חדלות פירעון (פשיטת רגל), הוא הליך משפטי המאפשר ליחידים או חברות שנקלעו לקשיים כלכליים לקבל הקלה בחובותיהם. מטרת ההליך היא לאפשר לחייב לשקם את חייו הכלכליים ולחזור לתפקוד תקין בחברה.

הליך חדלות פירעון מנוהל על ידי בית המשפט ומתנהל תחת פיקוחו של הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. בנוסף, לכל תיק מתמנה נאמן שתפקידו לבחון את מצבת נכסיו של החייב, לבחון את אופן יצירת החובות ולבסוף לגבש המלצה לשיקומו הכלכלי של החייב.

לפנייה ישירה לעורך הדין אביאל אטיאס – לחץ/י כאן

ההגבלות החלות על חייב בהליך חדלות פירעון

עם כניסת החייב להליך חדלות פירעון, מוטלות עליו מספר הגבלות. הגבלות אלו נועדו להבטיח שהחייב יפעל בתום לב, ישתף פעולה עם ההליך ולא יצבור חובות חדשים תוך כדי ההליך.

הגבלות כלכליות

  • צו עיכוב יציאה מהארץ - החייב מוגבל בנסיעות לחו"ל, וזקוק לאישור מיוחד של בית המשפט לצורך יציאה.
  • הגבלה על שימוש בכרטיסי אשראי או בשיקים – הגבלה זו נוצרה כאמור כדי למנוע מהחייב ליצור חובות חדשים. החייב ראשי להשתמש בכרטיס דייקרט (חיוב מיידי) ובהוראות קבע.
  • ניהול חשבון בנק- החייב ראשי לנהל חשבון בנק ביתרת זכות בלבד (אסור להיכנס למינוס). כן אסור לחייב ליטול אשראי חדש.
  • ניהול או הקמה של תאגיד חדש- לצורך הפעלה או ניהול תאגיד חדש נדרש אישור הממונה על הליכי חדלות פירעון.  

הגבלות משפטיות

  • החייב אינו רשאי לפתוח בהליכים משפטיים חדשים ללא רשות בית המשפט.
  • החייב אינו רשאי להיכנס בהתחייבויות חדשות ללא רשות בית המשפט.
  • החייב חייב לשתף פעולה באופן מלא עם הנאמן ועם בית המשפט.

גורמים המשפיעים על ההגבלות לחייבים בהליך חדלות פירעון

חומרת ההגבלות המוטלות על חייב בהליך חדלות פירעון תלויה במספר גורמים, ביניהם:

סוג ההליך - קיימים שני מסלולים עיקריים בהליך חדלות פירעון: הסדר נושים ופירעון חובות. בהסדר נושים, החייב מגיע להסכם עם נושיו לגבי תשלום חובותיו. במקרה זה, ההגבלות המוטלות על החייב עשויות להיות פחות חמורות.

התנהלות החייב - בית המשפט יבחן את התנהלותו של החייב במהלך ההליך. חייב שיפעל בתום לב וישתף פעולה באופן מלא, עשוי להביא לקיצור התקופה בה יהיה בהליך.

האם ניתן לערער על ההגבלות?

חייב רשאי להגיש בקשה לביטול או הקלה בהגבלות המוטלות עליו. בקשה כזו תוגש לממונה על הליכי חדלות פירעון, ותידון על סמך הנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

חשוב לציין כי הגשת בקשה לביטול או הקלה בהגבלות אינה מבטיחה את ביטולן או הקלתן. בית הממונה יבחן כל מקרה לגופו, ויקבע האם יש הצדקה לביטול או הקלה בהגבלות בהתבסס על הנסיבות הספציפיות של אותו מקרה.

מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום חדלות פירעון לפני הגשת בקשה לביטול או הקלה בהגבלות. עורך דין יוכל להעריך את הסיכויים להצלחת הבקשה, ולסייע לכם בהכנתה ובהגשתה.

עו"ד אביאל אטיאס (צילום: יניר אסולין)
עו"ד אביאל אטיאס | צילום: יניר אסולין

עורך הדין אביאל אטיאס שימש בתפקידו הקודם כבא כוח נאמן מטעם כונס הנכסים הרשמי והיה מעורב בהליכי מימוש נכסים מטעם הכונס כנגד החייבים. הכתבה באדיבות האתר .din.co.il

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעורך הדין אביאל אטיאס – 053-6246177