את התביעה. בשלב ההכרה הראשונית, נבדק הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי ותנאיו, לבין הפגימה הנטענת. במידה והתביעה אושרה, הסמכות לקביעת דרגת נכות נתונה לוועדה הרפואית שדנה בהשפעת הליקוי על התובע על פי הפרמטרים השונים הקבועים בחוק.

במקרים מסוימים, גם הוועדה הרפואית דנה בקביעת קשר סיבתי, אולם הדבר קורה כאשר מדובר בתביעה להכיר בפגימה חדשה הנובעת מפגימה שהוכרה ע"י אגף השיקום (פגימה מוסבת). כלומר, המחלה או החבלה שהוכרה ע"י אגף השיקום גרמה לליקוי רפואי חדש. על כן, מאחר שמדובר בעניין רפואי מובהק העוסק בקשר הסיבתי בין שתי מחלות, הסמכות לקביעת הקשר הסיבתי נתונה במקרים אלו לוועדה הרפואית.

לכן, במסגרת בירור התביעה, רצוי להניח תשתית ראייתית המלמדת אודות הפגימה שנגרמה לכם במהלך השירות הצבאי אשר לעיתים יכולה להיות גם מאובחנת לאחר השחרור מהשירות הצבאי.

תוך כמה זמן אפשר להגיש את התביעה?

על פי החוק, התביעה אמורה להיות מוגשת תוך 3 שנים ממועד השחרור מהשירות הצבאי, אחרת התביעה עלולה להידחות מחמת התיישנות. אעפ"כ, בחוק הנכים נקבע הסדר מיוחד, לפיו בהתקיים תנאים מסוימים גם אם התביעה הוגשה בחלוף 3 שנים ממועד השחרור, יהיה ניתן להגיש ולדון בתביעה.

על מנת שהתביעה תוכל להיכנס בדלת אמותיה של תקופת ההתיישנות, צריך להתקיים התנאי אודות רישומה של "חבלה רשומה". למונח חבלה רשומה ישנה פרשנות מרחיבה, אולם בקצרה, הכוונה לאזכור בתיעוד הרפואי המהווה אסמכתא לקרות התאונה או הנזק שנגרם כתוצאה ממנה. על פי מגמת הפסיקה, אין חובה כי יהיה מדובר באירוע חד פעמי, אלא גם רצף אירועים שקרו במשך פרק זמן מממושך יכולים להוות עדות לחבלה רשומה. למשל, מס' תלונות אודות כאבים במפשעה שנרשמו במהלך השירות הצבאי, יכולות להיכנס תחת ההגדרה של חבלה רשומה.

מה קורה במידה ואין תיעוד רפואי המעיד על האירוע בגינו נגרם הנזק?

כך קרה לג' אשר הגיע למשרדנו וסיפר כי במהלך שירותו הצבאי סבל מנזק בגפיים התחתונים אשר הלכה למעשה אובחן כ-19 שנים לאחר שחרורו. ובמה דברים אמורים? במהלך שירותו הצבאי כחייל קרבי ביחידה מובחרת, ג' התלונן על כאבים באזור המפשעה והאגן. אולם לדאבונו של ג', אובחן באופן שגוי פעם אחת כסובל מבקע במפשעה ופעם אחרת כסובל מפגיעה עצבית שאין לה מרפא.

לאחר שחרורו משירותו הצבאי, המשיך ג' בחייו ובמשך שנים רבות סבל מכאבים עד אשר חלה בקורונה ולא היה יכול לשאת זאת יותר. לאחר שהחלים ממחלת הקורונה, הגיע ג' לקבלת ייעוץ רפואי עם מומחה בתחום האורתופדיה אשר בניגוד לאבחון מהשירות הצבאי, אבחן כי ג' סובל מקרע בגיד המחבר בין האגן למפרק הירך הידוע בשם "לברום". בנסיבות אלו, ג' אשר הבין כי הכאבים החלו כבר במהלך השירות הצבאי פנה למשרדנו לצורך ייעוץ משפטי.

בתור נכה צה"ל, הבנתי את אשר ג' עבר ופניתי למשרד הביטחון בבקשה להמצאת כל התיעוד הרפואי משירותו הצבאי. על אף הנסיבות הקשות, משרדנו הגיש תביעה לאגף שיקום הנכים שבסופה הצלחנו להוכיח כי הנזק במפרק הירך נגרם במהלך שירותו הצבאי של ג'.

אי לכך, ג' עמד לוועדה רפואית אשר קבעה לו נכות בשיעור 20% המזכה אותו בקצבת נכות לכל החיים וכן למימון כל הוצאותיו הרפואיות הנובעות מנכותו.   

לסיכום, חשוב לציין כי לאחרונה אומנם חל שיפור בהתנהלות אגף שיקום הנכים כלפי אלו שכבר הוכרו כנכי צה"ל. יחד עם זאת, הליך ההכרה כנכה צה"ל וביתר שאת הליך קביעת דרגת הנכות נותרו סבוכים ולעיתים ניתנות החלטות שאינן עולות בקנה אחד עם המצב שהרפואי שמגיש התביעה נקלע אליו. לכן, חשוב להיעזר באיש מקצוע אשר יאמין בצדקת דרכם ויסייע במיצוי ומיקסום הזכויות המגיעות לכם.

עו"ד שי שפירא (צילום: פיליפ מורוזוב)
עו"ד שי שפירא | צילום: פיליפ מורוזוב

עורך הדין שי שפירא מלווה ומייצג את לקוחותיו בתחום נזקי הגוף והביטוח, ומביא לכל תיק גם את ניסיונו האישי כנכה צה"ל. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעו"ד שי שפירא - 053-6248755